Dark Mode On / Off

Tépősaláta – Most is vetheted!

Még nem késő elvetni a tépősalátát, ha netán kimaradt a veteményesből.

A különböző tépősaláta keverékek még mindig beszerezhetők a gazdaboltokban, most is elvethetők. Nagyon intenzív növekedésűek, és a nyári kánikulában is tökéletesen kikelnek.

Mi a biodinamikus gazdálkodás hívei vagyunk és a palántáinkat bio vetőmagokból készítjük, így a tépősaláta is elsősorban bio vetőmagkeverékből származik.

Miért fontos ez?

Mivel a tépősaláta gyorsan kel, ami akár 2-3 hetes szüretelést is jelenthet, így a vegyszerezés sem ürül ki a levelekből ennyire gyorsan. Nyilván a pár napos szerekkel permetezhető lenne, de minek, ha bio mag is kapható? A zöldségek közül a levélzöldségek a legveszélyesebbek a szermaradványok szempontjából.

Még időben vagy!

Mivel a salátafélék viszonylag rövid tenyészidejűek, így másodvetésként is vethetők júliusban is. Hosszú ősz is ígérkezik, így bőven még egy “harmadvetés” is akár megoldható lesz, így a kikerülő zöldségek helyére is vessünk salátaféléket.

Hogyan vesd?

A salátamagok többnyire fényen csíráznak, így egy nagyobb felületet (akár balkonládát akár szabadföldön) készíts el porhanyósra, és alaposan öntözd be, majd szórd rá a vetőmagot. (Szórva vetéssel). Ha elszórtad a magocskákat, akkor óvatosan tenyérrel nyomkodd meg, hogy a szél ne fújja ki a vetésed.

Minden nap alaposan öntözd meg és pár nap múlva már csíráznak is! Alig 2-3 hét alatt az első salátafélék még tányérok, ételek dekorálására szedhetők, így minimalizáld a vegyszerfelhasználást is.

A fejlődés szempontjából jobban jársz, ha egyszerre nagyon nagy adag vízzel öntözöl, mert így tovább tartja nedvesen a csírákat a talaj és lehet, hogy nem kell minden nap öntöznöd. Ha kisebb adagokkal tudsz csak öntözni, akkor tartsd mindig nedvesen a talajfelszínt.

Ajánlott cikkek

What Our Clients Say
66 vélemény
×