Dark Mode On / Off

Tavaszi színkavalkád

Idén tavasszal egy autentikus angolszász kertben járhattunk, egy dél-angliai birtokon.

Külön öröm volt ez számunkra, hiszen egy angol cottage körül a természet legváltozatosabb csodáival találkozhatunk.

Figyelemre méltó az évelőágyásokban a japán harangláb (Aquilegia vulgaris), amely a fehértől a sötétliláig számtalan színben tündököl. A kertészetekben érdekes és újszerű tónusokban is találhatunk már haranglábat. Egyik kedveltebb színösszeállítás újabban a vajszínű pirosas szegéllyel.

A sziklatkerti évelők is felfrissülve hozzák sarjaikat, a párnás növények újra kizöldülnek, és megtelnek telis-tele apró virágokkal.

Az évelő szarkalábak (Delphinium cultorum) főleg lila és rózsaszín virágai emelkednek ki az ágyásokból. A hagymások közül ilyenkor nyílnak a tulipánok, a jácintok, a májusi gyöngyvirág és még számtalan szépségű dísznövényünk. Egyik különlegesség a szibériai csillagvirág (Scilla sibirica), amelynek virágszíne nem a megszokott kék árnyalat, hanem attól élesebb, világosabb, akár az ég kékje. Tavasszal Japán egyik jellegzetes díszfája is virágba borul rózsaszín habos virágaival.

A díszcseresznyék hazánkban is igen közkedveltek, mert alapjában véve nem nőnek hatalmasra, könnyen karbantarthatók. Tavaszi virágzásuk viszont ámulatba ejtő. A virágtengerben nyíló hagymások hatalmas szőnyeget alkotnak, és vonzzák az ilyenkor éledező rovarokat. A tulipánok színkavalkádja mellett a nárciszok is igen kedveltek és látványosak. Manapság már rengeteg új fajtát találhatunk a kertészetek kínálatában. (A “Felindre” fajta pirosas közepű, vagy a barack színű “Delnashaugh” fajta).

Az egész kert élni kezd, és ha csöndben, figyelmesen hallgatózunk, akkor az ezernyi lepke, méh döngését is hallhatjuk. A gyepet egyre nagyobb foltokban teríti be a hófehér apró virágú százszorszép (Bellis perennis). Ahogy a fák bontják rügyeiket és kezdenek virágba borulni, úgy alakul át a kert is napról napra.

Apró kék és sárga árvácskák bújnak elő, a liliomok, íriszek bimbói beérnek, és amint a kora tavaszi hagymások levirágoznak, már kezdetét is veszi a következő “ünnep”, mikor előbújnak kései virágzású évelőink, virágba borul a bazsarózsa, bimbóznak a rózsák, a sziklakerti virágok újabb köre (árnyékliliomok – Hosta, kövirózsák – Sempervivum, varjúhájak – Sedum).

A sziklakertek és fűfelületek kedvelt virágzó évelője a kankalin (primula). a sárga, bordó, lila, fehér színek mellett igen izgalmas kombinációk is palettára kerültek már, sőt a virág fodrosságának sem szabtak már határt, így igen érdekes formájú és színű példányokat is begyűjthetünk kertünkbe.

A vidékies hangulatú kertek egyik legfontosabb jellemzője a színkavalkád. Harsány színek, mozgalmas formák jellemzik, ahol a cél az, hogy a természethez közeli állapotot tudjuk kialakítani.

A falusi kertekben nincs szigorúan vett és tiszta gyep. A füves területek is telis-tele vannak apró évelő virágzó dísznövényekkel, sokszor még a virágzó gyomokat is megtartják. Az árnyasabb területeken szőnyeget alkotó, apró virágú növényeket érdemes ültetni, amik gyeppótlóként funkcionálnak. Akár a berki szellőrózsa (Anemone racemosa) fehér virágával, a különböző gólyaorrokat (Geranium), a télizöldeket (Vinca minor és major), borostyánokat (Hedera) érdemes ültetni. Újra egyre keresettebb a kockás liliom (Fritillaria imperialis).

A gondos tervezés eredménye mindig egy könnyen ápolható takaros kert. A színek, illatok minden tavasszal felöltenek energiával, és rengeteg örömöt hoznak.

Egy ilyen mesés kertbe kell még valami? Igen! Egy fából készült pad az árnyas fák alá és egy kis olvasnivaló.

Ajánlott cikkek

What Our Clients Say
66 vélemény
×