Dark Mode On / Off

Bambusz-muzsika

Nyári szórakozás felnőtteknek, gyerekeknek

A bambuszból készült hangszer magával ragadó, búgó hangja az alapja a meditációs zenéknek, az indián dallamoknak is. Gondoltad volna, hogy akár Te is elkészítheted a saját bambuszhangszered?

A bambuszok könnyen tarthatók kertben is, csak arra kell vigyázni, hogy erőteljes gyökérzetüknek köszönhetően gyorsan teret hódítanak. Betonteknőhöz hasonló ágyásban viszont annyira korlátozzuk be növekedését, amennyie mi szeretnénk. Készítsünk egy 1m×1m-es betonvályút a talajba süllyesztve és abba ültessük bele a bambuszt, így nem kell attól férni, hogy olyan helyen is megjelenik, ahol nem szeretnénk. De ha mégis bambuszerdőt akarunk a kertből alakítani, akkor hagyjuk csak terjedni magától.

A bambuszokból viszonylag könnyű ötletes hangszereket készíteni. Minél vastagabb hajtást vágunk le, annál mélyebb hangon fog szólni az elkészült hangszer.

Ha több ízközt hagyunk egyben, akkor az ízközök közötti réteget is át kell fúrni, de ha nincs erre eszközünk, akkor olyan bambuszt válasszunk, aminek hosszabbak az ízközei, így egy ízközből is készíthetünk furulyát, fuvolát.

A levágott rész egyik vége a fúvóka lesz, másik fele a levegő kiáramlására szolgáljon. Ezen kívül hanglyukakat is fúrjunk bele, nagyjából egyforma távolságokba. A hangszereken a lyukakat logaritmusos elven számolják ki, melyik hova kerüljön, de ha nem profi koncertre készülünk vele, akkor elegendő ha nagyjából egyforma távolságban fúrunk rá lyukakat.

A bambuszfuvoláskat – bansuri – is hasonló elven kell készíteni, csak a fúvóka állása más.

A furulyát szemből kell fújni, így a fúvókát úgy kell kialakítani, míg a fuvolát oldalról/felülről fújjuk.

A furulya fúvókájának kialakítása

A lyukakat célszerű először kifúrni, majd egy éles késsel/pengével finomítsuk. Mivel a bambusz igen kemény anyagú, így csak nagyon éles késsel tudunk szépen dolgozni.

A fúvókát is addig finomítsuk késsel, mígnem a szájhoz illeszkedőre nem tudjuk alakítani. Mindig csak kicsit vágjunk ki a faanyagból, és fokozatosan javítsuk a fúvókát.

Ha több ízközű furulyát vagy fuvolát szeretnénk készteni, akkor az ízközöket ki is égethetjük. Egy forró vaspálcát dugjunk bele a bambusz hajtásába, de vigyázzunk, ne égessük meg magunkat! A forró fém kiégeti az ízközöket. Ha viszont van olyan fúrószárunk, amivel ki tudjuk belül az ízközöket fúrni, akkor az is megteszi.

Az elkészült hangszert lefesthetjük, de hagyhatjuk természetes színében is. Cérnával, fonallal díszíthetjük.

Kézügyességet igényel, de jó elfoglaltság és utána a gyerekek is örömmel eljátszanak az elkészült hangszerrel. A bansuri hangja megnyugtatja a lelket és lecsillapítja a kedélyeket is. Jó alkotást, jó gyakorlást!

IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE HASZNOS TARTALMAKÉRT!

Ajánlott cikkek

What Our Clients Say
66 vélemény
×