Dark Mode On / Off

Sétáld le a karácsonyi sütiket!

Karácsonykor akarva-akaratlanul is tele esszük magunkat, az “egyél még!” parancsszónak engedelmeskedve és jól esik a friss levegőn a séta mindenkinek.

Mivel nagyon kerti teendők ilyenkor nincsenek és még a palántaneveléshez is korán van, így a legjobb kikapcsolódás a sétálás. Akinek szerencséje van, van a közelben park vagy tájvédelmi körzet. Akinek kevesebb szerencséje van, az se búsoljon: kocsiba ülve pár perc alatt elérhetőek a Budapesthez közeli erdők, dombságok.

Az arborétumok egy része is nyitva van még télen is, érdekes sétákat lehet tenni a télen pihenő fák között.

Kutatások bizonyítják, hogy a sétálás és a friss levegő jótékony hatással van a szervezetre. Ez nem a klasszikus “brit tudósok” féle blabla, hanem igaz. Egy fél órás séta feltölti az elmédet és a testedet is, megtisztulnak a gondolatok és sok betegség ellenszere is lehet.

Kirándulj a közeli erdőben!
Fotó: Pexels

Bármilyen meglepő, a kutatások szerint az idősebekre jobb hatással van a séta, mint a fiatalabbakra. Hogy pontosan miért, azt nem publikálták, de 60%-al csökkentette a klasszikus időskori betegségeket a mindennap megtett pár km-nyi sétálás. Már ha ennek csak kis része igaz, már akkor megéri nekilátni! Ugye?

A cukorbetegek esetében is jótékony a sétálás. Nagyon sok orvos kötelezően írja elő a betegnek a naponta friss levegőn végzett testmozgást. A szervezet érhálózata a tüdőn keresztül kitisztul, jobb lesz a méregtelenítés, ráadásul csökken a vércukorszint az izommunka miatt.

A békés séta szeretteinkkel javítja a házaséletet, csökkenti a veszekedéseket és boldogabb, harmonikusabb kapcsolatokat eredményez. Ez is bizonyított tény, nem kellettek ehhez sem a brit tudósok, mégis nagyon kevesen sétálnak kéz-a-kézben szerettükkel. Érdemes elkezdeni még ma és figyeld meg magatokon a változást!

A sétálás meditációként is alkalmazható!

Vannak kifejezetten olyan gyakorlatok, melyeket mozgás közben (séta) lehet gyakorolni. A leszegett fejjel a földet magunk előtt bámulás helyett tekintetedet irányítsd előre, nézd meg a környezeted, a házakat, a virágokat, az élővilágot magad körül. Próbálj meg belefeledkezni a sétálásba. A tudatos sétálás egy lecsendesedett elmét is eredményez, amitől javul az egészség, a munkakedv és hatékonyság, de akár a depresszióból is képes kigyógyítani, ha kitartóan és türelemmel végzed.

A sétálás erősíti a szívet, csökkenti a keringési rendellenességekből eredő problémákat, csökkenti a stresszt, óvja a mentális egészséget. Hát hogyan lehet még ettől is jobb?

IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE HASZNOS TARTALMAKÉRT!

Ajánlott cikkek

What Our Clients Say
44 vélemény
×