Dark Mode On / Off

Cickafark: igazi mezei növény a természetes kertben!

Achillea millefolium

A természetes és fenntartható kertészkedés egyre inkább hódít. Ha természetes kertet tervezel, vagy már fenntartasz, akkor ne felejtsd ki a cickafarkat sem.

Mi az a természetes kert?

A természetes, fenntartható kert a természetes ökoszisztéma elveire és helyi ökológiai viszonyokra épít, minimalizálja a vegyszereket, a műtrágyát, a környezetszennyező, káros anyagokat. Ebbe bele tartozik az is, hogy az élővilág, a növények sokféleségét és természetes dolgokat részesíti előnyben. Az ilyen kertekben nagyszerűen elférnek az őshonos növények, valamint az olyan növények is, amelyek jól tudnak a környezethez igazodni.

A cickafark (Achille millefolium) egyike azoknak a növényeknek, amelyek jól illeszkednek a természetes és fenntartható kertekbe. Egy olyan évelő növény, amely nagyszerű gyógynövény is. Főként gyógyászati ​​​​célból tartják, pedig mutatós kinézete miatt bármilyen kertképbe beleillik.

Mit lehet tudni a cickafarkról?

A cickafark (Achillea millefolium) egy sokoldalú, könnyen tartható növény. Számos kultúrában ismert és használt. Vadon is megtalálható. Előnye, hogy rendkívül jól alkalmazkodik a környezeti viszonyokhoz. Nevét annak köszönheti, hogy levelei a cicka (vagy kender) leveleire emlékeztetnek, míg a “millefolium” rész a levelek számos apró részére utal. A virágja színe változó, leginkább fehér, de rózsaszín vagy sárga is lehet. Csokorba szedve levegős, könnyű virágcsokrot ad.

Cickafark előnyei a kertben

A cickafark könnyen megél bárhol, de kifejezetten szereti a tápanyagban gazdag talajt. Viszont megél a kevésbé minőségi földben is. A napos részt és a száraz, megfelelő vízelvezetést részesíti előnyben. Ez mellett meglepően jól alkalmazkodik a különböző talajtípusokhoz és környezeti körülményekhez. Szaporítása történhet magról, de osztással vagy dugványozással is.

Gyökérzete segít a talaj minőségének javításában, mivel tápanyagokat von el a mélyebb rétegekből. Majd, amikor lehullatja leveleit, ezek a tápanyagok visszakerülnek a talaj felső rétegébe. A hosszú és sűrű levelei segítenek a talajt megkötni, így csökkenti a talajerózió veszélyét is. Tehát tökéletes természetes talajtakaró, mivel a cickafark sűrű növényzetet képez, ami segít a talaj nedvességének megőrzésében és a gyomok elnyomásában. Természetes módon segít fenntartani a kert tisztaságát.

A cickafark kiválóan passzol a természetes kertbe, mivel hozzájárul az ökológiai sokféleség megteremtéséhez is. Virágai vonzzák a méheket, pillangókat és más beporzókat, így segítve a kert ökoszisztémájának egyensúlyát.

Jól társítható más gyógynövényekkel és dísznövényekkel, például levendulával vagy körömvirággal. Szintén jól mutat sziklakertekben vagy szárazságtűrő kertekben is, mivel nagyszerűen alkalmazkodik bármilyen környezethez.

A cickafarokból készült teát egyébként emésztési problémák, menstruációs fájdalmak, sebekre és köhögés kezelésére használják leginkább, mivel jó fertőtlenítő, görcsoldó és gyulladáscsökkentő. Ezen kívül a cickafarkot a konyhában is alkalmazzák, például ízesítőként vagy dekorációként. Friss vagy szárított formában sokat adhat hozzá a salátákhoz, levesekhez vagy más ételekhez.

A cickafark tehát nem csupán egy gyönyörű virág a kertben, hanem egy valódi segítő is, amely hozzájárul a természetes és fenntartható kert létrehozásához. A cickafark növény tehát ideális választás mindazoknak, akik természetes kertet szeretnének létrehozni.

Olvasd el a levenduláról szóló cikkünk is.

Ajánlott cikkek

What Our Clients Say
66 vélemény
×