Dark Mode On / Off

Az első tavaszi virágok

Az egyik legkorábban nyíló kora tavaszi virágunk a téltemető (Eranthis hyemalis). Az arasznyi növénykét télvégi sétáink során a gyertyános tölgyesekben, ligeterdőkben fedezhetjük föl. Sallangos gallérlevelei fölött szinte világítanak a két-három centiméteres virágocskák. A tőlevelek a virágzás után jelennek meg, és még a nyár kezdete előtt ezek is visszahúzódnak. Gyöktörzse kanyargós, gumósan megvastagodott.
A visszahúzódás után tőosztással szaporítható. Az osztott részeket 5-6 cm mélyre, humuszos talajba ültessük. Laza lombú fák, vagy cserjék alatt készséggel fejlődik. Magját elszórva is szaporodik, és idővel – ha az avart háborítatlanul hagyjuk fölötte – szőnyegszerű állománnyá gyarapodik.

A tavasz közeledtét egyértelműen a hóvirágok jelzik. A botanikai elnevezése (Galanthus nivalis ) a görög gala (=tej) és anthon (=virág) szavak összevonásából származik. Leginkább a félárnyékos helyet kedveli, ahol nemcsak hagymáról, hanem magról is hajlandó szaporodni. Elvirágzás, illetve magérlelés után visszahúzódik a talajba, ezért akár a pázsitba is ültethetjük. 2005-től védett növény, ezért ne szedjünk és ne is vásároljunk hóvirágcsokrokat.

Galanthus nivalis – Forrás: Wikipedia

Ha már a pázsitnál vagy a gyepnél tartunk, érdemes megemlíteni egy egyszerű, de szép növénykét; a százszorszépet . Apró, fehér virágaival szinte fűszerezi a zöld gyepszőnyeget. Sok “pázsittartó” hadakozik ellene kétszikű gyomirtószerekkel, holott már létezik olyan pázsitfű-magkeverék is, melybe százszorszépmagot is kevernek.

Az orgona bokrok is felkészültek a napsütésre, rügyeikből nemsokára levelek bontakoznak ki. Április végére, május elejére lesz teljes az orgonavirág-bemutató; ekkorra nyílnak ki a különböző virágszínű változatok virágai. A közönséges orgona  a Balkánon őshonos, nálunk a török uralom alatt terjedt el. A törökfürdőknek nélkülözhetetlen növénye volt. Török nevéből (leilak) származik lila szavunk.

A Kínában őshonos aranyfa – melyet megtévesztésül aranyesőnek is szoktak nevezni – már felhívta magára a figyelmet sárga virágaival. Több fajtája létezik; a különbség mindig a virágok megjelenésében vagy színében a legszembe-tűnőbb. Közepes igényű cserje, akár a félárnyékot is elviseli, ráadásul a földre lelógó vesszői könnyen meggyökeresednek, így szaporítása is egyszerű.

A fűzfa akár már unalmasnak is tűnhetne egy kertben, de vannak olyan fajtái mely igazán egzotikusak. A szomorúfűz most barkáival díszít, később földig ellógó sárga vesszőivel. A spirálfűzet dugóhúzószerűen csavarodott hajtások és ágak jellemzik. Aranyspirál változatának vesszői télen aranysárga színűek.

Rendkívül színes virágaival egyből feltűnnek a krókuszok. Elnevezésük a görög krokos (=sáfrány) szóból származik. Nem összetévesztendő a színadó fűszernek való jóféle sáfránnyal, melynek ibolyaszín virágai ősszel nyílnak.

Hagymagumóit ősszel kell elültetni, általában mindenféle kerti talajon jól fejlődik, egyedül a pangó vizet nem szereti. Idén tavasszal már cserepes, hajtatott krókuszt is lehetett vásárolni a virágüzletekben.

Bizony van olyan nőszirom is, amely a krókuszokkal egy időben virágzik. Ez a faj a Kaukázusból származik és rendkívül kis méretű, kb. 20 cm magas. Több változata létezik, virágszíne a halványkéktől a bíborliláig változhat.

A jázmin nemzetség többsége trópusi-szubtrópusi cserje. Nálunk most a Kínából származó téli jázmin sárga virágai nyílnak. Vesszői feltűnően zöldek, a földig hajolva meggyökeresednek, nem csoda éppen ezért rendkívül sűrű és kacifántos bokrot nevel. Napon nagyon hamar kinyílnak a virágai, sokszor már decemberben próbálkozik, ilyenkor ezek a virágok rendszerint elfagynak.

Az odvas keltike szintén tavaszjelző növény. Az odvas elnevezést onnan kapta, hogy a föld alatt elhelyezkedő gumója üreges. Gyertyános-tölgyes erdeink elmaradhatatlan növénye.

Márciusban néhány hétig gyönyörködhetünk a leánykökörcsin (Pulsatilla grandis) világoskék, majd kékeslilára változó virágaiban is. Szépségéhez hozzájárul az aranysárga bibeszálak laza gömböt alkotó együttese. Rövid ideig ugyan, de látványosak a gömb alakú terméscsoportok is.

Az elvirágzás után fejlődik ki finoman tagolt levélzete, amely laza kis bokorrá növekszik, és őszig zöldell. Gyöktörzse nem osztható, csak magról szaporítható. A lassú fejlődésű magoncok két év múltán virágoznak.
A leánykökörcsin a napos, száraz helyet, a meszes talajt kedveli. Különböző színű fajtáiból sziklakertbe, vagy homokos talajú kertekbe érdemes telepíteni néhány tövet.

IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE HASZNOS TARTALMAKÉRT!

Ajánlott cikkek

What Our Clients Say
44 vélemény
×