Dark Mode On / Off

Vincells Borékszer: ékszerbe zárt bor

vincells borékszer

A Vincells Borékszer egy világszenzáció, magyar gyártóval és feltalálóval. Igazán különleges elképzelésként a prémium borokat zárják ékszerbe, hogy a nyári, romantikus vacsorák emlékét mindig magadnál tarthasd, vagyis inkább magadon hordhasd.

A feltalálóval és alkotóval beszélgettünk, honnan is ered a Vincells Borékszer, hogyan készül egyáltalán és hogy kell elképzelni egy ékszerbe zárt borkülönélegességet. Csikósné Homolya Ágnessel beszélgettem.

Adott egy prémium minőségű bor, melynek minden cseppje érték és készül egy egyedi ékszer belőle. Honnan jött az ötlet, hogy borból ékszert készítsetek?

Ágnes: “Nagyon szeretünk a párommal utazni, és megismerni a különböző kultúrák és tájak gasztronómiáját és borait. 2014 nyarán kettesben beutaztuk Olaszországot. Többhéten át jártuk az eldugott kis falvaktól kezdve a turista látványosságokon keresztül a különböző vidékeket. Volt szerencsénk finomabbnál finomabb ételeket és borokat megkóstolni.

Már az utunk végén jártunk, amikor Triesztben egy naplementés vacsora közben megkóstoltuk akkori életünk legfinomabb borát. Ahogy ott ültünk egy tengerparti étteremben, vacsoráztunk, néztük a hajókat, kaptam egy gyönyörű ékszert ajándékba, ment le a nap (szóval ettől giccsesen romantikusabb már nem is lehetett volna 😀 ) és megállapítottuk közösen, hogy erre örökre emlékezni szeretnénk.

Csodálatos ajándék lehet szeretteinknek egy Vincells Borékszer

Akkor ott az étteremben rögtön vásároltunk is egy pici üveg bort abból a fajtából, amit ott kóstoltunk.

Innen született meg valami kis halvány gondolatnak nevezhető dolog, hogy jó lenne valahogy, ezt a bort örökre megőrizni, magamnál hordani, hogy velem legyen, amikor emlékekre van szükségem.

Sokat tűnődtem azon, hogy ezt miként lehetne elkészíteni. Elsőként még folyékony állapotában gondoltam, hogy be lehetne-e zárni egy pici üvegcsébe. De ahogyan tovább mérlegeltem, arra jutottam, hogy túl kényes, törékeny, és nem is időt álló.

A Vincells Borékszer megalkotásában még az is motivált, hogy bár építőmérnök vagyok és a kivitelezésben dolgozom, mégis igazán szeretem a szép ruhákat és ékszereket. Már kislány korom óta vágyakoztam egy saját kollekció után.  Nagyon szeretem a szakmám, de úgy éreztem, hogy szeretném kipróbálni a kreativitásom más területen is. Viszont reál beállítottságú emberként tisztában voltam azzal, hogy szerencsésebb lenne valami újdonságot kitalálni, mint rengeteg energiát fekteti egy olyan dologba, amit már sokan csinálnak. Járt az agyam, hogy mi újat tudnék én alkotni, valamit, ami még nincs.

Csikósné Homolya Ágnes, Vincells Borékszer tulajdonosa

Így született meg az a gondolat, hogy legyen a bor az, amiből maradandót szeretnék alkotni. Az emberek többsége szereti a bort. Szívesen kapcsolják össze a szép, meghitt és fontos emlékeikkel. Így állt össze az alapötlet, hogy akkor legyen egy ékszer, amely borból készül. Mérnökként otthonosan mozgok a számok világában, beleástam magam a kémiai részletekbe és szép lassan elkezdődött valami, ami ma már a Vincells Borékszer.

– meséli a Vincells Borékszer tulajdonosa, Csikósné Homolya Ágnes

De vajon hogyan lesz szilárd anyag a borból?

Csikósné Homolya Ágnes elkezdte a lehető legjobban megismerni a bort, mint kémiai anyagot. Megnézte, pontosan milyen savakból áll, hogyan hat rá a cukortartalom, és hogyan viselkednek  a benne lévő anyagok különböző eljárások során. Persze ezenkívül még számtalan összetevője van az igazi bornak, ezt biztosan sokan tudjuk, főleg, akik a borászatban jártasabbak.

Vincells Borékszer

Az első években számára is igazából az elméleti részek megismeréséről szóltak. Ágnest is foglalkoztatta a kérdés, hogy vajon az elképzelése megvalósítható-e egyáltalán?

“Az első tényleges kísérletek 2016-ban lehettek.”

-Emlékszik vissza a feltaláló, és azt is bevallja, hogy az első évek próbálkozásai teljesen használhatatlanok voltak. 

Közel harminc egymástól teljesen eltérő kémiai útvonalon próbálkozott és ennek a legtöbbjét sok előzetes számítás előzte meg. Volt, hogy hónapokra félretette az egészet, de valahogy mégse hagyta nyugodni. Minél többet foglalkozott vele, annál jobban érezte, hogy megvalósítható, csak még nem tudja hogyan.

A feltaláló elkezdte néhány segédanyag hatását komolyabban vizsgálni, kutatásokat végezni, s ezután egyre kedvezőbb eredményeket kapott. Viszont messze nem azt a szilárdságot, amelyre egy ékszerhez szükség van. Sok időn keresztül a kísérletsorozat megrekedt egy zselé állagú anyagnál. Már többször majdnem teljesen letett róla, hogy sikerül.

Sok ellenőrzés és utánajárás után úgy gondoltam, hogy volna egy módszer, ami elméletben működik, habár a gyakorlat ezt mégsem igazolta.

– vallja a Vincells Borékszer megalkotója.

Történt egyszer, hogy egy adag rosszul sikerült kísérleti anyagról teljesen letettem, s kiraktam egy napos helyre a házunk tövébe, gondolva, hogy majd amikor hazajövünk a nyaralásról, kidobom. Amikor hazaértünk, azt láttam döbbenten, hogy a kidobásra szánt kísérleti anyag új formát öltött, s mégiscsak igazolja az elméletet. Persze ez nem a ma látható kő, de nagy áttörés volt a kísérletsorozatba, hogy az idő hosszú távú hatását figyelembe vegyem.

Az igazi áttörés innen indult…

Ágnes: “Elkezdtem hosszabb időtávban gondolkodni, és kikísérletezni, hogy a szilárdulási folyamat nagyjából 8-10 hetet is igénybe vehet. Ez az anyag még kinézetben sem hasonlít a finomított változatra, mégis nagy áttörést jelentett, látva, hogy mégis működik az elképzelésem. ezután megkezdődtek a finomítások, majd 2018-ban a kislányommal állapotosan itthon maradtam, s az álmatlan éjszakákon volt időm kidolgozni, letisztázni az eljárást. Az a kő, ami ma látható a képeinken, 2019-ben nyerte el a jelenlegi kinézetét. A közönségnek idén januárban mutatkoztunk be.”

Írjátok, hogy sok kémiai folyamat révén lesz a borból egy szilárd anyag, de hogyan kell elképzelni a folyamatot, amikor a palackban folyó borból ékszer lesz? Mekkora bormennyiség kell mondjuk egy átlagos medál méretű elkészítéséhez?

Ágnes: “Minden bor, melyből ékszert szeretnénk készíteni egy vizsgálaton megy keresztül, melyben alapvető tulajdonságok értékeit jegyezzük fel. Erre vannak nagyon jól használható kézi eszközök. Ilyen például, a pH mérő, az alkoholmérő, vagy a cukortartalom-mérő.  Most nemsokára pont erről tervezek írni egy bejegyzést is majd az oldalunkra. Bár az évek során nagyon sok mindent tanultam a borokról, nem vagyok borász, és ilyenkor nem is borász szemmel nézzük meg az aktuális bort.

Fontos, hogy előkészítsük a bort a szilárdítási eljáráshoz. Ehhez speciális szűrésre van szükség. Nem mindegy a szűrőpapír mikron nagyága vagy a típusa sem. Nem maradhatnak benne olyan szennyeződések melyek akadályozzák a folyamatot, vagy nem kívánt eredményekhez vezetnek az eljárás során. Tapasztalatunk szerint főleg a régebbi és nem megfelelően tárolt, esetleg nem megfelelő körülmények között palackozott boroknál fordul elő egy számunkra nem kívánatos üledék. Ezt első lépésben el kell távolítani.

Adalékanyagok hozzáadásával a következő lépésekben a pH érték beállításával foglalkozunk. Erre kimondottan érzékeny a reakció.

Maga a szilárdítási fázis egy többlépcsős összetett folyamat. Itt szintén hozzáadjuk a szükséges segédanyagokat, majd megfelelő keverések, és egyéb fizikai és kémiai hatások után jön egy hosszabb pihenő idő, ami alatt a szilárdulás végbe megy.

Az így kapott anyag felületei egyáltalán nem szépek még. Minden oldaláról csiszolni kell, hogy eljussunk a szép áttetsző borszínű magig.

Ezután kerül kialakításra az a forma, melyet már az ékszerben szeretnénk viselni. Az ékszerekben használt borkövet egy fényes bevonattal látjuk el, hogy még időt állóbb legyen. Bevonat nélkül önmagában is gyönyörűen csillog és fényesre polírozható,de az anyag tulajdonságai miatt a teljes felület védelmet így tudjuk hosszútávon biztosítani.

Arra jutottunk, hogy a legtöbb valódi bor alkalmas a Vincells borkövek elkészítésére. Több pincészet borából készítettünk már ékszert. Valamint lehetőség van akár saját borból is elkészíteni.  Minden bor különböző: más a cukor, és savtartalmuk. Más a vegyületek aránya.

Ez  befolyásolja, hogy adott borból mennyi szükséges egy ékszer elkészítéséhez. Egyes borokból akár dupla annyi mennyiséget is fel kell használni, hogy értékelhető mennyiségű szilárd anyagot elő tudjunk állítani. Általánosságban azt tudjuk elmondani, hogy egy több darabból álló ékszer szetthez egy üveg bor felhasználása szükséges. Egy pici kőhöz elég akár 2 dl,de egy nagyobb medálhoz már ennek a duplájára is szükség lehet.” 

Vincells Borékszer

Gondolom a bor alapértéke is meghatározza azt, hogy milyen és mekkora értékű ékszer készül majd belőle. Mi volt eddig a legkülönlegesebb bor, melyből ékszert készítettetek már?

Ágnes: “Természetesen, minél nagyobb értéke van a bornak, annál drágább a belőle készült kő. Jelenleg prémium kategóriás magyar pincészetek boraiból vannak készleten ékszerek. A jelenlegi áraink ezekhez igazítottak. Amennyiben egy sokkal drágább, vagy nehezen beszerezhető borból szeretne valaki ékszert, arról egyedi ajánlatban egyeztetnénk, de ilyet jelenleg még senki nem kért.

Számomra a családi történetekhez kapcsolódó borokból igazán különleges érzés ékszert készíteni. Több emlék ékszert készítettünk, ahol közeli elvesztett családtag kedvenc borából, vagy utolsó alkalommal a saját kézzel készített borából készítettük el az ékszereket. Ez számomra nagyon megtisztelő és megható érzés.

Ezeket a megrendelők kérésére nem kommunikáljuk közösségi média felületeken, mert annál személyesebb és mélyebb a tartalmúak.  

De készítettünk már nagyon neves nemzetközi versenyen dobogós helyen végzett borból is ékszert. Ez is nagy öröm volt számomra és büszke vagyok a készítőre, akik nem kevés energiát bele fektetve díjazott lett egy ilyen versenyen.”

Azért engem, mint kíváncsi embert nem hagy nyugodni egy kérdés. Bár sok mindent megtudtunk a Vincells Borkövekről, a Borékszerről, de ha ránézünk, ismeretlenül és avatatlan szempárként, még mindig merülnek fel kérdések. Így a kérdésem is igen kötekedőnek hathat, de fontos megkérdezni, mivel szintén új szintre emeli a borékszer mivoltát, ha még jobban belelátunk a valóságba. Így adódott is a kérdésem:

Most nagy divatja van az un. gyantaékszereknek. Ha képről ránézünk egy-egy ékszerre és a borból készültekre, akkor alig lehet megkülönböztetni a két eljárást egymástól az avatatlan szemnek. Mit kell figyelni vagy viselés közben miben más a Ti borékszeretek egy bárhol kapható gyantaékszertől?

Ágnes: “A bor egy nagyon különleges anyag. Csak különböző savakból 8 félét meg tudunk benne különböztetni. Ezek a borkősav, almasav,citromsav. Ezek a szőlőből származnak de egy másik részük az erjedéskor kerül bele. Ezek a tejsav, borostyánkősav,ecetsav, vajsav, hangyasav. (Bár ezeknek egy része távozik a borból, ezért hívjuk őket illanő savaknak is.) A savakon kívül tartalmaz még különböző mennyiségben cukrot, glicerint, ásványi savakat, enzimeket, stb. Mindezek megléte és egymáshoz viszonyított aránya adja meg egy-egy bor karakterét. Az elkészült kövek kinézete attól a bortól függ, melyből elkészült, és előre mi sem tudjuk megmondani.    

Válaszolva a kérdésre a gyanta egy mű anyag, mely a nevében is benne van. Ezzel szemben a Vincells ékszerek anyaga valódi bor, melyet csak kiegészítünk egyéb kémai anyagokkal, hogy a halmazállapot megváltozzon. A gyanta ékszereknél a mesterséges festékekkel többször is elkészíthetnek ugyan olyan darabokat, ezzel szemben nálunk a kövek színét a bor színe határozza meg. Nálunk a színt a borban található karotinoidok és antocianinok mennyiségének és arányának függvénye adja meg. Nem kikeverhető, nem utánozható, és nem megismételhető egy-egy bor esetében. Az egészen halvány sárga ékszertől a majdnem fekete sötét vörös ékszerig már több féle követ elkészítettünk.

Az elkészült kövek teljesen egyediek lesznek. Zárványok, légbuborékok, különböző mintázatok, és erezetek keletkeznek benne. Az így kialakult kő teljesen egyedi. Még ugyan abból a borból sem tudjuk még egyszer pont ugyan azt a mintázatú követ elkészíteni. Ezért mondjuk rá, hogy ez lényegében olyan, mintha a bor újlenyomata lenne.

Minden ékszerünk épp ezért egy egyedi sorszámot kap, melyet ha dekódolunk akkor a bor fajtáját, a készítés időpontját, és egyéb információkat kapunk meg.

Ha kicsit jobban megnézzük a Vincells kövek belső szerkezetét könnyedén megkülönböztethető a két anyag. A Vincells ékszerek anyaga egy rendkívül változatos,sajátos belső mintázattal rendelkező anyag, ezzel szemben a gyanta ékszerek homogének, nem találhatóak benne zárványok, buborékok. Nálunk a buborékok hol kisebb, hol nagyobb mennyiségben az anyag sajátosságai, mert a több héten át tartó folyamatban, az egyre sűrűbb szilárdabb anyagból már nem tudna eltávozni, ezért bezárva maradnak a kőbe.

– avat be minket. nem hozzáértőket Ágnes az eltérésekbe.

A gyanta ékszerek ma már bárki számára elérhetőek, akár az elkészítettek, akár az alapanyagai. Aki kicsit is hajlandóságot érez a kézművesedésre elérhető áron beszerezheti az alapanyagot egy hobbi boltban és alkothat kedvére, próbálkozhat otthon.

Ezzel szemben a Vincells Borékszereket egyedül mi készítjük a világon, melyet újdonság kutatás is igazol, és az EUIPO (Európai Unió Szellemi Tulajdoni Hivatala) által is bejegyzésre került a márka.

Minden ékszerünk nemesfém része ellenőrzött anyagú nemesfémből készül. Az arany ékszer sem a manapság teret hódított aranyozással készül, hanem egészében valódi aranyból. Az ezüst szintén. Ehhez számtalan jogszabálynak kell megfelelni és minden ékszert egyenként ellenőriztetni a Nemesfémvizsgáló és Hitelesítő Hatósággal. 

Nálunk az elmúlt évek kutatómunkái, a hozzánk kerülő bor vizsgálatai, maga a többhetes szilárdítási eljárás, a kézi kidolgozás, a megismételhetetlenség, az egyedi sorszám és tanúsítvány, a gondos és precíz ötvösmunka, az ékszereket megelőző tervezések adják mindazt a plusz, amelytől a Vincells Borékszer egy prémium kategóriás különleges darabbá válik és ékesíti viselőjét. Mikor egy ékszert átadunk a gazdájának, mindig arra kérjük, hogy viselje büszkén,mert nagyon gondosan és szeretettel, készítettük számára és egyetlen egy van belőle az egész világon, az amely épp hozzá került.

És akkor rögtön adott is a következő kérdés is: mi a garancia a minőségre?

Nálunk leinformálható, biztos céges háttér van a termék mögött. Kialakított minőségi irányelvekkel, alkalmazott belső szabályzattal.

Többféle engedélyt kellett beszerezni, hogy az ékszereket készíteni és árusítani tudjuk. Ezek mind a fogyasztót is védik, hogy az adott készítő megfelel a minőségnek támasztott követelményeknek.

Ahogyan azt fentebb is említettem minden ékszerünk egészében nemesfémből készül. Ez nagyban megkülönböztet bennünket a design ékszereket árusító boltoktól és készítőktől. Még a nagy világmárkák között is szerepel olyan, ahol egy arany ékszer csak arany bevonatot kapott, ami könnyebben sérül, kopik. Ezeket természetesen kommunikálják a vásárlók felé, de nem rendelkeznek sem fém, sem névjellel és nem vonatkoznak rájuk olyan szigorú szabályok sem, mint ránk, akik egészében nemesfémből készítik. Az általunk megvásárolt nemesfém alapanyag ellenőrzött, és csak erre a célra használható. Nem innen-onnan összevásárolt tört aranyból készülnek. A magyarországi nemesfémpiaci szabályozásokat a Nemesfémvizsgáló és Hitelesítő Hatóság végzi. Minden ékszerünket itt ellenőrzik egyenként, és megfelelés után bele ütnek két pici jelet. Az egyik az érvényben lévő magyar fémjel, a másik pedig a mi névjelünk. Ékszereink nemesfém részét egy több tíz éves tapasztalattal rendelkező ötvös mester készíti, aki a tervezéstől a megvalósításig végig kíséri az ékszereket.

És természetesen más kérdés is felmerül, ami szintén érdekes és fontos lehet. Vajon hamis borból lehet ékszert készíteni?

A lőre vagy a tablettás borok azért alkalmatlanok erre, mert hiányzik az az értékes beltartalom, ami a bort borrá teszi. Szükségünk van a valódi savakra, a cukrokra, az enzimekre, az ásványianyagokra, egyszóval mindenre, amelyből össze áll a bor. Persze ezekből is csak bizonyos értékeken belül.  Tapasztalati eredményeink vannak,leginkább az első időkből, hogy mivel működik és mivel nem az eljárás.

Hogyan zajlik egy rendelési, gyártási folyamat nálatok? Én elképzeltem a jelenetet, hogy mondjuk a nászúton egy különleges és ritka francia bort vettünk, ritka évjárattal és meghagynánk egy palackkal emlékbe, de nem üvegbe zárva a borpincében, hanem nyakékként hordva és mondjuk jegygyűrű mellé kísérőgyűrűként hordva. Ha elmegyek ezzel a borral hozzátok, akkor tudtok belőle nekem az elképzelésem szerint ékszert gyártani?

Természetesen igen, és örömmel.

Vannak készleten lévő termékeink, amelyek azonnal elérhetőek és meg is vásárolhatóak, de egyedi rendelést is fel tudunk venni. Van több féle kő már előkészítve, és egyre nagyobb a választék, azokból akár egy hét alatt is lehet ékszer.

Teljesen egyedi rendelést, szilárdítási eljárással együtt körülbelül 8 hét alatt tudjuk teljesíteni.

Természetesen saját borból is van lehetőség elkészíteni (de itt kiemelten fontos az előzetes vizsgálat). A legtöbb hoznánk került borból igen, de nem mindegyikből tudtuk megcsinálni.

Bemásolom az egyedi rendelésre vonatkozó tájékoztatónk szövegének a lényeges részét. Ebbe minden benne van szépen összeszedetten:

A megrendeléstől számítva körülbelül a jelenlegi labor- és műhelykapacitással 8 hét alatt tudjuk elkészíteni az egyedi rendelésű ékszert.

Ez a szilárdulási folyamat függvényében rövidülhet.

Minden bor változó hosszúságú idő alatt éri el a teljes szilárdságát így maximálisan 8 héttel számolunk a már dobozba rakható, hivatal által ellenőrzött ékszerig.

Jelenleg a webshopunkban megtekinthető a kollekciónk egy része, de vannak formák, és típusok melyek még nem kerültek feltöltésre.

Érdemes meglátogatni a facebook, vagy instagram oldalunkat. A mandzsetta gombunk jelenleg nincs fenn a honlapon, de facebook videón megtekinthető. Ez is már rendelhető ékszer.

Egyedi rendelés esetén minden rendeléshez ajándékba adjuk az egyedi gravírozást, így a kiválasztott méret függvényében bármilyen szöveget vagy évszámot el tudunk helyezni.

Átlagosan nagyságtól, és bortól függően 2-6 dl szükséges egy darab ékszer elkészítéshez.

Egy szett, tehát több ékszer(akár 3 darab is) elkészítéséhez körülbelül egy üveg, 7 dl borral kell számolni, de ez függ a kiválasztott ékszerek nagyságától, és természetesen van lehetőség egy darabot is rendelni.  

A bor típusától, és a kiválasztott nagyságtól, formától függően tudjuk pontosan megmondani mennyi borra lesz szükségünk.

Miután megérkezik hozzánk a bor, a speciális szilárdítási folyamatot megelőzően megvizsgáljuk. ennek az ára 12.000 ft. Minden bor esetében a védett eljárás paramétereit aktualizáljuk a mért értékeknek megfelelően.

Ezután értesítést küldünk, hogy a bor beltartalma lehetővé teszi-e a szilárdítási eljárás megkezdését.

Amennyiben a szilárdulási eljárás az előzetes mérések alapján nem tud végbe menni, akkor egyszeri 12.000 forintos vizsgálati költséggel tudunk számolni. Szerencsére ez igen ritka.

A megrendelés fennmaradó összegét vissza utaljuk.

Negatív vizsgálati eredmény esetén nincs lehetőség a bor visszaküldésére.

Az ékszerek árai a honlapon megtekinthetőek. Egyedi megrendelés esetén is ez az irányadó.

A saját borból készített kő esetében előzetes tapasztalunk alapján tudunk egy várható színt mondani, de azt nem tudjuk mi sem még nem készül el a kő, hogy áttetsző, vagy inkább opálos eredmény várható.

Az elkészülő kövek sajátos mintázatot vesznek fel, ahogyan a komponensek elérik a szilárd állapotot. Különböző zárványos mintázatok, és buborékok teszik jellegzetesen egyedivé a Vincells Borékszer anyagát.

Jelenleg laborvizsgálatot ajándékba adjuk, így nem kell számolni a 12.000 forintos díjjal.

Így jelenleg nem terheli költség a megrendelőt abban az esetben sem, ha valami okból kifolyólag nem szilárdítható meg az elküldött bor.

Egyedi megrendelést csak a megrendelés összegének 40%-áról kiállított díjbekérő kiegyenlítése ellenében tudunk vállalni, valamint nem vonatkozik rá a 14 napos elállási jog.

A saját borból készített ékszer megrendelésének lépései a következőek:

  • Forma és nemesfém kiválasztása
  • Árajánlat készítés és elfogadás
  • Díjbekérő kiküldése és kiegyenlítése
  • A saját bor eljuttatása hozzánk (akár személyesen, vagy futárszolgálattal)
  • Laborvizsgálatok elvégzése
  • Értesítés a laborvizsgálat sikerességéről
  • Vincells kövek elkészítése
  • Ötvösmunka
  • Hatósági bevizsgálás
  • Ékszer csomagolása és elküldése

Bár a fejünkben még ezernyi kérdés merült fel, de még egyet zárásként csak hozzászegeztünk a feltalálóhoz. Ha álmodni kéne…Kin látnád szívesen az ékszered?

Ha igazán nagy álmot kérdezel, akkor óriási dolog lenne számomra, ha Katalinnak a cambridge-i hercegné, vagy Michaell Obama viselné az ékszerünket. De nem kell ennyire messzire menni. Itthon Rúzsa Magdin, Ördög Nórán, Dobó Katán, Borbás Marcsin, de ez már egy hosszabb lista.

– válaszolja Csikósné Homolya Ágnes, a Vincells Borékszer feltalálója és készítője.

A fotók a Vincells Borékszer tulajdonát képezik.

IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE HASZNOS TARTALMAKÉRT!

V. Topor Erika Kertész- mérnök

V. Topor Erika Kertész- mérnök

V. Topor Erika Okl. kertészmérnök, szakújságíróként 2003 óta foglalkozom a hobbikertészek mindennapjaiban felmerülő kérdések megválaszolásával.

What Our Clients Say
44 vélemény
×