Dark Mode On / Off

Biodinamikus gazdálkodás

Divat vagy fenntartható gazdálkodás? A válasz egyszerű: az egészség kulcsa

Egy divatos termesztéstechnológiáról zeng a szakma az utóbbi években. A biodinamikus gazdálkodás elve régi időkre, egészen a világháborúig vezethető vissza, Rudolf Steiner elméletén alapul.

Az évek során végzett vizsgálatok mind azt bizonyítják, hogy a természet ritmusát figyelembe véve, a természetes ökológiai rendszerek ismeretével a biodinamikus gazdálkodás lesz az, ami hamarosan átveszi a nagyüzemi termesztéstől a vezető szerepet. Természetesen nem holnapra fog mindez megtörténni, évek alatt szépen átáll a világ erre a módszerre, mely életmód is egyben.

A nagyipari élelmiszergyártás, a rengeteg betegség, vegyszerek, mind-mind hozzájárulnak ahhoz, hogy a modern emberek betegebbek, gyengébbek lesznek. A biodinamikus gazdálkodásban a természetesség a fontos, és minden mesterséges stimulátor nélkül híznak az állatok, nő a takarmány és fejlődik a komplett veteményes. A monokultúrát elutasító rendszerben egy ágyáson belül nagy a fajgazdagság. Az egymást segítő növények ismeretében vannak telepítve, a Hold-állást figyelembe véve a növények, így a növényvédelem helyett a növények erősítése a feladat. Egy jól beállított biodinamikus gazdálkodással “művelt” veteményesben minimálisra csökken a kézi munkaigény, nincsenek gyakorlatilag vegyszeres permetezések, és a megfelelő és természetes egyensúlyt különböző gombákkal, rovarokkal állítják be és tartják fent.

A divatnak tűnő kezdeményezésekre mindenhol mosolyognak és sokak szemlélik furcsán már az építést is, mégis az idő mindent megold: amint egy ilyen kert elkezd teremni, biztos, hogy a szomszéd kertjében csak a gyep lehet zöldebb, mert szemmel láthatóak a különbségek.

Nincs kapálás, nincs vegyszerezés, csak szüretelés és szüretelés..na meg persze az öntözés ebben a nagy melegben. Kell ennél jobb?

IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE HASZNOS TARTALMAKÉRT!

Ajánlott cikkek

What Our Clients Say
40 vélemény
×