Dark Mode On / Off

Az első tavaszi virágok

Az egyik legkorábban nyíló kora tavaszi virágunk a téltemető (Eranthis hyemalis). Az arasznyi növénykét télvégi sétáink során a gyertyános tölgyesekben, ligeterdőkben fedezhetjük föl. Sallangos gallérlevelei fölött szinte világítanak a két-három centiméteres virágocskák. A tőlevelek a virágzás után jelennek meg, és még a nyár kezdete előtt ezek is visszahúzódnak. Gyöktörzse kanyargós, gumósan megvastagodott.
A visszahúzódás után tőosztással szaporítható. Az osztott részeket 5-6 cm mélyre, humuszos talajba ültessük. Laza lombú fák, vagy cserjék alatt készséggel fejlődik. Magját elszórva is szaporodik, és idővel – ha az avart háborítatlanul hagyjuk fölötte – szőnyegszerű állománnyá gyarapodik.

A tavasz közeledtét egyértelműen a hóvirágok jelzik. A botanikai elnevezése (Galanthus nivalis ) a görög gala (=tej) és anthon (=virág) szavak összevonásából származik. Leginkább a félárnyékos helyet kedveli, ahol nemcsak hagymáról, hanem magról is hajlandó szaporodni. Elvirágzás, illetve magérlelés után visszahúzódik a talajba, ezért akár a pázsitba is ültethetjük. 2005-től védett növény, ezért ne szedjünk és ne is vásároljunk hóvirágcsokrokat.

Galanthus nivalis – Forrás: Wikipedia

Ha már a pázsitnál vagy a gyepnél tartunk, érdemes megemlíteni egy egyszerű, de szép növénykét; a százszorszépet . Apró, fehér virágaival szinte fűszerezi a zöld gyepszőnyeget. Sok “pázsittartó” hadakozik ellene kétszikű gyomirtószerekkel, holott már létezik olyan pázsitfű-magkeverék is, melybe százszorszépmagot is kevernek.

Az orgona bokrok is felkészültek a napsütésre, rügyeikből nemsokára levelek bontakoznak ki. Április végére, május elejére lesz teljes az orgonavirág-bemutató; ekkorra nyílnak ki a különböző virágszínű változatok virágai. A közönséges orgona  a Balkánon őshonos, nálunk a török uralom alatt terjedt el. A törökfürdőknek nélkülözhetetlen növénye volt. Török nevéből (leilak) származik lila szavunk.

A Kínában őshonos aranyfa – melyet megtévesztésül aranyesőnek is szoktak nevezni – már felhívta magára a figyelmet sárga virágaival. Több fajtája létezik; a különbség mindig a virágok megjelenésében vagy színében a legszembe-tűnőbb. Közepes igényű cserje, akár a félárnyékot is elviseli, ráadásul a földre lelógó vesszői könnyen meggyökeresednek, így szaporítása is egyszerű.

A fűzfa akár már unalmasnak is tűnhetne egy kertben, de vannak olyan fajtái mely igazán egzotikusak. A szomorúfűz most barkáival díszít, később földig ellógó sárga vesszőivel. A spirálfűzet dugóhúzószerűen csavarodott hajtások és ágak jellemzik. Aranyspirál változatának vesszői télen aranysárga színűek.

Rendkívül színes virágaival egyből feltűnnek a krókuszok. Elnevezésük a görög krokos (=sáfrány) szóból származik. Nem összetévesztendő a színadó fűszernek való jóféle sáfránnyal, melynek ibolyaszín virágai ősszel nyílnak.

Hagymagumóit ősszel kell elültetni, általában mindenféle kerti talajon jól fejlődik, egyedül a pangó vizet nem szereti. Idén tavasszal már cserepes, hajtatott krókuszt is lehetett vásárolni a virágüzletekben.

Bizony van olyan nőszirom is, amely a krókuszokkal egy időben virágzik. Ez a faj a Kaukázusból származik és rendkívül kis méretű, kb. 20 cm magas. Több változata létezik, virágszíne a halványkéktől a bíborliláig változhat.

A jázmin nemzetség többsége trópusi-szubtrópusi cserje. Nálunk most a Kínából származó téli jázmin sárga virágai nyílnak. Vesszői feltűnően zöldek, a földig hajolva meggyökeresednek, nem csoda éppen ezért rendkívül sűrű és kacifántos bokrot nevel. Napon nagyon hamar kinyílnak a virágai, sokszor már decemberben próbálkozik, ilyenkor ezek a virágok rendszerint elfagynak.

Az odvas keltike szintén tavaszjelző növény. Az odvas elnevezést onnan kapta, hogy a föld alatt elhelyezkedő gumója üreges. Gyertyános-tölgyes erdeink elmaradhatatlan növénye.

Márciusban néhány hétig gyönyörködhetünk a leánykökörcsin (Pulsatilla grandis) világoskék, majd kékeslilára változó virágaiban is. Szépségéhez hozzájárul az aranysárga bibeszálak laza gömböt alkotó együttese. Rövid ideig ugyan, de látványosak a gömb alakú terméscsoportok is.

Az elvirágzás után fejlődik ki finoman tagolt levélzete, amely laza kis bokorrá növekszik, és őszig zöldell. Gyöktörzse nem osztható, csak magról szaporítható. A lassú fejlődésű magoncok két év múltán virágoznak.
A leánykökörcsin a napos, száraz helyet, a meszes talajt kedveli. Különböző színű fajtáiból sziklakertbe, vagy homokos talajú kertekbe érdemes telepíteni néhány tövet.

Ajánlott cikkek

What Our Clients Say
66 vélemény

You have successfully subscribed to the newsletter

Hupsz....valami elromlott. Kérjük, próbáld újra! :)

A Kertportál az általad ezen az űrlapon megadott információkat arra használja, hogy kapcsolatba lépjünk veled, valamint frissítéseket és kertészeti tippeket küldjünk neked.