Dark Mode On / Off

Erdei vadgyümölcsök: ezeket érdemes gyűjteni

erdei vadgyümölcsök

Kora tavasztól késő őszig lehet az erdőben gyümölcsöket gyűjteni, ha felismerjük őket. Süsü kedvencén, a vackoron (vadkörtén) kívül még számos más izgalmas növény terem az erdőben. Erdei vadgyümölcsök gyűjtése kezdődhet!

Az erdei vadgyümölcsökben az a fantasztikus, hogy az esetek nagy többségében sokkal egészségesebbek, tisztábbak és ásványi anyagokban, vitaminban gazdagabbak, mint a termesztettek. Pont amiatt, hogy egy érintetlen helyen, természetes körülmények között teremnek.

A húsos som

Tavasszal bontja sárga virágait és jó esetben a tavaszi fagyok sem tesznek benne kárt.  A húsos som (Cornus mas), a somfélék (Cornaceae) családjába tartozó akár 7 méteres magasságra is megnövő cserje. Egész Európában elterjedt, nem csak a Kárpát-medencében ismert.  Virágai még a lombfakadás előtt nyílnak. Gyümölcsei élénk piros színűre érnek, akár a 3 cm-es méretet is elérhetik. Fanyar, savanykás gyümölcse közepén csontmagot találunk. Kiváló lekváralapanyag és különlegesség. A somlekvárt évek óta keresik a hazai fogyasztók is a piacokon, így érdemes akár termesztésbe is vonni. Az első pár évben fagyérzékeny, de hamar túllendül rajta és szépen növekszik. Termése magas C-vitamin tartalmú és karotinban gazdag.

Húsos som virága tavasszal - erdei vadgyümölcsök
Húsos som virágzik tavasszal (Fotó: Unplashed)

Kökény

Kora tavasszal, április magasságáig virágzik a kökény az utak mentén és az erdők szélén. Szúrós hajtásai között teremnek értékes fekete gyümölcsei. Ez a tövises cserje a szilva egyik rokona. Gyógynövényként is ismert. Drogja elsősorban virága: hatóanyagai a flavonoidok és procianidinek. Virágbimbójából fogyást segítő teát főznek, virágzata teaként hashajtó hatású és vizelethajtó teakeverékek alkotóeleme. Érdekessége, hogy a nép gyógyászatban vérnyomáscsökkentő hatásáról is ismert.

Galagonya

A galagonyában a rendkívül jó gyógyhatásokat ismerhetjük meg. A szívbetegségre a népi gyógyászatban többféle receptúra is elérhető. Szíverősítő teakeverékek alapeleme. Serkenti a szívizom vérellátását, értágító és vérnyomáscsökkentő hatású. Ellenjavallat is van viszont: fogyasztása nem ajánlott koszorúér-betegségek esetén. Segít a vérkeringési problémák enyhítésében, visszaszorítja az érelmeszesedés kialakulását. Hol gyűjthetjük: nálunk természetben igen ritka és védett faj. Éppen ezért nem is gyűjthető. Viszont kertészetekben lehet kapni csemeteként és pár év alatt egy szép fát tudunk belőle nevelni.

Fanyarka

A fanyarka egy lombhullató cserje vagy kisebb fatermetű növény, mely a hazai erdőkben is megtalálható. A madaraktól megmentett termések sok vitamint tartalmaznak, nyersen is fogyaszthatók, illetve gyümölcslé, lekvár készítésére alkalmasak, ezért igen értékes erdei gyümölcs. Világos vagy félárnyékos helyeken keressük.

Fekete berkenye

Bár a fekete berkenye egy Észak-Amerikában őshonos faj, nálunk is egyre elterjedtebb. Termésének számos jótékony hatást tulajdonítanak. Kerti körülmények között is nagy előnye, hogy kiváló a fagytűrése. Akár a -35 C fokot is elviseli. Gúnyneve a fojtóbogyó, mert rendkívül savanyú a termése nyersen. Az 5–10 mm átmérőjű fekete színű bogyók nyár végére érnek be. Az aróniabogyó (a fekete berkenye másik neve latin nevéből eredően) a madarak kedvelt tápláléka is, mivel ők nem érzékelik a kellemetlenül összehúzó ízt. A gyümölcs számos vitamint tartalmaz. Lekvárnak érdemes cukorral elviselhetőbbé tenni savanyú ízvilágát.

Erdei vadgyümölcsök még

Természetesen az erdei vadgyümölcsök lista itt nem ér véget, de ha elindulunk a természetben, számos értékes gyümölcsöt találhatunk még ezeken kívül. A kirándulás és természetjárás amúgy is egy egészségre jótékony szabadidős tevékenység, így mindenképp ajánlott, akár gyűjtögetünk, akár csak élvezzük a friss levegőt.

Borítófotó: Unplashed

IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE HASZNOS TARTALMAKÉRT!

V. Topor Erika Kertész- mérnök

V. Topor Erika Kertész- mérnök

V. Topor Erika Okl. kertészmérnök, szakújságíróként 2003 óta foglalkozom a hobbikertészek mindennapjaiban felmerülő kérdések megválaszolásával.

Ajánlott cikkek

What Our Clients Say
66 vélemény
×