Dark Mode On / Off

Megvan az Év Biogazdája

Év biogazdája: Fülöpjakabról

Fülöpjakab neve ismerős lehet, hiszen korábban is innen lett az egyik évben meg az Év Biogazdája, méghozzá Nemes Mátyás személyében. Tőle nem is olyan messze a 2019-es évben Gyöngyösi Sándort választották meg az Év Biogazdájának.

Ráadásul ezen a településen 4 minősített biogazdaság is található, Gyöngyösi Sándor később csatlakozott csak a már meglévők “mellé” negyediknek eleinte laskatermesztéssel, később viszont a gyógygombák miatt híresült el.

Gyöngyösi Úr kezdetben laskagombával foglalkozott és a budapesti piacokon találta meg az első vevőit, majd a termékfejlesztések és a gazdasági váltás hozta meg neki azt a fordulatot, hogy már nem a kifejezetten konyhába szánt gombákkal kezdett el foglalkozni.

Ganoderma lucidum – pecsétviaszgomba erdőben (Fotó: Wikipedia)

A családban már édesapja is foglalkozott gombával, laskatermesztéssel, így a szakmai tapasztalat megvolt. Emellett más zöldségek is szerepeltek a gazdaság kínálatában.

A nagy szemléletváltást a biogazdálkodásra átállás jelentette. Mivel a gombatermesztés is másképp működött bio verzióban a konvencionálishoz képest. A bio laskának viszont már a konvencionális laskához képest sokkal nagyobb lett a sikere és sokszor a kígyózó sorokkal kellett lépést tartani a piacon is. Feleségével együtt csomagolták a gombát a piacra.

A laska mellett bővült a kínálat is: a pecsétviaszgomba (Ganoderma), majomagy-gomba, süngomba és a shiitake is felkerült a palettára.

Mivel a Ganodermának rendkívüli gyógyhatásai vannak (koleszterin- és gyulladáscsökkentő hatás elsősorban), így hamar nagy gazdasági fellendülést is hozott termesztőjének.

Ma már van gyógygombás kávéja, teája, szaloncukra és édessége és kozmetikumcsaládja, mert minden ötletre a vevőitől rögtön termékfejlesztéssel reagált. Ezt a piac viszont igencsak szerette.

Jelenleg öten dolgoznak feleségével együtt a gazdaságban.

„A RÉGI VEVŐIMNEK MÉG TERMELEK, NEM HAGYHATOM CSERBEN ŐKET, HISZEN NEKIK KÖSZÖNHETEM A SIKEREIMET.” – nyilatkozta az Év Biogazdája az Index.hu-nak.

A díjakat a Biokultúra Szövetség adja ki évről-évre.

Borítófotó: Pexels/Egor Kamelev

Ajánlott cikkek