Dark Mode On / Off

A Kecskemét Arborétum

Kegyeleti hely, Kecskeméti Arborétum

Kecskemét egyik legszebb látványossága a kellemes sétára csábító Kecskeméti Arborétum, mely ingyenesen, szabadon látogatható bárki számára. Még a fővárostól is csak 1 órás autóútra található, így érdemes meglátogatni. Nyári időszakban hosszabb nyitvatartással, reggel 8-tól este 8-ig tekinthető meg.

Jelenleg 62 hektáron terül el a Kecskeméti Arborétum és több mint 900-féle növényt fedezhetünk fel sétánk során. Nézzük is meg, mit láthatunk ebben a meseszép alföldi botanikuskertben.

diszalma-Royalty - Kecskeméti Arborétum
Díszalma ‘Royalty’ fajta

Kecskeméti Arborétumot érdemes minden évszakban meglátogatni!

 A területén, a zöldövezeten és növényeken kívül akad más látványosság is, a pihenni vágyóknak. Modern kilátó magasodik, de az egyházi bejárathoz közel erdei játszótér is várja a legkisebbeket. De itt található az 1718-ban épült, kései barokk, korai klasszicista stílusjegyeket mutató Mária kápolna, más néven Sarlós Boldogasszony-kápolna is. Az arborétum szerves részét alkotja a közel 2 ha-os egyházi terület, a kápolna szomszédságában a kálvária, sziklakert, szabadtéri oltár, Magyar Szentek szoborsétány, Lourdes-i barlang és a kegyeleti hely látható. (Az abortuszt szenvedett, illetve halva született gyermekeknek állít emléket. Félkör alakú, tűzzománc kép díszíti a Kápolna-domb oldalában.)

Kegyeleti hely - Kecskeméti Arborétum
Kegyeleti hely nárciszvirágzással

Az arborétum múltja

Az arborétum megálmodója és a nagyfokú beruházás szervezője az erdőmérnök, Bedő-díjas Dr. Gőbölös Antal. A fejlesztési tervek készítője Mészöly Győző, a kivitelezés kezdeti irányítója pedig Ván László. Kialakítását még 1986-ban kezdték el, amit azóta is folyamatosan fejlesztenek. A munkálatok megkezdése előtt jobbára jó termőképességű talajon mezőgazdasági művelés folyt. Az egykori kukoricaföldek, szőlőskertek helyén most már számos fa, cserje díszlik, mint például a japán liliomfa, télálló vadcitrom vagy különleges tölgyek- mongol kutyatejcserje, csillagsom, sárgaszarv. Az arborétum jelenlegi kezelője az KEFAG Kiskunsági Erdészeti és Faipari Zrt.

Kecskeméti arborétum virágzás idején
Kecskeméti Arborétum virágzás idején

A Kecskeméti Arborétum kialakítása

 Három fő részre tagolódik, a tematikus bemutatókertre, a véderdősávra és a tölgygyűjteményre. Együtt, számtalan élőlénynek adnak otthont, többek között védett fajoknak is, de különféle rágcsálók, madarak, kétéltűek, rovarok is megtalálhatók az arborétum területén. 

Véderdőövezet

20-80 m szélességben véderdőövezet szegélyezi, mely az Alföld főbb erdőállomány-típusait mutatja be. Igen látványos a gyöngyvirágos tölgyes, homokpusztai kocsányos tölgyes – fehér nyáras, vegyes elegyű véderdő homoki kocsányos tölgyes, gazdag vadgyümölcs eleggyel, puszta sziles, fehér nyáras, fehér nyáras-sziki tölgyes, fehér nyáras borókás, nyíres-borókás, sziki cserjés, akácos erdei fenyves,fekete fenyves cserjeszinttel. A cserjeszint növényzete is ennek megfelelően látványos, színes. Megtalálható a fagyal, veresgyűrűsom, varjútövis benge, egybibés galagonya, kecskerágó, boróka, kökény, vadrózsa, fekete bodza.

Bemutatókert, gyűjteményes rész

A Kecskeméti Arborétum terület létrehozásának célja ismeretterjesztés, szakmai igényeket kielégítő honosítási kísérletek, megfigyelések folytatása, alföldi kertépítési kultúra fellendítése és természetesen a természet szeretetének fokozása, a szabadidő kellemes eltöltésére alkalmas természeti környezet kialakítása. A mérsékeltöv fásnövényei közül azokat telepítették ide, melyek az ökológiai adottságok mellett itt várhatóan sikerrel telepíthetők.

A véderdősáv mentén 610 m hosszan húzódik egy tanösvény, mely mellett 15 táblán mutatja be Kecskemét éghajlatát, a Kecskeméti Arborétum talajviszonyait, de találhatunk leírásokat a növény-, állat- és gomba világával kapcsolatban is. Ezek a növényismertető táblák nagyszerűen segítik a fákkal, cserjékkel, a kevésbé ismert rovar világgal, denevérekkel, madarakkal, békákkal, gombákkal való ismerkedést a gyerekek és felnőttek számára. A gyűjteményes részt kettészelő széles, felhajtó út, a Vasfás sétány, valamint a gyűjteményes rész egyik oldalát határoló Vadgesztenyés sétány agrártörténeti emlék. 

A 14 tanösvény specifikus

Mediterrán ösvény, Atlantikus észak-amerikai ösvény, Pacifikus észak-amerikai ösvény, Kelet-ázsiai ösvény, Balkáni ösvény, Pannóniai ösvény, Örökzöldek útja, Hosszútűs fenyők ösvénye, Ciprusok ösvénye, Színes lombok útja, Borókák ösvénye, A virágos fák és cserjék körútja, Vízkedvelők és sziktűrők ösvénye, Szárazságtűrők ösvénye.

Liliomfák virágzása – Kecskeméti Arborétum

A nagyszerű tölgy gyűjtemény az arborétum legfiatalabb, még be nem fejezett része. 16,1 hektáros területét jóval később, 1989-ben csatolták a gyűjteményhez. Létrejöttének apropója az volt, hogy valamikor az Alföld jelentős részét kocsányos tölgyesek borították, őshonos volt, majd fokozatosan eltűntek. Ezt kívánják visszahozni a tölgygyűjtemény létrehozói újra. A gyűjtemény hazai és egyes külhoni, száraz viszonyokat elviselő tölgy típusokat mutat be, változatosan.

Érdemes minden évszakban ellátogatni a Kecskeméti Arborétumba, mert mindegyik tartogat a maga nemében szépségeket, látnivalókat! Egy kiadós séta a környezetben, a friss levegő, a különleges állat és növényvilág, nem csak megnyugtató, hanem rendkívül jót tesz az egészségnek, miközben kellemes ismeretekre tehetünk szert.

Idén, 2021-ben – előreláthatólag augusztus végén – az Országos Erdészeti Egyesület vándorgyűlésének egyik szakmai helyszíne a Kecskeméti Arborétum növénygyűjteménye lesz! Bővebb információ a vándorgyűléssel kapcsolatban a www.vandorgyules.hu oldalon olvasható.

Fotók: Sipos Istvánné Mónika arborétum vezető

OLVASS TOVÁBB:

72 óriástobozt szüreteltek le a Folly Arborétumban

Ajánlott cikkek

What Our Clients Say
66 vélemény
×