Dark Mode On / Off

41 tonna feletti az új kukoricarekord hektáronként

kukoricarekord amerikában

Van egy lassan örökös rekordere az amerikai kukoricatermesztők versenyének. David Hula újabb rekordot ért el: 41.44 tonna kukoricát takarított be egy hektárról (616,20 bushel / hektár (bpa)). Kukoricarekord született.

Virginia államban, ahol a rekord született az évi átlaghőmérséklet 14,5 Celsius-fok (télen 3,5, míg nyáron 25), és az öntözött termőterület kategóriában indult.

Hula már 2013-ban és 2015-ben is nyert:

A tavaszi időjárás optimális volt, a csapadék mennyiségére sem volt panasz.

De vajon csak ezen múlik?

Nem csak az öntözött kategória a fontos, hanem hogy a no-till technológia is szerepelt a termesztés módjában. Így nem csak az öntözöttben érte el a rekordot, de a no-till is bizonyított a gyakorlatban is!

Fontos tudni még a száraz adat mellé, hogy a verseny nyertese a Pioneer, a DeKalb és az utódok hibridjeiből vetett. A rekordtermést hozó vetőmag a Pioneer P1197AM volt, ami ugyanabból a genetikai családból származik, mint amellyel a 2015. évi rekordot már felállította.

A kukoricarekord alapja

Hektáronként 52.000 növényt ültetett el kukoricából.

Érdekesség még, hogy családon belül is említésre méltóak az eredmények, fia a második lett, testvére a harmadik ugyanezen a megmérettetésen.

„Véleményem szerint fontos az, hogy amíg a növény egészséges és zöld, továbbra is energiát vesz fel.” – fogalmaz. 

….vagyis törekszik a termesztés során arra, hogy a termés a legtovább zöld maradjon.

A boldog nyertes (Fotó: NAK)

De vajon csak a fajta és a no-till hozta ezt az eredmény, vagy van más is?

Az áttörést a magas pH-értékű talajának kezelésével ért el megvallása szerint. A tápanyagok, különösen a mangán, általában kevésbé elérhetők olyan talajban, amelynek pH-ja 7 feletti. Ez egy olyan szint, amely befolyásolja a klorofilltermelést, többek között a növényi folyamatokat és az általános hozamot.

„Megtanultam az egyetemen, hogy a vas, a réz, a bór, a cink és a mangán valamivel alacsonyabb pH-értéken áll rendelkezésre.” 

Mit érdemes még tudni? A dél-dakotai talajok pH-ja 7,2-8,4 között mozognak, Ammónium-szulfátot használtak nitrogénforrásként a pH-érték csökkentésére, ezzel a 1-1,5 pH-értéknyi ponttal csökkent a talaj pH-ja.

TUDTAD? Nem kell komoly laborokba menni, ha ezeket az értékeket, mint az EC vagy a pH mérni szeretnéd. Korábbi cikkünkben megtudhatod, mi hogyan mérjük ezt az értéket!

A hivatalos táblázat a nyertesekről itt olvasható: https://ncga.com/file/1745/National%20Winners%202019.pdf

Ajánlott cikkek