Dark Mode On / Off

Kutya hűtése: Kutyával a nyári hőségben

kutya hűtése

A tavasz nem kecsegtetett és kényeztetett el bennünket nagy meleggel. A néhány hete berobbanó hőség azonban mindenkit nagyon megviselt. Ahogyan az emberek, az állatok is elég nehezen viselik az időjárás hirtelen beálló szélsőséges változásait. A kutya hűtése fontos feladat.

Érdemes odafigyelni rájuk ilyenkor, mert hangulatukban, egészségi állapotukban is olyan változásokat, ingadozásokat észlelhetünk, amit nem szabad figyelmen kívül hagynunk. A nagy nyári hőség különösen megvisel mindenkit. Kis kedvenceink igényeire ugyanúgy fel kell készülnünk, mint a saját, vagy a családunk bármelyik tagjának az azonnal felmerülő, lehetséges problémáira.

Azt is érdemes tisztáznunk, már a legelején, hogy a kutyusaink másképp reagálnak a melegre, ez pedig sok mindentől függ. Vegyük sorba, hogy milyen alap helyzetekben kell másra felkészülnünk egyes kutyafajták meleget tűrő képességeire.

Milyen szempontokat kell figyelembe vennünk, ha szeretnénk maximálisan odafigyelve gondoskodni a kis kedvencünkről?

Sokat számít a kutyus kora, illetve fajtája, továbbá a testalkata és bizony még a szőre hossza, állapota is! Nem is gondolnánk, ezek mennyire befolyásolhatják a szélsőséges időjárási viszonyokhoz való alkalmazkodásukat.

Az állat korának, testalkatának és szőrzetének annyiban van jelentősége, hogy a szélsőséges meleg, hőség veszélyeinek leginkább a fiatal és az idős korú állatok vannak kitéve, sűrűbb, hosszabb szőrzettel. Illetve, ebből a szempontból még a kistermetű állatok is veszélyeztetettebbek, koruktól függetlenül. A fiatal, illetve kistermetű kutyusok jóval mozgékonyabbak idősebb társaiknál.

Hajlamosak, a kicsike gyermekekhez hasonlóan nagyon belemerülni a rohangálásba és a játékba, különösen kertben és udvaron. A nagy meleg ellenére is rendkívül sokat mozognak. Ennek köszönhetően sokkal gyorsabban is vesztik el a szervezetük víztartalékait. Ilyenkor, ha nem itatjuk őket időben és eleget, gyorsabban száradhatnak ki.

Érdemes a kis és fürge, játékos állatokat rendszeresen hűteni és füröszteni, locsolni ilyenkor. Jó, ha a kertben, udvaron rendelkezésükre áll egy olyan, számukra fenntartott pancsoló, amibe bármikor belemerülhetnek, és lehűthetik magukat rohangálás, játék után. Tiszta, hűvös, friss ivóvizük mindig legyen elérhető számukra. Ezt rendszeresen cseréljük és az itató edényüket is tartsuk tisztán, mert a víz ilyen melegben rendkívül gyorsan koszolódik és algásodik. Két futás között nagyon fontos, hogy bármikor ihassanak.

Ha kistermetű, fiatal állattal utazunk, bárhová, mindig vigyünk magunkkal számára külön félretett ivóvizet. Ha nem klímás az autónk, akár a kisgyerekek, ők is túlhevülnek az autóban utazás közben. Ilyenkor sűrűbben meg kell állnunk és itatni, pisiltetni őket, különösen, ha hosszabb útra indulunk el velük.

Idősebb kutyusokkal mi a helyzet?

Ugyanez a helyzet az idősebb kutyusokkal. Rájuk is nagyon oda kell figyelni, különösen, ha már szív, emésztési és mozgásszervi gondjaik is vannak idősebb korukra. Számukra is nagyon fontos a víz biztosítása. A nagyobb testű és sűrűbb, hosszabb szőrű ebeket érdemes nyáron kicsit megnyíratni. Sokat jelent számukra ez, és komfortosabban, könnyebben érzik magukat.

Érdemes gyakran ellátogatni kedvenceinkkel olyan strandokra, fürdőhelyekre, ahol kedvükre úszhatnak, megmártózhatnak, hűsölhetnek. Ez a fiatal kutyusok számára sokat jelent a mozgásuk fejlődésében, az idősebb kutyusok meg szinte újjászületnek a vízben, ha szeretnek úszni. Ne fosszuk meg őket ettől az élvezettől. Nincs is jobb szórakozás annál, mint amikor az egész család vidáman pancsol és hűsöl szabadidejében, gondtalanul és boldogan pihenve a vízparton.

Borítókép: Wuuff.dog

Ajánlott cikkek

What Our Clients Say
66 vélemény
×