Dark Mode On / Off

Ezért ne dobd ki: tojáshéj felhasználása a kertben!

tojáshéj felhasználása a kertben

A tojáshéj felhasználása a kertben nagyon egyszerű és környezetbarát. Mutatjuk is, hogyan tudod megtenni!

A tojáshéj jóval értékesebb annál, mintsem egyenesen a kukába dobjuk! Mivel a tojás héja 95%-ban kalcium-karbonátból áll, remekül fel lehet használni a kertben. Akár díjnyertes kertet gondozol, akár szobanövényeket nevelsz, a tojáshéjat számos módon hasznosíthatod. A növényeid hálásak lesznek!

A növényeknek tápanyagra van szükségük, amelyet a tojáshéj különböző felhasználásával sikeresen juttathatsz a földbe. Lássuk, mi mindenre jó a tojáshéj!

Így használd a tojáshéjat a kertben!

Csíráztass

Vége a joghurtos pohárban növekvő palántáknak! Ha tojáshéjat használsz a csíráztatásra nem csak hulladékmentesen teheted, de a növények is meghálálják.

Nincs más dolgod, mint a tojáshéjakat megtölteni földdel és beleszórni a magokat. A tojástartó doboza kiváló tároló, hogy a héjak ne guruljanak el.

Amikor a palántáid már elég nagyok, a tojáshéjakkal együtt kiültetheted a kertbe, hiszen a héj idővel lebomlik, és plusz kalciumot biztosít.

Kiváló talajtakaró

A leggyorsabb és legegyszerűbb módja a tojáshéjak hasznosításának, ha összetöröd, vagy megőrlöd őket és egyszerűen kiszórod a kertbe. Bomlás közben a héjak tápanyagot juttatnak a földbe, ráadásul a víz átfolyását is javítják. Minél kisebb darabokra töröd a héjat, annál gyorsabb lesz a lebomlás.

Komposztálj tojáshéjjal

A kalcium tartalomnak köszönhetően a tojáshéj komposztba keverése is kiváló megoldás. Annál jobb a komposzt, minél több szerves anyag van benne, így a tojáshéj szinte kötelező hozzávalója. Törd össze a héjakat és mehet is a komposztba. Nem csak a kert fog örülni, de szemeted is kevesebb lesz.

Tartsd távol a kártevőket

Bizony, a tojáshéj a kártevők ellen is hatásos, főleg, ami a csigákat illeti. Szórj durvára zúzott héjat a veteményesbe, hogy elriaszd vele a csigákat.

Turbózd fel a paradicsomot

Az egészséges paradicsompalánták a bő termés feltételei. Előzd meg a virágvég-rohadást és szórj zúzott tojáshéjat a palánták földjéhez. Ez a trükk kiválóan működik a tökféléknél, paprikánál, káposztánál és brokkolinál is.

Gondolj az állatokra is

Bizony, nem csak a növényeknek, de a madaraknak is szükségük van a plusz kalciumra, így a háztáji csirkéket, tyúkokat és a vadon élő madarak táplálékkiegészítője is lehet a tojáshéj felhasználása a kertben.

Ehhez nem kell mást tenned, mint megszárítani a héjakat, összetörni, tepsiben omlósra sütni (135 °C-on körülbelül tíz percig), majd kis adagokban a madáreleséghez adagolni.

A fentiekkel összefüggésben fontos azonban megjegyezni, hogy a tojáshéjakat mindig alaposan ki kell mosni, mielőtt használni kezdjük őket. Ezen kívül javasolt a tojáshéjakat szárítani, majd apró darabokra törni, hogy könnyebben használhatóak legyenek.

Fotók: freepik.com

IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE HASZNOS TARTALMAKÉRT!

Ajánlott cikkek

What Our Clients Say
44 vélemény
×