Dark Mode On / Off

A kezdő kertész: az első szerszámok

kezdő kertész első szerszámok

A kezdő kertész szeret mindent megvenni, amit a boltok polcain lát, mondván, rendkívül nagy hasznát fogja venni. De el kell, hogy szomorítsalak, nem így van. Sokszor teljesen felesleges pénzeket dobálunk ki az ablakon hasznos eszköz címén, mert évekig elő sem fogjuk venni. Az első szerszámok listáját hozzuk mára, amire egy kezdő kertésznek szüksége lesz.

Mint kertészmérnök mondom, hogy még mi gyakorlottabb kertészek is sokszor képesek vagyunk elcsábulni, bár az is tény, hogy sokkal ritkábban és megfontoltabban. A kezdő kertészek gyakran a szemükkel vásárolnak, ami nem baj, csak sok pénzt lehet spórolni, ha nem hasztalan eszközökkel próbálunk boldogulni, hanem inkább kevesebb, de jó minőségű szerszámot veszünk már az első kerti próbálkozásainkhoz is. Nézzük is sorra, mire van szüksége egy kezdő kertésznek a kis kertjében!

Metszőolló kérdése

Női kertészként mondom, hogy a színes, flincflancos, virágmintás unikornisos metszőolló nem feltétlen ideális. Bár az tény, hogy első ránézésre öröm lehet vele a munka, mert mégiscsak csajos és szívesen sétálunk vele, de ezeket nem feltétlen mindig munkára tervezték. Sok esetben hol a penge életlen és rossz minőségű (értsd alatta, hogy nem is élezhető rendesen), vagy épp a nyél rész csavarodik és törik. Ellenben szép.

Rávágó vagy mellévágó penge a jó? A másik jogos kérdés: kinek mi. Van, aki a rávágóra esküszik, van, aki a mellévágóra. Gyakorlatom alapján a mellévágó penge sokkal szebb metszlapot készít és nem roncsolja annyira a vastagabb gallyakat sem, mint a rávágó. A másik az, hogy kevesebb erőt kell kifejteni metszéskor a mellévágóval, ami női kéz esetében szintén nem hátrány. De ez az én tapasztalatom.

Forgó nyelű metszőolló vagy sima? A következő kérdésed ez lenne. Nekem, akinek több kézműtéte volt már, a forgó nyelű jobb, mert kézkímélőbb. De szeretem a nem forgó nyelű ollómat. A könnyített szerkezetű olló viszont jobb, mint a régi kovácsoltvas anyagú, mert munkavégzésnél nem mindegy hosszútávon a súly, amit tartani kell a markodban.

Ásó, kapa és gereblye

Nagyjából ezek a legfontosabbak és ha komposztálsz, akkor még egy vasvilla és lapát is rendkívül jól jöhet. Egy dologra figyelj mindegyik eszköznél, hogy fémből legyen a szerszám feje és cserélhető fa nyél legyen benne. Ezt idővel ugyan cserélni kell (jó pár évente azért…), de a nyél hossza lesz csak a kérdés. Alacsony testmagasságnál a rövidebb nyél a kényelmes, míg magasabb emberek nyilván a hosszabb nyelűvel tudnak jól dolgozni.

A műanyag szerszámokat nem szeretem. Sokkal sérülékenyebbek, a hidegben a gyengébb minőségűek még szét is fagynak. Egy rendes fém szerszám meg nagyjából örökéletű.

Locsolókanna és talicska

Egy 10 literes locsolókanna elég szokott lenni egy jól megtermett veteményesre is. A másik ok, ami miatt vagy 5 literes kannát vagy 10 literes kannát vásárolj, hogy a tápoldatokat amikor vízhez kell keverni, akkor sokkal egyszerűbb lesz ezzel számolnod. Az ettől eltérő űrtartalmú kannáknál már matekozhatsz, mert a legtöbb leírásban is vagy 5 literhez vagy 10 literhez adják meg az 1 kupak mennyiségű folyékony tápoldatot.

A talicska akkor lesz érdekes, ha nagy a kerted és mozgatni kell valamit. Itt is van pár fontos tudnivaló, amitől egy talicska jónak mondható, viszont erről korábban már egy videót készítettünk:

Talán még egy fontos eszközre lehet igényed akkor, ha nagy gyümölcsfáid vannak: ez pedig a teleszkópos karos olló. Itt a szakmában is megoszlik a vélemény, ki milyet ajánl. Ha nagyon sokat kellene metszened, akkor én is konkrét tippet adnék, amivel többezer fát is meg lehet egy szezonban metszeni, de így inkább azt mondom, hogy elég, ha strapabírót veszel, de nem kell rögtön a legdrágábbat venni.

Kalkuláld bele, hogy a karos ollót a fejed felett kell tartani. Jó legyen a nyílásszöge (a boltban ki is tudod próbálni!), milyen megemelve párat a levegőben vágni vele. Ha túl nehéz, akkor érezni fogod a vállad, karod rendesen már egy gyümölcsfa után is. Ellenben metszés után nem kell TRX-edzésre menned.

V. Topor Erika Kertész- mérnök

V. Topor Erika Kertész- mérnök

V. Topor Erika Okl. kertészmérnök, szakújságíróként 2003 óta foglalkozom a hobbikertészek mindennapjaiban felmerülő kérdések megválaszolásával.

Ajánlott cikkek