Dark Mode On / Off

Kis Kerti Kalendárium – Januári teendők a kertben

Kiskerti kalendárium - Januári teendők a kertben

Januári teendők a házikertben, gyümölcsösben és a ház körül a mai Kis Kerti Kalendárium aktualitásai

Sokan azt hiszik, hogy télen semmi dolgunk a kertben, pedig ugyanúgy vannak fontos feladatok, melyeknek most van itt az ideje. Milyen feladatok vannak? Íme a januári teendők a kertben.

Bár az utóbbi időben elég enyhék a telek és kései fagyok bosszantanak mindannyiunkat, azért vannak sarkallatos feladatok a kiskertben ilyenkor is.

A gyümölcsfák metszésének ideje

Télen először a gyümölcsfákat vegyük gondozásba. Tekintsük át az idősebb gyümölcsfák koronáját, és a száraz, egymást keresztező, sűrűn álló vesszőket, ágakat vágjuk ki, hogy a korona áttekinthető, szellős, napsütéses legyen. A moníliás gyümölcsmúmiákat le kell szedni a fákról és el kell égetni. Vágjuk le tőből a lisztharmatos, a levéltetves és a tűzelhalásos almafa vesszőket! Ideje van a fák törzsének és vastagabb ágainak tisztogatására, mert a felváló kéregpikkelyek alatt a gomba spórák és a rovartojások sokasága talált téli búvóhelyet. A lekapart hulladékot gondosan össze kell takarítani és el kell égetni!

Ideje a szerszámokat is rendbe tenni

A januári kerti teendők közé tartozik a szerszámok karbantartása is. Most van idő elvinni takaríttatni a fűnyírókat, élezni a késeket, metszőollókat.

A legtöbbször a nyeles szerszámok is karbantartást igényelnek, a lötyögő nyeleket ékeljük meg vagy cseréljük le a szerszámot egy könnyített szerkezetű, üvegszálas nyelű ásóra, lapátra.

Már nagyon várjuk a tavaszt

A januári kerti teendők mellett a tavaszt is várjuk, így a kiskerti kalendáriumban szót kell ejteni a kényszeres növénymegmentésekről is, amire a legtöbb hobbikertész hajlamos, hiszen nemcsak megmentjük a növényeket sorra, hanem a lelkünk is vágyik már a zöldbe.

De nem kell minden növényt megmenteni!

Mi legyen a konténeres fenyővel karácsony után?

Hallgasd meg beszélgetésünket Danai Katával a 90.9 Jazzy Weekend adásában:

Kattints a képre van ide a szövegre az adás meghallgatásához!

Hónyomás okozta károk, ónoseső és társai

A január ugyanúgy szeszélyes és akár havas évünk van, akár nem, azért a kertben így is akadnak olyan feladatok, ami miatt kertészként nem dőlhetünk hátra. Egyik az, hogy ha sok hó volt, akkor a hónyomás, mint olyan egy nagy károkat okozó történet és ilyenkor a növényeket szükség esetén fel kell pucolni, vissza kellhet metszeni.

Ha nagyon havas, netán ónosesővel tarkított az időszak, akkor a kertben lakó állatok számára is élelmet és mindig friss vizet kell kitenni. Akár rovarbarát, madárbarát, egyéb állatbarát a kert, akár nem: az odatévedő állatokra is gondolni érdemes, hiszen ha be vannak az itatók fagyva, akkor nem tudnak hol inni.

Ideje a vetőmagok összeválogatásának is

Minden január arról szól, hogy nézzük végig a tavalyi vetőmagkészletünket, legyen az a díszkertbe való vagy a veteményesből megmaradt vetőmag. A hiányzó vetőmagokat sorra elkezdjük pótolni, mert bizony a jó fajták hamar kifogynak a piaci kínálatban.

Emellett elkezdjük a tervezést is. Mivel megérkezett a Biokert Tervező Applikációnk lefrissebb verziója is, így nem csak teszteltük, de már élesben megterveztük az idei biokertünket az egymást segítő növények rendszerében.

A megújult Biokert Tervező applikációt Androidos telefonra tudod letölteni a Google Playből!

Idei újdonság, hogy a kert terve PDF-ben letölthető, hogy ne kelljen a telefont magaddal vinni a kertészkedéshez, elég csak a kinyomtatott kertterv és máris indulhat az ültetés, magvetés. Az applikációban tudod választani, hogy magról vagy palántáról nevelsz egy-egy növényt, külön a naptárba is beteheted, mikor szeretnéd vetni vagy ültetni.

Gyerekeknek meg ráadásul a vegyes ültetés és az egymást segítő növények rendszere miatt akár memóriajátékként is használható, hiszen jól megtanulható belőle melyik növény melyikkel van jó barátságban!

Tehát ha már belekezdenél a tervezésbe, akkor ez az applikációnk is segítségedre lehet.

Borítókép:  freestocks on Unsplash

IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE HASZNOS TARTALMAKÉRT!

V. Topor Erika Kertész- mérnök

V. Topor Erika Kertész- mérnök

V. Topor Erika Okl. kertészmérnök, szakújságíróként 2003 óta foglalkozom a hobbikertészek mindennapjaiban felmerülő kérdések megválaszolásával.

Ajánlott cikkek

What Our Clients Say
44 vélemény
×