Dark Mode On / Off

Környezetbarát és tartós: WPC-burkolat

wpc-kerites - wpcguru

Sokunkat és egyre inkább foglalkoztat a környezetvédelem és ennek jegyében szeretnénk olyan építkezési anyagokat használni, amelyek az előállítás során egyre kevésbé terhelik a környezetet. Az egyik jó lehetőség erre a WPC kompozit, amely felerészt fából, továbbá pedig műanyagból és adalékanyagokból áll.

Sokunkat és egyre inkább foglalkoztat a környezetvédelem és ennek jegyében szeretnénk olyan építkezési anyagokat használni, amelyek az előállítás során egyre kevésbé terhelik a környezetet. Az egyik jó lehetőség erre a WPC kompozit, amely felerészt fából, továbbá pedig műanyagból és adalékanyagokból áll. A kompozit, amellett, hogy környezetbarát módon készül, többször is újrahasznosítható, ezzel is csökkentve a gyártási folyamat alapanyag-igényét.

Mi a WPC?

A WPC egy mozaikszó, amely az anyag összetevőire utal: Wood Plastic Composite. A WPC farostból, falisztből vagy bambuszból, különböző, melegen formálható műanyagból és adalékanyagokból áll. Az adalékanyagok többnyire a kompozit pozitív tulajdonságainak a felerősítését szolgálják, színt, tűzállóságot, fokozott UV-védelmet biztosítanak.

A kompozit-anyagokról fontos tudni, hogy két vagy több anyag társításából jönnek létre, melynek során a cél az előnyös tulajdonságok kiemelése és a káros tulajdonságok csökkentése. A WPC-kompozitot extrúdálással vagy fröccsöntéssel hozzák létre és a benne található műanyagnak köszönhetően könnyen formálható. A WPC tartóssága mellett elmondhatjuk róla ugyanakkor, hogy ötvözi a fa szépségét és melegségét a műanyag tartósságával és könnyű felhasználásával.

Mire jó a WPC kompozit?

A WPC alkalmas kerítésburkolat kialakítására, de emellett használható pergolák, teraszburkolat, korlátok, kerti ösvények burkolásához, medencék körüli tér befedéséhez.

Miért jó a WPC?

A WPC előnyös tulajdonsága, hogy nem törik és nem szálkásodik. UV-rezisztens, továbbá pedig víz- és tűzálló, ellenáll az időjárás viszontagságainak, nem hagy rajta maradandó nyomot sem az eső, sem a hó, sem a túlzott napfény.

A kompozit másik nagy előnye, hogy készülhet újrahasznosított anyagokból és az így kapott alapanyag szintén felhasználható újabb WPC kompozit kialakítására.

Milyen WPC-kompozitot válasszak?

A piacon különböző tartósságú és színű/erezetű WPC-profilok kaphatók, ezért fontos, hogy a teraszburkolat anyagának a kiválasztásakor alaposan megfontoljuk, hogy azt milyen célra szeretnénk használni és annak megfelelően szerezzük be.

Vannak légkamrás vagy tömör profil szerkezetűek, perma-tech réteggel bevont WPC burkolatok, továbbá egyedi felületi texturával ellátott vagy sima, minőségi és modern anyagok.

Ha minőségi WPC kerítésben vagy teraszburkolásban gondolkozunk, érdemes szakemberhez fordulnunk. Viszont, ha szeretünk barkácsolni, akkor a Csináld magad teraszburkolatot mi magunk is könnyűszerrel elkészíthetjük.

Ajánlott cikkek