Dark Mode On / Off

FruitVeb: gyenge lesz a szilvatermés

A közepesnél is gyengébb, 40-50 ezer tonnás szilvatermés várható idén Magyarországon – olvasható a FruitVeb Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács honlapján közzétett összefoglalóban.


A kilátások országrészenként és fajtánként eltérőek, a pontos becslés ezért egyelőre nehéz, de a termőterület többségét kitevő dunántúli, Pest és Bács-Kiskun vármegyei termesztőkörzetekben többnyire gyenge termés ígérkezik, a közepesnél jobb csupán az északkeleti térségben várható. A visszaesés oka részben a tavalyi aszály, a fák ugyanis emiatt nem tudtak elegendő és jó minőségű virágrügyet képezni. Sokáig úgy tűnt, hogy nem is nagyon lesz virágjuk, de a kiadós őszi esők segítettek valamennyire, így végül tavasszal a vártnál jobb lett a virágzás. A megporzásnak az esős, hűvös idő nem kedvezett, a termés minőségének ugyanakkor jót tett az időjárás – írták.


Magyarországon majdnem 6 ezer hektár a szilva termőterülete, a termés évi 60-65 ezer tonna, jó években csaknem 80 ezer tonna is lehet. A szilva főszezonja augusztusban kezdődik, a termelői árak eddig a tavalyi szinten vagy kicsivel magasabban alakultak. Kilogrammonként a lekvár- és pálinka-alapanyag 90-120 forintba, a hűtő- és konzervipari alapanyag 120-150 forintba került, a kézi betakarítású frisspiaci szilva nettó termelői ára 200-300 forint kilogrammonként – olvasható a FruitVeb közleményében.

Forrás: MTI / Kép: Pexels

Ajánlott cikkek