Dark Mode On / Off

DIY: Így készül a rózsás tálca

Amikor beszabadulunk egy hobbi-boltba, akkor az olyan nekünk, mint kisgyermeknek a csokoládéüzlet. Minden van, mi szem-szájnak ingere! Rögtön a szalvéta sorra szaladtam, mert régóta vágytam rá, hogy megtanuljam a decoupage technikát, így nagyjából már tudtam is mit keresek.

Régi tálca megújulva

Legutóbbi padlás-túrámon egy csodaszép, de annál avíttosabb fából készült tálcát találtam. Na ne gondoljátok, hogy a mi padlásunk ennyire rendetlen…most épp másén voltam – legálisan. 🙂 És nem mellesleg nem is volt rendetlenség, csak mint egy rendes padlás, kincseket rejt.

Rögtön éreztem, hogy valami igazán jót fogok belőle alkotni, és tessék…elkészült a rózsás tálca.

Hogyan készült?

Az egész a hobbi-boltban kezdődött. Találtam egy csodaszép rózsás szalvétát, és kerestem hozzá fényes decoupage ragasztót, amit vízzel kell hígítani, ahhoz, hogy fényesre száradjon.

Korábban egy újságosnál egy most induló új barkácsmagazinhoz adtak két doboz festéket és egy szuper ecsetet.

Az első lépésben a fára (és más felületekre is jó) való festékkel dolgoztunk. Első fedőszínnek a jobb takarás érdekében került az égkék, majd erre rá a fehér. Az ecset minősége fontos, mert jó ecsettel nem csak szebben lehet dolgozni, de gyorsabban is. Abban a bizonyos magazinban, amihez adták a két festéket, tökéletes ecsetet is küldtek, így hála igen gyorsan lehetett vele dolgozni. Ez a festék rendkívül gyorsan száradt is, bár elég sűrű, de jól fed legalább.

A másik jó hír, hogy a felrázáskor a kupakba ragadt festékkel le tudtam festeni az egész tálcát, ami az ecset méretéből látszóan nem is olyan kicsi.

A festéskor nem törekedtem a teljes fedésre, inkább rusztikusat szerettem volna készíteni belőle.

A festékszínek jól passzolnak egymáshoz. A kék helyett még a pasztel zöldet, pisztáciát is el tudom vele képzelni, főleg, hogy az is jól harmonizál majd a rózsaszínnel.

Amikor a festés megszáradt, jöhet a szalvétatechnika (decoupage). Ha nem várod ki a száradását a tálcának, akkor félő, hogy a festék átüt majd a szalvéta vékony rétegén.

Ugye milyen szép rózsafás szalvétát leltem a hobbi-boltban? Nektek is tetszik?

A második lépéshez egy speciális ecsetet használtam, amivel az un. egy lendület technikát gyakorolom. Ennek pont jó a feje a ragasztó kenéséhez és a szalvétát sem húzza.

Ollóval (jó élessel) vágd körbe a mintákat, kis sziluettel. Szedd le a rétegeket, hogy csak egy, a festett réteg maradjon.

Egy kis tálkába tölts egy nagyon kevés vizet, majd az ecsetet mártsd bele és utána mártsd csak az ecset hegyét bele a ragasztóba.

Decoupage ragasztóból én a fényeset vettem, de van selyemfényű, matt, repesztő…elég sokfélét láttam, így tőled függ, milyet szeretnél.

Az ecsettel óvatosan kend le a teljes felületét a mintának, kicsit túl is haladva rajta.

Mivel én szeretek kint dolgozni a kertben (mint most is…), így a fújó szellő ellen azt találtam ki, hogy vizes ecsettel a tálca felületét megkentem a minta méretében, majd arra rá a szalvéta, és úgy rá a ragasztó. Nem áztatta el, de nem is fújta el a szél a szalvétát. Lehet nem ez a tökéletes technika, de tökéletesen bevált.

A tálca elkészítéséhez a hozzávalók:

1 tálca (lehetőleg fából)

2 szín festékből (nekem Chalk Paint égkék és fehér)

1 üveg fényes decoupage ragasztó

1 szalvéta a mintához

1 ecset a festéshez (szélesebb, egyenes szőrű)

1 ecset a ragasztóhoz (közepesen keskeny egyenes szőrű)

olló

kis tálkányi víz

Elkészítési idő száradás nélkül:

30 perc

Száradással szabadlevegőn:

45 perc

Azt hiszem a végeredmény magáért beszél…és a tulipánok is a kertben 🙂

Mi legyen a következő DIY tippünk? Írd meg nekünk itt, vagy akár facebookon!

HA TETSZETT ÍRÁSUNK, OSZD MEG BARÁTAIDDAL, ISMERŐSEIDDEL IS FACEBOOKON VAGY INSTAGRAMON

KÉRDÉSED VAN? FÓRUMUNKAT A FACEBOOKON TALÁLOD!

Ajánlott cikkek