Dark Mode On / Off

Modern kert Budapest zöldövezetében

A kertet teljes mértékben a Kisvakond-Park Kft. tervezete, kivitelezte, illetve azóta is folyamatosan fenntartja. Ez a különleges épület, valamint kert – kis mérete ellenére – tökéletesen kielégíti egy négytagú család igényeit.

A ház Budapest zöldövezetében épült, a tulajdonos részletekbe menő aprólékossággal követte nyomon mind a tervezés, mind a kivitelezés lépéseit.

A Megrendelőnek határozott elképzelései voltak már az első egyeztetéseken, egy reprezentatív kertet kért, amely kiemeli a ház letisztult formavilágát, nem rivalizál vele.

Mivel a tulajdonos már a beköltözés pillanatában azt az érzést várta el a kerttől, hogy egy „kész kertje” legyen, azaz ne kelljen éveket várnia arra, hogy a növények megnőjenek, hogy a fűmag kikeljen, ezért lehetőségünk volt koros formanövények, speciális sport típusú gyepszőnyeg alkalmazására, valamint az átlagnál magasabb növény darabszámú kiültetésre az évelők, alacsony cserjék esetében. Koros növényeken jelen esetben 15-25 éves növényeket értünk, melyek előneveltek, formára metszettek. Minden növényt személyesen a Megrendelővel együtt választottunk ki. A kertnél elvárás volt, hogy kevés növényfajt alkalmazzunk „nem botanikus kertet szeretnénk” instrukcióval, azonban fontos volt, hogy a fajtaválasztás alapos legyen. A beültetett növények többsége lomblevelű örökzöld cserje, ill. bokorfa, tűlevelű örökzöldek, örökzöld talajtakaró évelők, valamint díszfűfélék. Koros lombhullató fa egy darab került be a kertbe, az utcafrontra négy darab. A kertben lévő egyetlen lombhullató fa kiválasztását is hosszas keresgélés előzte meg. Nem szerettek volna nagyra növő, virágával, termésével szemetelő fajtát a tulajdonosok. Fontos volt, hogy a fa törzse szép legyen, hogy a lombkorona kb. kettő méter magasan kezdődjön. Találtunk egy speciális ernyő formára oltott hímivarú páfrányfenyő (Ginkgo biloba) fajtát, amely a megrendelők által megfogalmazott összes követelménynek megfelel.

Sikerült változatos növénykiültetéseket kialakítanunk és belevinni egy-egy játékosabb megoldást az ágyásokba a határozott elképzelések ellenére. Egy olyan sarokágyásba például, ahova csak Buxus gömböket kért a tulajdonos, azok monotonitását a kisebb-nagyobb gömbök vegyes kiültetésével, valamint árvalányhajjal és hagymásokkal oldottuk. Fontosnak éreztük, hogy a bejárati oldal felöli határozott, szigorú kiültetést a hátsó kertrészen feloldjuk, hiszen ez a rész (terasz-tó-gyepfelület zóna) a család aktív kikapcsolódásának a helyszíne.

Anyaghasználatban kezdetektől meghatározó volt a magas minőségű látszóbeton. Az egyedi tervezésű és kivitelezésű látszóbeton kerítéselemek teljes izolációt biztosítanak a kert lakóinak. A kerítésfal monotonitását betonmatrica, beépített LED fényforrások oldják, amelyek egyben ritmust is adnak a falszakaszoknak. A látszóbeton visszaköszön a teraszburkolaton, a kerti tipegőkön, lépcsőkön, ill. a ház homlokzatán is. Másik fontos és meghatározó anyag a fém, amely ugyancsak megjelenik a kerítéselemeken (utcafronton), ez visszaköszön a kiemelt szegélylemezeknél, teraszbútorok vázszerkezetén.

Domináló szín a szürke-fehér-lila kombináció, amelyet a belső terekből vittünk tovább. A Megrendelők kérése volt, hogy lehetőleg minden növény fehér, vagy lilavirágú legyen. A növények összeválogatásában többnyire tudtunk ehhez az igényhez alkalmazkodni (levendula, meténg, szálkás zöldhúr, japánbabér, korallberkenye), a koncepció ott dőlt meg kissé, hogy beleszeretett a házaspár egy hatalmas Rhododendron bokorfába, amelyből összesen egy darabot találtunk az ültetés idején (2012 év vége) és ebben az időszakban már nem hozattak külföldről növényeket a kertészetek. Ez a Rhododendron élénk rózsaszín virágokat hozó fajta, ennek ellenére sikerült meggyőzni a tulajdonosokat, hogy szép lesz, mivel szoliter növényként került be az utcafronti kertrészbe. Ez a szín inkább kiemeli a gyep-beton-épület hármasát és nem lesz tőle „giccses” az összkép. Az első tavaszi virágzás minket igazolt.

Olyan innovatív műszaki megoldások, mint a már említett látszóbetonba süllyesztett LED világító csíkok mellett bio fürdőtó, robotfűnyíró kerültek kialakításra a kertben, amelyek alkalmazása még viszonylag ritka Magyarországon.

A kertben található különleges naturpool (olyan fürdőtó, amelynek formai kialakításában a tiszta, egyenes építészeti vonalak dominálnak) tiszta vizű, természetes tó hangulatát idéző, új medence stílus, amely fürdésre tökéletesen alkalmas.

Ez a medencetípus vegyszermentesen működtethető, tisztításáról bio-szűrőrendszer gondoskodik. A tónak a fürdőzóna-növényzóna aránya 80-20%. A medencetest vasbeton kialakítású, amely speciális kékes-szürkés színű medencefóliával lett szigetelve. A vízinövények kiválasztásánál is a homogenitásra törekedett a Megrendelő.

A teraszhoz kapcsolódik a fürdőtó – itt megjelenik a beton-víz találkozása, a tóhoz kapcsolódó napozó területek ezzel szemben egzóta faburkolatot kaptak, amely természetes, meleg felületérzetet biztosít.

A robotfűnyíró egy teljesen automata, akkumulátoros fűnyíró, amelyet úgy terveztek, hogy önállóan tudjon füvet nyírni. A speciális aprító rendszerének, valamint a vágókések magas fordulatszámnak köszönhetően a hagyományos fűnyírókhoz képest jobban aprítja a levágott füvet. Az apró darabokra vágott fű annak gyökereihez kerül, ahol komposztálódik és természetes szerves trágyaként hasznosul, így nem kell a levágott nyesedéket összegyűjteni, elszállítani.

A kialakításnál közvetlenül a gyepszőnyeg alá helyeztük a robotfűnyíró vezetékét, ezzel biztosítva annak sértetlenségét. A robotfűnyíró igényét előre jelezte a Megrendelő, ezért már a tervezés alatt alkalmazkodtunk ehhez a kéréshez a szegélyek, az öntözőhálózat formai kialakításával.

A kerti világítást a tulajdonos maga tervezte nagy gondot fordítva a lámpatestek megjelenésére, az optimális energiafogyasztás figyelembe vételével. Az ágyások megvilágítására nem volt külön szükség a már említett kerítéselemekbe süllyesztett LED csíkok miatt. A koros fák (Cedrus atlantica ’Glauca Pendula’ és Ginkgo biloba) fűbe süllyesztett alsó megvilágítást kaptak, valamint a tó és terasz környéke az épülethez kapcsolódóan közvetlen megvilágítást.

A Kisvakond-Park Kft. a kert mellett, az extenzív tetőkertek tervezését, kivitelezését is elvégezte.

A tetőkert kialakításán sokáig gondolkodott a Megrendelő, mivel a kerületi hatályos építési szabályzat szerint nem számítható be a telek zöldfelületi értéknövelésébe. A döntését az esztétikai érték, valamint a tetőkert épületre gyakorolt hőszabályozó képessége miatt hozta meg.

A formai kialakításnál fontos volt, hogy az épülethez kapcsolódóan szabályos, modern vonalvezetést kapjanak az ágyások, amelyeket vékony kulé-kavics sávok válasszanak el. A kavicssávokat olyan vékonyra terveztük, hogy az eljárást még lehetővé tegyük, de ne a kavics, hanem a növények uralják a területet. A tetőkert esetén is fontos volt, hogy rögtön látványos legyen, ezért előnevelt, cserepes varjúhájak ültetésével oldottuk meg a növényesítést. Az első időszakban még gyakori gyomlálást, időnkénti öntözést igényelnek a varjúhájak, azonban idővel összenőnek, és tökéletes fedést, mikroklímát alakítanak ki, így a tetőkert igazi extenzív zöldfelületté tud válni. A speciális extenzív ültetőközegnek köszönhetően a növények már egy év alatt látványos növekedést és majdnem 100%-os fedést produkáltak.

Tetőkert építésében időközben nagy tapasztalatra tett szert a cégünk, amelyről itt olvashat.

A kert különlegessége miatt a kivitelezésről egy filmet forgattunk, melyet itt érhetnek el.

Úgy érezzük, hogy sikerült a házhoz, a Megrendelő- és családja igényeihez tökéletesen passzoló kertet megalkotnunk. Mivel a Megrendelő intenzíven részt vett a kert tervezésében is, így a tervet, végül a megvalósult kertet teljesen a magáénak érzi, élvezi minden benne töltött percét.

A kert tervezésében Herr Hajnalka, Kacskó Dóra és Nagy Csanád vett részt.

Ajánlott cikkek