Dark Mode On / Off

Katasztrófavédelem: ezer hektáron folytatódik a szúnyogirtás

szúnyogírtás

Ezer hektáron folytatódik a szúnyogirtás ezen a héten, Sopron mellett a győri, a komáromi és a mosonmagyaróvári kistérségben – közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság.

A csapadékhiányos tavaszi időjárásnak köszönhetően a folyók vízállása továbbra is alacsony, így az árterületeken nem tudtak nagyobb, összefüggő tenyészőhelyek kialakulni. Az elmúlt hónapokban csak a Velencei-tónál, a Kőrösök mentén, továbbá a Duna középső és alsó szakaszán kellett beavatkozni a csípőszúnyogok ellen.

A biológiai lárvagyérítés során, Magyarországon elsőként Csongrád-Csanád megyében juttattak ki granulátumos készítményt légi módszerrel nagyobb területre. Ez az eljárás az ártéri erdőkben és más, növényzettel borított tenyészőhelyeken hoz érdemi eredményt.

A csípőszúnyoglárvák elsődleges élőhelyét most az elszórt, kisebb méretű vízmegállások, valamint az állandó elöntésű tenyészőhelyek megemelkedett vízszintű szegélyzónái jelentik. Ez utóbbiakat földi úton kezelik, a következő napokban a Dunántúl északi részén, Mosonmagyaróvár, Győr, Sopron és Komárom térségében. A nagyszámú, apró, eldugott erdei pocsolyákból kirepülő imágók ellen pedig rövidesen kémiai gyérítéssel kell majd védekezni.

Az OKF a lakosság segítségére is számít a szúnyogok elleni küzdelemben; felhívják a figyelmet, hogy a csapadékos időszak után kiemelten fontos, hogy a lakókörnyezetünkben kialakuló, úgynevezett mikrotenyészőhelyeket felszámoljuk. Célszerű a vízgyűjtőként szolgáló kerti eszközöket – virágcserepek, játékok, madáritatók – összegyűjteni vagy néhány naponta kiüríteni, az esővízgyűjtő hordókat szúnyoghálóval lefedni, valamint az árkokat rendben tartani, hogy hosszabb időre ne tudjon benne megállni a csapadék.

Forrás: MTI

Kép: Pexels

Ajánlott cikkek

What Our Clients Say
66 vélemény
×