Dark Mode On / Off

Hogyan kezdődik egy kerttervezés?

kezdődik a kerttervezés

Amikor kapunk egy felkérést, akkor minden alkalommal nagyjából ugyanonnan indulnak a kérdések: hogyan kezdődik egy kerttervezés és mi a folyamata az egésznek a gyakorlatban? Erről lesz most szó, hogy tudd, mire készülj fel, ha velünk terveztetsz.

Aki hozzánk fordul, hogy tervezzük meg a kertjét egy teljesen más folyamatnak a részévé fog válni, mint az a legtöbb tervezőirodánál megszokott. Többek között – sajnus tudjuk, hogy sokan nem is mennek ki helyszínre. De nem csak ebben térünk el általában!

Helyszíni felmérés és szaktanácsadás

Hogyan is kezdődik egy kerttervezés, ha nem úgy, hogy a leendő tervező vagy tervező csapat kilátogat személyesen a területre. Egy kertnek vagy leendő kertnek már akkor van egyfajta milliője, amikor még üres a terület vagy netán építési törmelékkel teli, hiszen a legtöbbször teljesen új, szűz területből kell kertet alkotni.

Ilyenkor mi szakemberek nagyon sok kérdést teszünk fel, többek között a célokról. Hogyan szeretné a kertbarát érezni magát a kertjében? Mire fogja használni a kertjét? Heti hány órája van a kertre? Mennyire legyen zegzugos vagy épp a kilátás a fontos, a panoráma?

Ezen kívül személyesen kimenve rengeteg olyan információt is megtudunk, amit amúgy online konzultációban enhéz lenne kideríteni.

Fontos a helyi gyomflóra!

A fenntartható kertek esetében sokkal nagyobb hangsúly van a természeten, mint egy burkolatokkal teli kertnél. Ilyen utóbbiakat nem is vállalunk, így ha térköves tujasoros gyepre vágysz, akkor nem i leszünk az embered!

A fenntartható kert esetében a helyi gyomflóra is sokmindent elárul. Beszél a talajról és annak milyenségéről. Egy eső után látszik, hogy hol kell feltölteni a kertet vagy épp hol keletkezik vízmosás, amivel foglalkozni kell majd. Hol vannak a legmélyebb pontok? Van-e eltérés a kert két vége között? Ezekről a gyomok is sokat elárulnak.

Találkoztam ár olyan kerttel, hogy egyik vége szikesedett, míg a másikra más talaj volt jellemző (még). Ezek a gyomokból is jól átszanak, így külön kérni szoktuk, hogy maximum kaszáljon a tulajdonos, de semmiképp se gyomírtson.

Talajmintát kell venni

Az egyik legkardinálisabb kérdés a talajminta. Ha a talajt nem ismerjük, akkor hogyan is tervezhetnénk bele növényeket?

Ne essünk abba a hibába, hogy régi talajtani térképekről leolvassuk, hogy a Bakáts tér 2-ben agyagos a talaj és akkor aszerint dolgozzunk. Ahány gazdálkodási mód, ahány talajfeltöltés, visszapótlás, talajcsere zajlik le egy adott helyrajzi számon az élete során, annyira változhat a talaj milyensége is.

Ne spóroljunk a talajvizsgálaton, sem időben, sem árban (alig 10-15ezer forint egy vizsgálat), hiszen milliós nagyságrendű növényzetet fogunk oda megvásárolni.

Ha friss a terület, sokszor nem árt az sem, ha egy markolónyi talajszelvény ki van bontva, hogy a rétegrend is látszódjon. Ebből is sok derül ki egy szakavatott szem számára.

Ha megvannak a célok, jöhet az inspiráció!

A kerttervezés nem egy vesszőfutás. Nem szabad elkapkodni még akkor sem, ha tavasszal már bezsongtunk, hogy azonnal kell egy kert. Ismerjük az érzést, mert mi is anno sok évvel ezelőtt vágytunk a sajátunkra és a mai napig csinosítgatjuk. De elkapkodva nem lehet kertet álmodni.

A kertbarát ügyfeleinknek nyitunk egy Google Drive mappát és abba elkezdjük a munkát, belegyűjti mindenki az inspirációs képeket, mire vágyik. Így mi is jobban látjuk az álmokat, hogy mit kell nekünk tervezőasztalon a helyhez álmodni. De ettől ez még egy közö együttgondolkodás lesz. Lesz, amikor adott növénynél azt mondjuk, hogy nem ajánljuk, javaslunk hasonlót. De ezek mögött szamai érvek állnak.

Borítókép: Pexels

V. Topor Erika Kertész- mérnök

V. Topor Erika Kertész- mérnök

V. Topor Erika Okl. kertészmérnök, szakújságíróként 2003 óta foglalkozom a hobbikertészek mindennapjaiban felmerülő kérdések megválaszolásával.

Ajánlott cikkek

What Our Clients Say
66 vélemény
×