Dark Mode On / Off

Ezért ne ments meg minden növényt!

Te is azok köz tartozol, aki minden növényt haza akar vinni, amit a kertészetek, multiláncok asztalaink a "Ments meg minden növényt" felirat alá tesznek?

Te is azok köz tartozol, aki minden növényt haza akar vinni, amit a kertészetek, multiláncok asztalaink a “Ments meg minden növényt” felirat alá tesznek? Régen én is ilyen voltam, de aztán nemcsak, mint kertészmérnök, de mint a kudarcokból tanulni szerető leszoktam róla.

Ments meg minden növényt vagy mégsem? Gonoszság vajon azt mondani, hogy ne vidd haza? Valóban meg tudnád menteni? Ebben a videóban elmondom, melyek azok az esetek, amikor bizony nem kell megmenteni minden növényt a polcról!

A videóban egy olyan áruházlánc egyik kertészeti osztályán jártam, mely bárhol lehetett az országban. Ez a jelenség, amikor beteg növények sokasága landol a megmentős asztalokon nem adott láncra vagy áruházra igaz csak….Sajnos ez bárhol előfordulhat, így a videóban az sem érkekes én hol jártam. Járhattam bárhol, de az alapvető ismérveket, amikor bizony a kezemre csapok és otthagyom a megmentésre váró növényt otthagyom, ebben a videóban elmondom és megmutatom.

Ments meg minden növényt? Dehogy!

Az is tévképzet, hogy így nem jutathatunk a saját növényeink mellé plusz kártevőt vagy kórokozót. Sajnos a mentett polcokon olyan növények is helyet kapnak, melyek gombás vagy baktériumos fertőzéstől pusztulnak épp el, vagy gyapjastetűtől a különböző tőzeglegyes verziókig sokminden előfordulhat. Annál meg nincs is bosszantóbb, mikor a saját növényeinkre rászabadítunk otthon egy újabb kolóniát valamilyen kártevőből.

A tövet (is) figyeld!

A növény töve, vagyis a talajszint felett közvetlen elhelyezkedő része is árulkodó lehet. Szőrös? Ugrál rajta valami? Málik, szaga van? Sokféle látványos gyanújelünk lehet, ha alaposan átvizsgáljuk a növényt.

Sokszor a kedvezmények sem akkorák ezeken a növényeken, hogy megéri velük otthon bajlódni, mert még a szakemberek is felhúzzák néha a szemöldöküket, hogy vajon érdemes-e az időt, energiát belefektetni. Netán milyen növényvédelmi munkát igényel? Laikusként ezt nehezen lehet eldönteni.

Borítókép: Pexles

V. Topor Erika Kertész- mérnök

V. Topor Erika Kertész- mérnök

V. Topor Erika Okl. kertészmérnök, szakújságíróként 2003 óta foglalkozom a hobbikertészek mindennapjaiban felmerülő kérdések megválaszolásával.

Ajánlott cikkek