Dark Mode On / Off

Olajfa és hamvaska – Az ezüst jegyében

ezüst

A fák közül az olajfa (Olea europaea) egy igazi szürke alapszínű faj. Levelei kékesszürke színűek, mediterrán hangulatot árasztanak. A földközi-tenger keleti partvidékén őshonos, neve már a görög mükénéi korból ismert. Gyümölcse csonthéjas, vékony húsú.

A cserjeméretű ezüstlevelű dísznövények közül a levendula a leghétköznapibb, mégis a legszebb fásszárú évelőnk. Levelei hosszúkásak, élénk szürkék. Virága lilás kék. Az egész növény illóolajat tartalmaz, értékes fűszer- és gyógynövény.

A hamvaska (Senecio) kedvelt egynyári dísznövény. Nagy ellenállóságának köszönhetően előszeretettel ültetik közparkokba is. Élénk színű virágokkal, növényekkel jól kombinálható. Napos helyre ültessük. Mivel jól tűri a szárazságot, ezért akár temetőbe is ültethető.

Fehér virágú és szürke hajtásrendszerű a molyhos madárhúr (Cerastium tomentosum). Nagy összefüggő párnát alkotva terül el a sziklakertben, évelőágyásban, ezért igen közkedvelt dísznövény. Évelő, és jól tűri a visszavágást, ritkítást, ezért viszonylag szabályos formát is vághatunk belőle igényeink szerint.

Borítókép: pexels

Ajánlott cikkek