Dark Mode On / Off

Az áremelés ellenére is a legdrágább fenyőfajta a vásárlók kedvence

nordmann fenyő

Az Agroinform.hu felmérése szerint a fenyőfák árának idei ünnepre várt 10-20 százalékos emelése sem okoz érdemi változást a vásárlási szokásokban, a vevők 54 százaléka továbbra is a nordmann fenyő iránt érdeklődik.


A közvéleménykutatás szerint a második helyen az ezüstfenyő áll 22, míg a harmadikon a lucfenyő 18 százalékkal. További fajták iránt a vásárlók 6 százaléka érdeklődik. A fenyőfát vásárlók 46 százaléka másfél méter feletti fenyőt tervez venni. A mezőgazdasági portál közleménye szerint a lakosság körülbelül negyede díszít karácsonykor műfenyőt.
Az Agroinform.hu által megkeresett fenyőfatermesztők többsége számára az idei időjárás kifejezetten kedvezőtlen volt. A májusi fagyok miatt sok helyen előfordult, hogy a lefagyott friss hajtásokat le kellett vágni, az ilyen fa pedig abban az évben esztétikai szempontból eladhatatlanná válik. Emellett sok kárt okozott a rapszodikus csapadékhelyzet és a hőhullámok sorozata is, amelyek szintén károsították az ültetvényeket.


A termelők szerint az áremelés elkerülhetetlen, a költségeket a munkabérek és a szállítási díjak növekedése mellett az is folyamatosan emeli, hogy a klímaváltozás miatt több a kártevő, így lényegesebb intenzívebben kell a növényvédelemmel is foglalkozni. Az import fenyők sem kerülhetik el az áremelkedést, esetükben a romló forintárfolyam is árfelhajtó tényező.


Az Agroinform.hu közleményében jelezte: a Magyar Díszkertészek Szakmaközi Szervezetének előrejelzése alapján a fenyőfaárak a tavalyihoz képest idén decemberben 10-20 százalékkal emelkednek, a lucfenyőt 4-5 ezer forintért, az ezüstfenyőt 5-6 ezer forint között, míg a nordmann fenyőt 7 ezer forint körüli áron lehet majd megvásárolni méterenként.

Ajánlott cikkek

What Our Clients Say
66 vélemény
×