Dark Mode On / Off

Zöldpropolisz – hallottál róla?

Zöldpropolisz

A nyárfarügy nyersanyagul szolgál a méheknek a propolisz előállításához, így nevét is innen kapta. Erősen fűszeres és balzsamos illata miatt nemcsak a méheket vonzza, hanem előszeretettel lakmároznak belőle már állatok is. Íze viszont kesernyés és enyhén csípős. Gyógyászati célra gyanta, illóolaj, csersav, szalicilsav tartalma miatt kedveljük, antibiotikus és gyulladás gátló hatása miatt kiváló krém alapanyag.

Ahogy egyre jobban közeledik a nyár, kezdhetünk el gondolkodni azon, hogy hogyan védjük bőrünket a napégés ellen, és mivel kenjük be magunkat leégés után. Ha a természetes kozmetikumok hívei vagyunk, akkor az egyik legpraktikusabb a zöldpropoliszos olaj használata, mely elsőre talán bonyolultnak hangzik, de mégis egy nagyon egyszerű receptúra alapján elkészíthető.

Zöld propoliszos olaj

Recept:

3 ek. Friss nyárfarügy

150 ml olívaolaj

A rügyeket az olajjal összeturmixoljuk, majd lassú tűzön főzzük egy órán át. Praktikussági szempontból eszünkbe juthat a kávédarálón ledarálni a rügyeket, de ezt a magas gyanta és viasztartalom miatt nem ajánlatos. Sokkal jobb megoldás, ha dörzsmozsárban aprítjuk össze vagy késsel.  Éjszakára érdemes állni hagyni, így jól összeérik a főzetünk, majd másnap leszűrjük a keveréket és csavaros üvegbe tesszük. Hűtőszekrénybe nagyon hosszú ideig eláll, de szobahőmérsékleten is legalább egy évig!

Propolisz tartalma miatt testápolókba, arckrémekbe is használhatjuk. Kisgyermekek részére talán az egyik legbarátságosabb napégés elleni készítmény!

Fotó: Pexels

Ajánlott cikkek

What Our Clients Say
66 vélemény
×