Dark Mode On / Off

Szakmai szervezetek: idén is bőséges a magyar paradicsom kínálata

A friss, magyar paradicsomból a vásárlók idén is bőséges kínálattal találkozhatnak a boltokban és a piacokon – közölte a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet (FruitVeb) csütörtökön közös közleményben. 


A szakmai szervezetek által készített piaci körkép szerint a magyarországi paradicsom-termesztés az elmúlt években jelentős fejlődésen ment keresztül. A növényházi termesztésnek köszönhetően pedig a környezeti tényezők sem befolyásolják olyan mértékben a termés mennyiségét és minőségét, mint szabadföldi körülmények között. 
A legnagyobb kihívást a növekvő termelési költségek mellett a paradicsom barna termés-ráncosodás vírus jelenléte okozza a gazdálkodóknak. A fertőzés és a komoly gazdasági kár elkerülése érdekében a legfontosabb a megelőzés és a megbízható szaporítóanyag használata.
Rámutattak, hogy az étkezési paradicsomot a gazdálkodók jellemzően üvegházban vagy fóliasátorban termesztik. Az utóbbi években több mint 110 hektárral nőtt a növényházi paradicsom területe, így jelenleg 310 hektárnál nagyobb területen folyik paradicsomhajtatás az országban.
Évente átlagosan 150-160 ezer tonna frisspiaci paradicsom kerül ki a magyarországi üvegházakból és fóliasátrakból. Ennek a mennyiségnek a 75-80 százaléka bogyós és fürtös paradicsom, de folyamatos a cseresznye- és koktélparadicsom térnyerése is.
A közlemény szerint a hazai termelők áprilistól októberig tudják ellátni koktél- és cseresznyeparadicsommal a piacot, fürtös paradicsomból pedig április elejétől a tél beköszöntéig önellátó az ország.

Forrás: MTI / Kép: Pexels

IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE HASZNOS TARTALMAKÉRT!

Ajánlott cikkek

What Our Clients Say
44 vélemény
×