Dark Mode On / Off

A hobbikertészek kézikönyve: Útmutató az egészséges növények vásárlásához és a kertek védelméhez

Akár hobbiként, akár hivatásként tekint rá: a kertészkedés egy igazán különleges elfoglaltság. Nemcsak összeköti Önt a természettel, de a növények ápolása, növekedésük nyomon követése, valamint a munka babérjainak learatása, a beteljesülés és siker egyedi érzését adhatja. Bár az újdonság és izgalom keresése során csábító gondolat lehet egzotikus virágokkal és növényekkel gazdagítania otthonát, kertjét, esetleg gazdaságát, fontos tudnia, hogy a határon túl vásárolt vagy külföldről rendelt példányok számos rizikót rejtenek magukban. A külföldről behozott növények ugyanis olyan betegségeket és károsítókat szabadíthatnak rá a helyi ökoszisztémára, melyek súlyosan veszélyeztetik a környezet egyensúlyát és egészségét, így az Ön életét is. A #PlantHealth4Life kampány segítségével az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA), az Európai Bizottság és partnereik arra hívják fel a figyelmet, hogy milyen kockázatot jelenthet otthonára nézve az országon kívülről érkező növények ültetése, illetve azt is bemutatják, mely szabályok betartásával lehet elkerülni a bajt kertészkedés közben.

Az online vásárlás veszélyei

A mai világban a külföldi növények és vetőmagok online vásárlására számos lehetősége nyílhat.  Azonban a sok lehetőség a nehéz ellenőrizhetőség veszélyét is magában hordozza, éppen ezért kiemelt fontosságú, hogy óvatosan és körültekintően járjon el internetes rendelései során. Amennyiben online szeretné beszerezni kertjének legújabb lakóit, lényeges, hogy kövesse az EFSA tanácsát, és kizárólag olyan helyről vásároljon, ahol az eladásra kínált, külföldről származó növények rendelkeznek megfelelő növényegészségügyi bizonyítvánnyal. Ilyen például a növényútlevél, amely a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) definíciója értelmében egy olyan hatósági címke, ami igazolja, hogy a vele ellátott növények az EU összes növényegészségügyi követelményének megfelelnek.  Az Európai Unión kívüli, azaz: 3. országból történő vásárlás során növényegészségügyi bizonyítvány kíséri a szállítmányt. A tanúsítványok jelenléte tehát kulcsszerepet játszik abban, hogy megóvja kertjét és tágabb környezetét a veszélyes betegségektől, illetve károsítóktól.

A személyesen vásárolt növények is kockázatot jelentenek

Bár a kertészetekben és virágboltokban saját szemével meggyőződhet az egyes növények állapotáról, a legtöbb veszély még a jártasabb kertészek számára is láthatatlan.  Éppen ezért az üzletekben történő vásárlás esetén sem szabad félvállról venni a bolt és a kiszemelt példányok alapos ellenőrzését. Ha külföldön szeretne egzotikus virágot venni, akárcsak az online rendelések során, bizonyosodjon meg róla, hogy a kiválasztott növény rendelkezik az egészségügyi állapotát igazoló szükséges tanúsítványokkal. A hivatalos tanúsítványok megléte biztosítja, hogy friss szerzeménye kertje és gazdasága, továbbá a hazai növényvilág egészségének tekintetében biztonságos választás.

Betegség észlelésének jelentése és a megfelelő eljárás

Elengedhetetlen hangsúlyozni, hogy növényegészségügyi szempontból legfontosabb lépés a probléma megelőzése, melyre nemcsak az EFSA, de a Hatóság munkáját támogató Nébih is figyelmeztet. Tanácsukat követve, kertjének bővítése és gondozása során tegyen meg mindent annak érdekében, hogy kizárólag megbízható forrásból származó, ellenőrzött, és egészséges növényeket, valamint vetőmagokat ültessen. Viszont akkor is sokat tehet a környezet biztonságáért, ha aktívan figyeli az Önt körülvevő élővilágot. Abban az esetben, ha   otthonában vagy a kertjében található virágok, fák és egyéb növények a gyors pusztulás, esetleg egy ismeretlen betegség jeleit mutatják, mihamarabb forduljon szakemberhez vagy jelentse azt a hatóságok felé. Emellett ügyeljen arra, hogy ismeretlen tüneteket mutató növényt ne dobjon komposztálóba, hiszen ez kedvez a károsítóknak, és lehetőséget nyújt arra, hogy megfertőzzék a környező élőlényeket is. Amennyiben nincs szükség különleges eljárásra, a beteg példányok biztonságos eltávolításához helyezze őket zárt csomagolásba, majd dobja azokat a kommunális hulladékgyűjtők egyikébe.

Az EFSA munkássága

Az EFSA tevékenységének középpontjában kezdetektől fogva az élelmiszerlánc biztonsága áll, a termőföldtől egészen az asztalig, legyen szó az emberek életének és egészségének védelméről, az állatok jólétének biztosításáról vagy a növények és a környezet megóvásáról. A szervezet munkájának egyik legfontosabb pillére a turizmusban és egyéb utazásokban rejlő, növényegészségügyet érintő veszélyek beazonosítása, az emberek tájékoztatása és edukálása a lehetséges kockázatokról. Az EFSA, az Európai Bizottság és partnereik által indított #PlantHealth4Life kampány egyik alapvető célja, hogy felhívja a figyelmet az utazások során Magyarországra hozott növényekben lakozó veszélyekre, hangsúlyozva a növényi kártevők és betegségek súlyos következményeit. A projekt egyik legfontosabb támogatója a Nébih, a hivatal szakembereinek munkája elengedhetetlen volt a kampány megvalósulásához.

Borítókép: Pexels

IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE HASZNOS TARTALMAKÉRT!

Ajánlott cikkek

What Our Clients Say
66 vélemény
×