Dark Mode On / Off

Kerttervezés: mit jelent valójában?

kerttervezés fogalma

A kerttervezés sokak számára nem egy könnyen értelmezhető fogalom és valahol a gyorstalpalón elvégzett hobbikertészek is ezért ragadnak tollat, hogy na majd akkor ők innentől tervezők lesznek, mert valójában nem szokás arról beszélni, hogy mit kell kerttervezés alatt érteni. A fogalmat tesszük most tisztába!

A kerttervezés egy szakma: bármennyire is azt gondoljuk, hogy mindenki ért hozzá, a nagyon szomorú valóság az, hogy ez is kezd olyan lenni, mint a foci, a Covid és a politika, a háború és mindenféle közismert téma, hogy kanapéhuszárok ezrei értenek hozzá. A kanapéról. Lehet akár még kertet sem látva, csak megtanult használni egy szép grafiaki kerttervező programot, amit néha mi is használunk látványtervekhez, de tervező programnak aligha neveznénk.

Mérnöki szakma és valódi tudás

A minket megkereső ügyfelek egy része már túl van pár csalódáson, ahol egy önjelölt tervező rendkívül jó ötleteket rajzolt fel nekik: “kockáspapíron rajzolt valamit, amin sem a méretek nem stimmeltek, sem a növénynevek” és ezért elkért közel 40.000 Ft-ot az adott “cég”. Bár ez is jó kérdés, cég volt-e?

A kertészmérnököket és a kerttervező mérnököket sok éven át képezik: növényismeretre, talajtanra, agrikémiára, de tanulunk rajzolni ugyanúgy, mint géptant vagy csomó más nagyon fontos látszólag perifériára sorolható dolgot. Kemény növényismereti szigorlatok vannak a fák és cserjék világából, az évelőkből, balkonnövényekből ugyanúgy, mint az első években (!! ÉVEKBEN) a botanikai alapoknál ahol egy 6500 fajt számláló botanikai kompenciumot kell bevágni A-tól Z-ig.

Évekig tanult szakma ez és gyakorlatot is igényel

Mi tagadás, nem az a szakma ez, amit egy hétvégén gyorstalpalón meg lehet tanulni. Még rajzolni csak-csak, ha valakinek van szeme hozzá, de a növények-talaj-kert összefüggések sokasága olyannyira egy izgalmas és bonyolult világ, hogy érteni is kell.

Kicsit előre is kell látni: miből mi lesz? Elréf 5-10 év múlva is a fa? Mekkora egy növény habitusa?

A kerttervezés folyamata így zajlik

Az első alkalom egy szaktanácsadással egybekötött helyszíni szemle: készül rengeteg fotó, hozunk el talajmintát, amit bevizsgáltatunk. Beszélgetünk az ügyféllel sokat! Direkt kérni szoktuk, hogy véletlenül se gyomírtózzanak, mert látni kell a helyi gyomflórát is ahhoz, hogy utána tudjuk, mivel állunk szembe.

A tervezéskor kertészmérnökként nyilván csak a növényekre szoktak rákérdezni a megrendelők. De a tervezés ennél sokkal több!

Kérdezünk életmódról, mire használják a kertet, mi a kert célja, milyen funkciókat kell ellásson, melyek a jövőbeli tervek (lesz medence? Hol? Kerti pavilon?). Egy kerttervezés kicsit az álmodozásról is szól, mert a jövőbe kell tudnunk látni méghozzá úgy, hogy közben a megrendelő szemén át is látni kell. Hogyan képzeli el magát a kertben?

Nagyon sokszor eljátszom a játékot, hogy állunk a teraszon vagy annak helyén és mondom, hogy: “Ha most egy pohár borral a kezedben itt állsz, mit látsz magad előtt?” Máris elkezdődik a tervezés? A megrendelő mesél, álmodik, lát olyat, ami még nincs is előtte. Én meg szorgalmasan jegyzetelek és gondolkodom, hogyan tudom neki ezt kivitelezni papíron majd?

Aztán egyeztetések sokasága: virágszínektől a talajhoz és kert valódi kitettségéhez illeszthetően növények, tereptárgyak összehangolása lesz. Lehet, hogy a megrendelő vágyik egy növényre, de nekünk kell egy nagyon hasonlót keresni oda, amit bírna talajban vagy helyi mikroklímában. És ez egyrövidebb-hosszabb folyamat lesz így, egy párbeszéd.

Mi van a kerttervezés árában?

És el is érkeztünk a sokak által izgalmasnak talált kérdéshez: mi van benne az árban.

Nálunk az árban a talajvizsgálat díja, a 3D-s és 2D-s látványtervek, kézzel rajzolt ültetési tervek, a komplett növénylista, melyben virágzási dőket is jelölünk.

Tartozik egy kivitelezési javaslatokkal teli szöveges dokumentáció is, ami alapján a megrendelő maga is el tudja készíteni a kertjét. Mivel minket olyan megrendelők keresnek meg főleg, akik maguk építik majd a kertjüket, így a terveket is közérthetően és más ábrákkal készítjük el, mint egy olyan tervezésnél, ahol egy idegen kivitelezőnek kell boldogulnia rajta.

A tervekben nem szerepelnek az öntözési tervezési feladatok, de igény esetén lehet kérni.

A kerttervezési díjban 2-3 plusz szaktanácsadási időpont is benne szokott lenni, mert időközben előfordulhat változás, kérdések merülhetnek fel.

A kerttervezés felelősség is!

Lehet csak én csinálok lelkiismereti kérdést belőle, de szeretem tudni, hogy amit tervezek, az megfelelően működik-e a gyakorlatba. Nyomonkövetem az ügyfeleimet akár éveken át és olyan örömmel nézem végig még virtuálisan is, hogy amit építettek, amit terveztünk az milyen, hogyan muzsikál. Főleg mivel fenntartható kerteket tervezünk, ez slusszpoén is, amikor mesélik, hogy beállt a kert és már tényleg szinte csak élvezniük kell az alapvető egyszerű fenntartásokon kívül.

V. Topor Erika Kertész- mérnök

V. Topor Erika Kertész- mérnök

V. Topor Erika Okl. kertészmérnök, szakújságíróként 2003 óta foglalkozom a hobbikertészek mindennapjaiban felmerülő kérdések megválaszolásával.

Ajánlott cikkek

What Our Clients Say
66 vélemény
×