Dark Mode On / Off

Télen újhagymát a kertből?

Miért is ne lehetne, hiszen a permakultúra rengeteg lehetőséget rejt magában.

A permakultúrás gazdálkodás télen is megmutatja azokat az érveket, melyekkel bárki elhiszi, hogy mennyire jó egy rendszer. Valóságos áldás a kerttulajdonosoknak, hiszen még a legnagyobb télben is lehet szüretelni bizonyos növényeket.

Miért nem fagynak ki a zöldségek?

A permakultúrás kertben a vastag trágya és szalmaréteg védi a talajt és a növényt egyaránt. A gyökérszintben a talajhőmérséklet pár fokkal magasabb, mint a takarás nélküli területeken, így sem a sárgarépa, sem a zeller, de még az újhagyma sem fagy meg.

Bármennyire is hihetetlen, mi a mai napig szüretelünk szabadföldről. A szalma között elkezdett kibújni a koriander, a metélőpetrezselyem, a madársaláta és a kapor is.

A szalmatakarás védi a sárgarépákat, a friss oregánót, mentákat, de még a zellert és petrezselymet is.

Ugyan a kale takart talaj nélkül is szépen bírja a telet, a mángoldról ez már kevésbé mondható el. A szalmának köszönhetően a mángold, a sóska is szüretelhető még most is.

Természetesen a hideg időjárás miatt sokkal lassabb a növények növekedése, mint a nyári időszakban, de a téli zöldséghiány pótlására kiválóan alkalmas az a pár zöldség is, ami most is szabadföldön elérhető ezzel a technológiával.

Az újhagymát frissen húztuk ki a földből az ebédi salátához. (A szövegre kattinva a videó is elérhető!)

A tavalyi évben még kevés terményt mertünk a téli időszakban kinthagyni, de a sárgarépákat akkor is frissen húztuk ki a földből a karácsonyi leveshez.

Ezeket a zöldségeket biztosan meg tudod télen is tartani a szabadföldön ezzel a technológiával: sárgarépa, fehérrépa, zeller, kapor, koriander, oregano, kelbimbo, kale, cékla, hagyma/újhagyma, sóska, spenót, mángold.

HA TÖBBET AKARSZ TUDNI A PERMAKULTÚRÁS GAZDÁLKODÁSRÓL 1 HEKTÁR ALATT, IRATKOZZ FEL YOUTUBE CSATORNÁNKRA ÉS KÖVESS MINKET A FACEBOOKON!

Ajánlott cikkek