Megvan az Év Biogazdája

Megvan az Év Biogazdája

Fülöpjakab neve ismerős lehet, hiszen korábban is innen lett az egyik évben meg az Év Biogazdája, méghozzá Nemes Mátyás személyében. Tőle nem is olyan messze a 2019-es évben Gyöngyösi Sándort választották meg az Év Biogazdájának.

Ráadásul ezen a településen 4 minősített biogazdaság is található, Gyöngyösi Sándor később csatlakozott csak a már meglévők “mellé” negyediknek eleinte laskatermesztéssel, később viszont a gyógygombák miatt híresült el.

Gyöngyösi Úr kezdetben laskagombával foglalkozott és a budapesti piacokon találta meg az első vevőit, majd a termékfejlesztések és a gazdasági váltás hozta meg neki azt a fordulatot, hogy már nem a kifejezetten konyhába szánt gombákkal kezdett el foglalkozni.

Ganoderma lucidum – pecsétviaszgomba erdőben (Fotó: Wikipedia)

A családban már édesapja is foglalkozott gombával, laskatermesztéssel, így a szakmai tapasztalat megvolt. Emellett más zöldségek is szerepeltek a gazdaság kínálatában.

A nagy szemléletváltást a biogazdálkodásra átállás jelentette. Mivel a gombatermesztés is másképp működött bio verzióban a konvencionálishoz képest. A bio laskának viszont már a konvencionális laskához képest sokkal nagyobb lett a sikere és sokszor a kígyózó sorokkal kellett lépést tartani a piacon is. Feleségével együtt csomagolták a gombát a piacra.

A laska mellett bővült a kínálat is: a pecsétviaszgomba (Ganoderma), majomagy-gomba, süngomba és a shiitake is felkerült a palettára.

Mivel a Ganodermának rendkívüli gyógyhatásai vannak (koleszterin- és gyulladáscsökkentő hatás elsősorban), így hamar nagy gazdasági fellendülést is hozott termesztőjének.

Ma már van gyógygombás kávéja, teája, szaloncukra és édessége és kozmetikumcsaládja, mert minden ötletre a vevőitől rögtön termékfejlesztéssel reagált. Ezt a piac viszont igencsak szerette.

Jelenleg öten dolgoznak feleségével együtt a gazdaságban.

„A RÉGI VEVŐIMNEK MÉG TERMELEK, NEM HAGYHATOM CSERBEN ŐKET, HISZEN NEKIK KÖSZÖNHETEM A SIKEREIMET.” – nyilatkozta az Év Biogazdája az Index.hu-nak.

A díjakat a Biokultúra Szövetség adja ki évről-évre.

Borítófotó: Pexels/Egor Kamelev