Dark Mode On / Off

Erdőt a szobába – tarts fikuszt

A fikuszok az egyik legnagyobbra növő szobanövényeink, melyek tartása viszonylag könnyű is, ha pár apróságra odafigyelünk.

A szobai fikusz (Ficus benjamina) igen kedvelt szobanövény, pár fajtája kapható kertészetekben, de mind nagyon impozáns.

Amire figyelj oda…

A szobai fikusz egyik nagy ellensége a kiszáradás. Ha kevés az öntözővíz, vagy nem jó minőségű, akkor a levelek hullani kezdenek. Tápoldatozással nagyon szépen fejlődik, és pár nap alatt megállítható a levélsárgulás, levélhullás is.

A másik nagy ellensége a huzat. Az olyan terekben, ahol állandóan szellőztetés van, ott a szobai fikusz nem marad meg. A lombozatát nagyon hamar elveszti, és senyved. A legyengült növényeket a gyapjastetű és a pajzstetű is megtámadja ilyenkor.

Kártevők ellen bio szerekkel

Mivel szobai növény, így a vegyszeres kezelést nem ajánljuk. A Káliszappanos lemosás eddig mindig sikerrel zárult, és a tetveket maradéktalanul elpusztította. Mivel lakáson belül nem célszerű a komolyabb vegyszerhasználat, így elsősorban bio megoldásokkal kísérletezzünk.

Kedvenc tápoldata is van

Többféle tápoldatot próbáltunk ki az évek során már, és alig pár vált be. A Biocal, és a Biofluid nevű készítmény volt eddig a leghatásosabb, illetve pár ásványi műtrágyával is sikerült látványos eredményeket elérjünk. A tápanyagutánpótlás elengedhetetlen a szép, viszos felületű nagy lombtömeg elérése érdekében.
Ez a “kedvenc tápoldat” kérdés egészen addig nem volt szembetűnő, míg a növény el nem érte a két méteres magasságot. Minél nagyobbra nőtt, annál érzékenyebb volt a megfelelő mennyiségű és minőségű tápanyag-utánpótlásra.

Zuhanyfürdő a szép lombozatért

A fikuszokat és más (nem szőrös) levéldísznövényeket érdemes rendszeresen lezuhanyozni. Amellett, hogy nagy porfogók lesznek, kevésbé tudnak lélegezni a leveleiken át. Célszerű havonta legalább egyszer a kádba beállítani őket, és nem hideg vízzel, hanem kéznek langyos vízzel lezuhanyozni őket. Hagyjuk lecsepegni és a cserépből kifolyni a felesleges drénvizet.

Ajánlott cikkek

What Our Clients Say
66 vélemény
×