Dark Mode On / Off

Őrség és Őrségi Nemzeti Park

Hazánkban, Nyugat-Magyarországon található az Őrség. Természeti és történelmi kincsekben bővelkedik. Érdemes mindenképp ellátogatni a környékre.

Nevét még a honfoglaló magyarok idejében kapta, mikor őrállókat, azaz őrséget telepítettek az ország nyugati kapujának védelmére. Látnivalókban igen gazdag tájegység. Hosszú, lapos, dombhátak, bővizű patakok, számos tanösvény, természetes és mesterséges tó jellemző rá.

Őrségi Nemzeti Park

Az Őrségi Tájvédelmi Körzet 2002. március 1-jén jött létre. Hazánk tízedik nemzeti parkjaként. Az Őrségi Nemzeti Park magába foglalta az Őrséget, a Vendvidéket, a Rába folyó völgyét és Szentgyörgyvölgy környékét is. majd 2007-ben a Fertő-Hanság Nemzeti Parkkal összevonták. enyhébb nyár. Éghajlatára csapadékos, viszonylag hűvös, enyhe nyár a jellemző és mérsékelt tél. Talán ennek köszönheti változatos növény és állatvilágát. Teljes területe Európai Közösségben védett, és Natura 2000 minősítést is kapott, melyből 3104 hektárja fokozottan védett. A patakok, tavak mentén égerligetek, égerlápok, bükkösök, erdei fenyvesek jellemzőek. Szőcei tőzegmohás láp kiemelkedő rész, a terület legértékesebbje talán. Számos tanösvényt hoztak létre, hogy a természetet közelebb hozza a látogatókhoz. Ilyen a Ság hegyi geológiai és természetismereti tanösvény, vagy a Csillaghúr tanösvény, Királyvölgyi természetvédelmi tanösvény, Írottkő tanösvény, Ciklámen erdei tanösvény, Óriások útja tanösvény, Rezgőnyár Tanösvény, Sárgaliliom tanösvény, Rókagomba tanösvény, Szala menti tanösvény, Felsőszeri tanösvény, Élet a kaszáló gyümölcsösben tanösvény, Dobogó-erdő tanösvény.

Környék látnivalói

Látnivalókban is bővelkedik, melyeket kár kihagyni az arra járóknak. A Ság hegyi helytörténeti kiállítás a Ság régészeti leleteit, változatos élővilágát, bányászati emlékeit mutatja be, illetve, és Eötvös Lorándról is megemlékezik.

Szőcén a Lápok Háza a fokozottan védett szőcei tőzegmohás láprétet mutatja meg. Az 1 km hosszú láprét egy pallósoron járható be, szakvezetéssel. De nem szabad kihagyni a Natura 2000 Látogatóközpontot vagy az Őrségi Skanzent sem, Pityerszeren.

Fotó: Wikipédia: Pityerszer

A Chernel Madárvárta és Múzeum 19. század végi botanikus kertjével a Kőszegi-hegység földtani értékeit, állatvilágát mutatja meg. De Chernel István és Bechtold István ornitológusok munkásságáról emlékmúzeum is helyet kapott.

Harmatfű Természetvédelmi Oktatóközpont főként nyári táborok, osztálykirándulások, erdei iskolák, esküvők helyszíne.

Magyarországi részen található Őrségi települések: Bajánsenye, Felsőjánosfa, Felsőmarác, Hegyhátszentjakab, Hegyhátszentmárton, Ivánc, Pankasz, Kercaszomor, Kerkáskápolna, Kisrákos, Kondorfa, Szalafő, Magyarszombatfa, Nagyrákos, Őrimagyarósd, Őriszentpéter, Szaknyér, Szatta, Szőce, Ispánk, Velemér, Viszák.

Szlovéniában lévő őrségi magyar települések: Hodos, Szentlászló, Kapornak, Kisfalu, Domonkosfalva, Szerdahely, Pártosfalva, Csekefalva.

Fotó: tökmag , Pixabay

Őrségről

Állattenyésztése, erdőgazdálkodása jelentős. Ez mellett lent, hajdinát és tökmagot termesztenek, melyből olaj készül. A tökmagolajat az Őrség aranyának is nevezik! Simán kenyérrel mártogatják, sütéshez, de tésztákhoz, süteményekhez, még fagyihoz is felhasználják. Hidegen vagy melegen sajtolt eljárással készül. Egy liter tökmagolaj előállításához akár 2 kg mag is felhasználásra kerülhet!

Ha kedvet kaptál a különleges helyekhez, nézd meg Budapesthez közel lévő látnivalókat is!

Ajánlott cikkek

What Our Clients Say
66 vélemény