Dark Mode On / Off

Édesvízi medúzák nyomában!

Számos édesvízi medúzafaj ismert, mely a tiszta vizű tavakban él. Nem csak tengeri élőlény! Többek között Európában, hazánkban is akadnak olyan bányatavak, ahol jó eséllyel szembe jöhetnek veled az apró, átlátszó élőlények.

Bizonyára te is úgy gondolod, hogy medúzákkal csak egy külföldi nyaralás alkalmával találkozhatsz, vagy direkt erre kitalált akváriumokban. Megnéznél te is egy medúzát természetes élőhelyen?

Ezt lehet tudni a hazánkban előforduló édesvízi medúzákról!

Európában nem őshonosak, mégis előfordulhatnak a 22-28 C-os lágy, vagy közepesen lágy, tiszta vizekben az édesvízi medúzák. Így csak a meleg, kristálytiszta vizekben fellelhetőek, főként édesvízi tározókban, kavicsbányákban vagy kőbányákban, bányatavakban, holtágakban, töltésekben, ahol a fürdőzés gyakran tilos.

A medúzák a csalánozók törzsébe tartoznak. A testük nagy része átlátszó vagy áttetsző, fehéres vagy zöldes árnyalattal. Méretüket tekintve maximum 4-5 centiméteresek. Életmódjukat tekintve a víz alatti növényzethez, sziklákhoz vagy tuskókhoz kapcsolódó kolóniákban élnek, tavasszal és nyáron táplálkoznak. Ivarosan szaporodnak. A hidegebb, téli hónapokban a polipok összehúzódnak és nyugalmi állapotba kerülnek.

Szerencsére a hazánkban fellelhető medúzafajok teljesen ártalmatlanok, nem kell tartanunk tőlük, csípésük nem halálos és durva csalánkiütéseket sem okoz! Vannak szúró sejtjeik, azonban nagyon apró zsákmányok megbénítására használják, és nem képesek átszúrni az emberi bőrt.

Itt láttak hazánkban édesvízi medúzát!

A Salgótarjánnál található tanösvény a Medves-fennsík egy különleges és látványos szakaszán például nem csak az eresztvényi kőbányák világát, a térség geológiai érdekességeit ismerhetjük meg, hanem az édesvízi medúzákat is megfigyelhetjük, a salgótarjáni Középbánya-tóban. De nem csak itt lehet találkozni az elmúlt években édesvízi medúzával.

Leltek már példányokat Sükösdi tavon, Mályi-tóban, Kistokaji-tónál, Esztergomban, a Palatinus tóban, Csobaji holtágnál, Gyékényesi kavicsbánya-tavaknál, Hiricsi-tónál, Veszprémben a Kadártai bányatónál, a Kabai és a Szálkai víztározónál, Ongai tavakban, Kisoroszi bányatóban, Hejőkeresztúron, a Debreczeni-tónál, Budakalásznál, az Omszki-tónál, Drávaszabolcsi homokbányatóban, a Vámosmikolai bányatóban, Nyergesújfalui tavaknál, Veszkényi bányatóban, Dorogi-tóban, de még a Dráván és a Szigetközi-Duna szakaszon is.

Mindegyik helyet érdemes felkeresni, ha medúzát látnál szívesen, de kirándulóhelynek sem utolsók!

Akvaristák, hozzáértők szerint egyébként, akár a kezelt csapvízben is megélnek, tehát akváriumban is tarthatóak ezek az átlátszó kis élőlények!

Te örülnél, ha szembetalálkoznál eggyel?

Ha szívesen kirándulnál medúzáktól függetlenül, olvasd el az előző cikket is!

A fotók a Pixabay oldalról származnak.

Ajánlott cikkek