Dark Mode On / Off

Budapest legöregebb fái: Ginkgo biloba

őszi ginkgo biloba levelek

A Füvészkertben ellátogattunk a város legöregebb fáinak egyikéhez, ami nem más, mint egy páfrányfenyő pár, a Ginko biloba szép példányai.

páfrányfenyő (halfarkfa) – tudományos nevén Ginkgo biloba, röviden Ginkgo, újabb köznyelvi nevén ginkó – sajátos leveleiről szerte a világon ismert fafaj.

Nagyon ősi növényfaj. Közeli rokonai, amelyek levele már hasonlított a mostani páfrányfenyőéhez, mintegy 270 millió éve, a perm időszakban fejlődtek ki. A modern ginkgo a paleogénben jelent meg. Élő kövület, aminek nincsenek közeli rokonai.

A páfrányfenyőkövület-felfedezések megmutatják, hogy a mezozoikus korszak óta a nedves, mérsékelten meleg éghajlatok alatt élt. A jégkorszakot is túlélte.

A jégkorszakot rokonai közül egyedüli fajként vészelte át Kínában. Ott ismerték meg az európaiak, ezután gyorsan kedvelt dísznövénnyé vált. Európába 1758-ban hozták be Kína Csöcsiang tartományából, ahol templomkertekben találták meg.

Mára természetes élőhelyein veszélyeztetett fajjá vált, viszont a 18. század óta kedvelt díszfa, számos kertészeti változattal.

Ha tetszett a videó, ne felejts el feliratkozni a csatornánkra!

Az új, filogenetikus osztályozás a páfrányfenyőknek (Ginkgophyta) önálló törzset hozott létre; ennek egyetlen ma élő faja a Ginkgo biloba.

 • Törzs: Páfrányfenyők (Ginkgophyta)
  • Osztály: Ginkgoopsida
   • Rend: Ginkgoales
    • Család: Ginkgoaceae
     • Nemzetség: Ginkgo
      • Faj: Ginkgo biloba

A videóban pár érdekességet is hozok a ginkókról, hiszen nem csak gyógyhatásuk miatt érdekes növények, hanem van egy másik nagy ismeret is róluk.

Korábban már írtunk a Füvészkert egyik rendezvényéről, ahol Örökbe lehetett fákat fogadni. Te is az örökbefogadók közé tartozol?

Borítókép: Pexles

IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE HASZNOS TARTALMAKÉRT!

V. Topor Erika Kertész- mérnök

V. Topor Erika Kertész- mérnök

V. Topor Erika Okl. kertészmérnök, szakújságíróként 2003 óta foglalkozom a hobbikertészek mindennapjaiban felmerülő kérdések megválaszolásával.

Ajánlott cikkek

What Our Clients Say
44 vélemény
×