Dark Mode On / Off

Fenntartható kertek: így tervezünk mi!

fenntartható kertek - Kertportál.hu

Az utóbbi években nagyon felkapott lett a fenntartható kertek koncepciója. Nagyjából 8-10 éve tervezünk így kerteket, mert akkor még gyerekcipőben járt ez az irányzat itthon, ma meg már teljesen irányadó kezd lenni.

Mitől lesz valami fenntartható? A fenntartható kertek is ugyanolyan gyönyörűek, mint a klasszikus értelembe vett díszkertek? Hogyan lehet szépet és “ápolásmenteset” építeni? Egyáltalán létezik olyan kert, amit nem kell öntözni?

A fenntarthatóságról és fenntartható kertek

Nagyon divatos lett azt hangoztatni, hogy egy kert fenntartható! De tudjuk-e azt, hogy mi az, hogy fenntartható kertek? Léteznek-e egyáltalán?

Ha valaki régi olvasónk, akkor biztos olvasta a Csodakertemmel készült podcast adást és itt a korábban megosztott elképesztő növénylistát is megtalálhatta. Androsovits Petronella kertje kapcsán hangzott el, hogy alig öntöz, mégis minden virít a kertben. Ez sem véletlen. A fajgazdagság, a bolygatásnélküliség és a nagy növényszám az, ami lehetővé teszi azt, hogy csak a friss telepítéseket kell öntözni. Talán szerencsés helyen is van a kert, mert több az éves csapadék mennyisége a Balaton csücskében, de még ez sem állítható biztosan azért.

Egy fenntartható kert tervezésénél az egyik fő szempont az, hogy a helyi adottságoknak kell megfelelni.

Amikor megkeresnek ügyfelek az ország szinte bármely pontjáról, hogy ápolásmentes, de mégis szép kert kell nekik, mert látták a fenntartható kertek között a munkáinkat, akkor kicsit félszegen kérdezem meg, hogy tudja valójában, hogy az nem lesz hipp-hopp csak úgy öntézés és ápolásmentes vadregényes kert?

Külföldi kertektől a magyar fenntartható kertekig

A legnagyobb kavarodást a fejekben az okozza, hogy a magazinok lapjain is a legtöbbször angolkertek vannak, mitöbb tényleg olyan éghajlati viszonyokban lévő kertek, melyeknél sem az aszállyal, sem az égető napsütéssel nem kell számolni. Bár manapság már Anglia területei is elkezdtek küzdeni a szárazsággal, azért valljuk be: más az ottani csapadékszint még mindig, mint kishazánkban.

Kerttervezésnél az első kérdéseim egyike közé tartozik: tudjuk-e a csapadékviszonyokat? Ismerjük-e a talajadottságokat és vajon van-e talajvizsgálati jegyzőkönyv a kezünkben?

Mivel a fenntartható kertek egyik fő alapját a meglévő adottságok fogják adni, így kár lenne beleképzelni zöldülő pázsitot és ezernyi virágzó évelőt és hatalmas fákat, ha a talaj és a helyi csapadékviszony meg sem közelíti azt, ami ehhez szükséges lenne. Nem ugyanaz a Pilisben kertet tervezni, mint a vad, futóhomokos Alföldre, de még alföldi viszonyok között is más a Homokhátság és a mocsaras talajvidéken fekvő Kiskunhalas térsége. Bár csapadékban hasonló, de talajszerkezetileg teljesen más. Így más növényzettel is kell számolni.

Fenntartható kertek irányvonalai parkosításnál is igazak

Mit kell még figyelni a fenntarthatóság oldaláról?

Ha én azt mondom, hogy vállalom egy kert tervezését, akkor az nem arról szól, hogy egyszer elmegyek oda és “Hello”, már rajzolom is. Folyamatos egyeztetés és látogatás a területre. Szeretek kimenni, ha épp fagyos a talaj télen, de az is izgalmas számomra, ha épp dagonyázni lehet a sártól benne és nem riadok vissza, ha a 45 C fokos nyári hőségben kell elmennem szemrevételezni, hogy a napsütés merről-merre halad, vagy épp hol van egész nap teliben árnyék. Ezek mind fontosak. Ahogy az is, hogy van összefolyás a kertben. Mert a geodéta-mérések egy dolog. De valójában hol áll meg a víz a területen? Hova lehet levezetni a tetőről a csapadékvizet? Hol érdemes esőkertet kialakítani vagy akár egy veteményest?

A fenntarthatóságnál az egyik legfontosabb, hogy nem csak az ügyfél igényeit kell szem előtt tartani, hanem azt is, hogy valójában a kertnek, a leendő kertnek mi lesz az igénye?

Nyaralók kertjénél a legfontosabb az “ápolásmentesség”

Nagyon sok nyaralótulajdonos fordul úgy hozzánk, hogy nagyon szép kertet szeretne, de csak hétvégente tud lent lenni, amit nem akar fűnyírással tölteni.

Ez nem ritka igény és teljesen érthető is, bármennyire is kikapcsoló tevékenység a fűnyírás. Onnantól, hogy jól van egy kert összeállítva, gondolok itt a növényzetre, növénytársításra és elkezd a kert “beállni”, mint ökológiai rendszer, onnantól egyre kevesebb teendőnk van vele. Erre is bőven van lehetőség, még ha nem is a telepítés első évében.

FELKELTETTEM AZ ÉRDEKLŐDÉST? Ajánlatkéréssel az info (kukac) kertportal.hu címen lehet velünk felvenni a kapcsolatot és onnantól már indulhat is az egyeztetés. Mert a jó kerthez idő, türelem és gondos előkészület kell!

Borítókép: Pexels / illusztróció: Pexels

IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE HASZNOS TARTALMAKÉRT!

V. Topor Erika Kertész- mérnök

V. Topor Erika Kertész- mérnök

V. Topor Erika Okl. kertészmérnök, szakújságíróként 2003 óta foglalkozom a hobbikertészek mindennapjaiban felmerülő kérdések megválaszolásával.

Ajánlott cikkek

What Our Clients Say
44 vélemény
×