Dark Mode On / Off

Milyen a szép és jó kőburkolat?

Mikor jó egy kőburkolat? Kérdezem Dörömbözi Piroska geológust, kőipari szakmérnököt.

Egy kőburkolat akkor igazán jó, ha a beépítést követő sok év múlva is ép, jól karbantartható és tulajdonosa még mindig gyönyörködik benne.  Ezért aztán három nagyon fontos szempontot kell figyelembe venni a választás során:

Az alkalmazásnak megfelelő fizikai tulajdonságokkal rendelkezzen.

Az épület, a belső tér stílusához harmonikusan illő legyen.

A család, a bent lakók életmódjának megfelelő, jól tisztítható, karbantartható legyen.

A fizikai tulajdonságok közül kültéri burkolatoknál a fagyállóság alapvető kritérium. Járólapoknál a kőlapok felületének csúszósságát, kopásállóságát, tisztíthatóságát, savakra való érzékenységét is mérlegelni kell. Homlokzatra ragasztott kőburkolat lapoknál méret- és vastagságbeli  korlátokat kell figyelembe venni. Szerelt homlokzatburkolatokhoz pedig olyan kőzetek alkalmasak, amelyek 3-5 cm –es lapvastagsággal is rendelhetőek, valamint kellően tömött szerkezetűek, hogy a kapocslyuk kitörési érték elérje a szükséges mértéket.

Még csak az első, a fizikai tulajdonságoknál tartunk, és már most mennyi új fogalom, követelmény!

Igen, a kőzetek, kövek, gyönyörű, természetes anyagok, de érteni, ismerni kell őket, hogy ne tévedjünk nagyot. Ezért bíztatom arra az építkezőket minden fórumon, hogy már a tervezés időszakában keressen meg bennünket, akár az építész kollégával együtt.  A rétegrendek kialakításához már pl. tudni kell, hogy mi a beépíthető kővastagság, lapméret. A dilatációkról sem szabad elfeledkezni. A most divatos sötét színű kőzetek meleg nyári napon nagyon felmelegedhetnek, a kő  és az alapfelület (tégla vagy beton) hőtágulási együttható értékei nem azonosak, így az abszolút hőtágulás is eltérő. Hogy ez ne okozzon repedést a burkolaton, bizonyos távolságra dilatációkat kell beépíteni. Ha valahol nagy egybefüggő, szinte fuga nélküli kültéri burkolatot láttatok már szép hosszú repedésekkel, akkor ez pont annak a jele, hogy a dilatációkról elfeledkeztek, de a „kő elkészítette azt magának”. Mert a kő tudja a fizikát.

Néhány rossz példa és tapasztalat, amit el kell kerülni:

A 2000-es években nagy divat volt a szabálytalan, ún. mediterrán mészkőburkolat.

Kialakult egy jelentős árverseny az importőrök között, így egyre gyengébb minőségű, nem fagyálló követ értékesítettek  (beltérre még jó lett volna). Sok impregnálószert vásárló tulajdonostól hallottam a panaszát, hogy egy-két tél után már mállik a kő, szinte elsöpri a máshol vásárolt, és drágán lerakott kőburkolatát. Az eredeti rétegrendet a  max. 1 cm vastagságú gres lapra tervezték, majd  e helyett 1 cm-es, falra, nem pedig  kültéri padlóra való burkolatot ragasztottak le. Ha tervezéskor már előre gondolkodtak volna, akkor a burkolatra  2-3 cm-t számítottak volna.

Mit értesz azon, hogy a kő harmonizáljon az épülettel?

Már szerencsére elég bő a természetes kő választék. Egyféle kőzetanyagból különféle felület megmunkálásokkal is különféle hatást, stílust érhetünk el. Alapvetően az építész feladata a stílus, a harmónia megteremtése… tegyük hozzá, hogy jó esetben.  Gyakori eset az, hogy elkészül az engedélyezési terv, elindul a kivitelezés, és ekkor már nem kérdezi senki sem az építészt, ha valamit, – különösen, ha az nem engedélyköteles –  módosítani szeretne.  „ Ez a mi házunk végre, tegyünk bele mindent ami szép” felkiáltással születhetnek meg a torzszülöttek: mediterrán cserép  abszolút sima „minimál” homlokzatburkolattal, meg kastélykaput idéző hatalmas kovácsoltvas kapukkal.

Döntsük el, hogy melyik az a stílus, ami hozzánk közel áll, ne a divatot kövessük. Ha parasztház, ha minimál, ha angol kisvárosi ház, ha mediterrán, akkor legyen az, de ne az összes keveréke. Ha egyik  stílus sem, hanem valami, ami szép, egységes, az is lehet jó. Ehhez kell az építész és a tulajdonos építő és értő párbeszéde. Mi ebben ott segíthetünk, hogy olyan kőburkolatot is tudunk ajánlani, amit még esetleg az építész sem ismer, de remekül beleillik a koncepcióba. Ha olyan az elképzelés, ami még nincs az itthoni kőpiacon, azt is beszerezzük.

Nem kell az egész homlokzatot „bekövezni”, ne feledjük a kevesebb sokszor több. A homlokzaton megjelenő kőburkolat ne öncélúan, hol itt, hol ott bukkanjon fel, hanem igazodjon egy-egy tömbhöz, funkcióhoz.

Mi  a véleményed a homlokzatokon megjelenő színekről?

No, ez a másik vesszőparipám, jól  ráéreztél.

A kő színeit a természet „hozta össze” évmilliókon keresztül. Legyünk alázatosak, és alkalmazkodjunk hozzá. Festéket millió színben lehet kikeverni, de egy kő színe adott.  Tehát a kőhöz válasszuk pl. a homlokzati festék színét és ne fordítva. A színtan egy külön tudományág, bonyolult, de nagyon szép.  Nekem is van “Coloroid”színtábla katalógusom, mely segíti az egymással harmonizáló színek kiválasztását. Ebben is nagyon szívesek segítek a hozzánk betérőknek (előzetes időpont egyeztetés szükséges). Ha már van beépített más anyag (pl. fa, cserép, lemez..stb), abból is hozzanak mintát, vagy színmintát.

Még a takarítást is említetted, a mérnöki ismeretek után egy kis háziasszonyi praktikával is szolgálsz?

Nem lehet e kettőt különválasztani. Egy háztartás szinte kész vegytár. No, de kezdjük a kőválasztással, egy példán keresztül. Bármennyire is csodálom  a fehér márványt, ha kisgyerekeim, kertből berohangáló kutyám van,  és nagy, nem papucsos társasági életet élünk, akkor azt nem választom padlóburkolatnak. Ha nem tudok lemondani róla, akkor a fürdőbe falburkolatot kérek belőle, de akkor onnan kitiltom a savas tisztítószereket. A padlóra inkább valami vagány és nem kényes palát (polírozott metál palát, vagy peacock palát) vagy a divatos fekete palát vagy a gyönyörű fillitet rakatom.  (www.ko-tar.hu)

A padlótakarítást mindig alapos porszívózással kezdem, csak ezután jöhet a tiszta vizes felmosás. Így a fugák elszíneződése, piszkolódása  is késleltethető.

Többször említetted, hogy szívesen adsz tanácsot. Igaz ez akkor is, ha aztán nem nálatok vásárolnak?

Hol lehet Téged megtalálni?

Igen, ez a térítésmentes tanácsadás már régóta jól működik, akkor is, ha nem a mi köveinkkel kapcsolatosan kérdeznek. Sőt, volt már olyan is, hogy egy régi házat megvásároló párnak azt javasoltam, hogy ne takarja el a régi rakott kőlábazatát egy másik, nálunk látott és tetsző újabbal, hanem inkább tisztítsa meg, újítsa fel azt, mert az illik a házhoz jobban.

A tanácsadáshoz fontos az előzetes időpontegyeztetés (06 70 311 5153 telefonszámon), hogy nyugodt körülmények között, csak az érdeklődő kérdéseire figyelve tudjak segíteni. Időpontot nem csak telefonon, hanem a www.ko-tar.hu weboldalon keresztül is lehet kérni az ajánlat menüpontban.

Ha egyeztetünk, akkor reggel 8 és este 8 között a legalkalmasabb időben tudunk találkozni a GEO ’96 Kft (KŐ-TÁR) 1154 Budapest, Gábor  Áron utca 76. szám alatti irodájában.

Ajánlott cikkek