Dark Mode On / Off

Kónya vicsorgó, bolhafű és havasi veselke

A Vadvirág határozót nyitogatva mindig megakad a szemünk valami mókás elnevezésű vadvirágon, ami mosolyt csal arcunkra. Most három ilyen kedves vadvirágot hoztunk: vicsorgó, bolhafű és veselke.

Kónya vicsorgó (Lathrea squamaria)

Nyirkos, árnyas erdők növénye, ahol idős fák gyökerén élősködik. Talán neve is ezért ilyen “ijesztő”, jelezve élősködő jellegét. Magassága nagy: 10-20 cm magasra is megnőhet. A mogyoró, bükk és gyertyán gyökérzete a kedvence, ahol sok-sok felálló, nem elágazó száron hozza sorban a sárgás-fehér és rózsaszín virágait. A virágok kétajkúak. Pikkelyszerű fehér levelei szárölelőek.

Kónyavicsorgó
(Fotó: Wikipedia)

Havasi veselke (Chrysosplenium opposotifolium)

Üde erdők nyirkos csapásain, patakpartokon és sziklafalak árnyas részein a gyengén savanyú talajokon él. A kőtörőfűfélék köz tartozik, zöld gyepalkotó.

Szétterülő kúszó hajtásai a szárcsomóknál legyökereznek, jellegzetességük a négy sárga csészelevél.

Havasi veselke
(Fotó: Wikipedia)

Magassága alig éri el az 5-15 cm-t, virágmérete igen kicsi, alig 2-3 mm. Áprilistól júliusig virágzik.

Réti bolhafű (Pulicaria dysenterica)

Üde rétek, mocsaras területén, tavak és csatornák partján terjedt el, ahol kiterjedt foltokban fordul elő.

Jellegzetes fészekvirágzata napsárga, szára sűrűn molyhosan szőrös. A lándzsás levelek szárölelők, felületük és szélük hullámos, fonákjuk szürkés.

Igen magasra nő meg, így könnyű észrevenni: 40-60 cm. Virágmérete is jelentősebb, 1-3 cm nagy átmérőjű általában. Hasonló faj hozzá a jakabnapi aggófű, de annak levelei tagoltak.

Réti bolhafű
(Fotó: Wikipedia)

Ajánlott cikkek

What Our Clients Say
66 vélemény
×