Dark Mode On / Off

Neked mi a célod a vidékre költözéssel?

Mert cél nélkül mit sem ér az egész…

Amikor célokról beszélünk bárkinek, akkor ilyenkor vagy ráncolja a szemét, vagy azt mondja, jóó, persze nekem is van célom. Például meg akarok venni egy szuper autót, vagy egy telefont. De ez valódi cél? Mert az élet célja más. Ezek anyagi célok, ami elérhetőek, viszonylag könnyen, kis energiabefektetéssel, sokszor kockázat mentesen.

Amikor célokra gondolunk, akkor valami sokkal nagyobb dologra kell gondolni. Mi legalábbis nagyobb gondolunk, ha kitűzünk egy célt.

A mi 2018-as célunk, hogy elindítjuk azt az irányt, amivel a vidéki életet és a vidékre vágyókat segíteni fogjuk. A cél ezzel az, hogy egyre többen rájöjjenek arra, hogy mennyire fontos, hogy magad is termelj. Nem fog tudni mindenki önellátásra berendezkedni. Mert sok olyan dolog lesz, amit nem fogsz tudni pénz nélkül elérni: a csekkek jönnek, az adót fizetni kell, ha fejleszteni kell, az is csak keveseknek van ingyen. Ha önellátásra törekszel, akkor jó! De ha csak békésebb és egy más jellegű életet akarsz élni, az is teljesen jó!

A vidékre költözéssel sokak fejében az önellátás fordul meg. Mi is törekedtünk rá. De mit jelent valójában az igazi önellátás?

Az önellátás egy olyan zárt rendszer, ahol mindent meg tudsz termelni, mindent elő tudsz állítani, ami neked kell: mosószer, ruha, élelem, villany, víz, a gyermek taníttatása (?), a hulladékkezelés, és még sorolhatnám a valódi önellátást ismérveit. De ebből nem tudsz mindent előállítani.

Lemondhatsz a rizsről például, mert helyette ehetsz krumplit. Főzhetsz ki szappant, hogy legyen mivel fürödni, mosni. DE a ruháid? A tankönyved? A villanyszámla?

Tehát az önellátás lehet egy részleges cél, de a valódi cél több ennél. Az egy ideológia, és egy olyan álom, amit akkor is tudsz követni, amikor minden kötél szakad. Mert fog szakadni, jó sok.

Hogy mi a mi célunk? Tanítani. Megtanítani az embereket arra, hogyan tudnak szabadabbak lenni úgy, hogy emellett nem kell elzarándokolniuk egy barlangba, nem kell társadalmon kívül élniük (az nem is jogszerű mellékesen…).
Azzal, hogy mi példát mutatunk, azzal sokak tanulhatnak. Néha kicsit botlunk, javítjuk, átalakítjuk, továbbmegyünk. SEGÍTSÉGET KÉRÜNK!

A leköltözés előtt a célunk az volt, hogy magunk termelt egészséges zöldségeket együnk, vegyszermentesen gazdálkodjunk, a gazdaságunkat megmutathassuk az érdeklődőknek, mint permakultúrás mintagazdaság. Legyen egy kis manufaktúránk, ahol majd egyszer sok finom élelmiszert állíthatunk elő és ezzel is utat mutassunk a vidéken élőknek. Mert nem mindig az a cél, hogy megalovállalat legyél. Hanem, ahogy a világ sok pontján is, akár fél hektárból, hektárból is meg tudj élni.

Ehhez vállalni kell a kockázatokat, utána kell járni (hivatalok, szabályok simerete fontos!), segítséget kell kérni azoktól, akik értenek hozzá!

De ha megvan a cél, hogy például ezzel hogyan segítesz másoknak, akkor ezt szem előtt tartva másképp fest minden kudarcod, és erőt ad a folytatáshoz. Mert lesznek irígyek. Lesznek leszakadó barátok (mint nekünk is…lecserélődött a baráti kör!), lesznek ellenségek….de lesz sok mosolygós ember, aki szeret, felnéz rád, tanácot kér tőled, mert picivel előtte jársz. Nem sokkal sokszor, csak picivel.

Az összefogás iránti vágy erősebb bennünk. Nekünk ez a célunk. Mert ha most politikai hangulattal akarnék felkiáltani, akkor “Együtt megcsináljuk!”, amihez mindenki tudása kell. Nem csak a mienk, másoké is. Kellenek az ellenvélemények, hogy tudd hol a határ. Kell a támogató gondolat, hogy tudj erőt meríteni, amikor nehézség van.

Ez a célja a mi Vidéken Újrakezdésünknek.

Neked mi a célod?

Ajánlott cikkek

What Our Clients Say
66 vélemény