Dark Mode On / Off

Salátázó: mikrozöldekkel az egészségért!

Egész évben friss zöldségeket ehetsz, ha kipróbálod ezt a fantasztikus mikrozöldség készítő szettet.

Mikrozöld szettet alig pár hete ismertük meg, rögtön beleszerettünk. Még a kertészkedős szezon elején járunk, a legtöbb zöldségünk még jócskán palántában van, vagy épp most került elvetésre a permakultúra kertünkben, úgyhogy a saját friss zöldség nagyon hiányzik az asztalról ilyenkor a tavasz végén (még akkor is, ha jelenleg az idei tavasz érdeklődés hiányában elmaradt).

Fel is kerestük Bakonyi Orsit, a Salátázó – minden ami saláta megálmodóját, hogy szeretnénk mi is egy ilyen csomagot kipróbálni. Mondanunk sem kell, izgalmas volt a csíráztatás egy másik formájával ismerkedni.

Mit jelent az, hogy mikrozöld?

“A mikrozöldek (vagy más néven mikrosaláták) kicsi ehető növényi hajtások (nem, nem csírák!), általában zöldségfélék (borsókáposztafélékretek és még sok más fajta), de növeszthetünkfűszernövényekből (koriander, bazsalikom) is.

Ezeken a fiatal növényi hajtásokon (fajtától függően 8-10 cm magasak) már megjelennek az első igazi levélkék, de a gyökérrendszer még nem igazán fejlett. A vetéstől számítva 10-12 napra már szedhetőek (a gyors növekedésű fajták).”

Így volt ez nálunk is a bio fodros kel és a bio zöldborsó esetében is.

“A mikrozöldekben koncetráltan jelenik az adott növényre jellemző íz, pl. a brokkoli mikrozöld valóban brokkoli ízű, a fűszernövények is ízletesebbek a kifejlett növénytársaikhoz képest.”

Aki szokott csíráztatni, az jól tudja, hogy egyes csírák esetében is az illatok és ízek sokkal intenzívebben a kifejlett növényhez képest. Egy hagymacsíra kifejezetten erős lesz, és a brokkolinak vagy más káposztafélének is van jellegzetes íze.

Nézzük, hogyan neveltünk mi mikrosalátát!

Április 17-én érkezett a csomagunk, gondosan összekészítve. Még használati utasítást is küldött Orsi hozzá, plusz a bio fodroskelbio zöldborsó magokat. A leírás nagyon praktikus volt, még akkor is tudni fogod, hogy hogyan kell véghezvinni a saláta projekted, ha életedben nem kertészkedtél még egy kaktusszal sem.

A nagy magokat talajba, aprókat kendermatracra vessük!

A leírás alapján a kapott földkeveréket pár percre beáztattuk, – ugyanígy a kendermatraccal, majd kicsit lecsepegtettük és háromnegyedét beletettük z egyik tálcába. Erre került rá a bio zöldborsó. Majd a magokat a megmaradt negyed zacskónyi talajjal befedtük, takartuk.

A kendermatracra került a bio fodroskel, vigyázva arra, hogy egy rétegben legyen csak szétszórva. A kis permetezővel, ami a szetthez érkezett vízzel bepermeteztük a fodroskel magokat. Mivel sötétben kellett csíráztassuk, így a borsós tálcát rátettük a fodroskelére. Nagyon szépen egymásba illettek a tálak.

Ezután a kedvenc részünk jött: a várakozás.

Az apró magvú bio fodroskel került a kendermatracra, míg a bio zöldborsót

a talajba vetettük el.

A fodroskel nagyjából második nap kezdett el látványosan csírázni, már a gyököcske látszott a magvakon. Naponta fél órákra nyitva hagytuk a fodroskel tálcáját (vagyis levettük róla a borsóét), hogy ne “fulladjon” be. Ilyenkor alaposan bepermeteztük vízzel a magokat, hogy a pára hiányától se száradjanak ki. Nagyon gondoskodtunk róluk, mint valami mini-kihívás. Mikor pár napra elmentünk, akkor is vittük magunkkal a “gyerekeinket”.

A fodros kel hamar csírázásnak indult. 

Permetezni vízzel minden nap kell és célszerű a kendermatracos kelt át is “mosni” csap alatt, majd hagyni lecsepegni. 4 nap alatt a gyökerek átszövik teljesen a paplant is! Az átmosás alatt azt értjük, hogy ótatosan engedj rá sok vizet (nem túl hideget, hanem kéznek kellemeset, szobahőmérsékletűt), hagyd, hogy alul kifollyon belőle, majd hagyd lecsepegni.

6 nap alatt ekkorára nőttek a zöldborsóink

A fodros kel is hatalmasat nőtt közel 5 nap alatt.

Hogyan tovább?

Most már minden nap napközben fényben gazdag helyre kerülnek. Nem tűző napra, hanem árnyékba. Még pár nap és szüretelhetünk is!

Mikrozöldként is növeszthető zöldségek: bio retek, bio fodros kel, bio zöldborsó, napraforgó, vöröskáposzta, koriander, brokkoli, retek és még sokan mások!

Ha szeretsz kísérletezni és az egészséges, vegyszermentes zöldségekre vágysz, akkor érdemes követned Orsi oldalát a Salátázót, hiszen rengeteg vetőmag várja még a salátává cseperedését. Az Ázsia mixtől egészen a napraforgóig megtalálsz mindent, ami a salátákhoz, köretekhez jó lehet Neked is. A receptek meg….biztos hamarosan mindet kipróbáljuk!

Tízperces fehérbab saláta mikrozöld mix-szel

(A képre kattintva találod a vlogbejegyzést recepttel!)

Mindenkinek ajánlom (kezdő és haladó kertészeknek egyaránt), aki szeretne friss , vegyszermentes, vitamindús zöldségeket növeszteni (akár az ablakpárkányon) egész évben.

A Salátázó – minden ami salátával úgy gondoltuk, hogy kedveskedünk Nektek egy kis meglepetésjátékkal is. A SALÁTÁZÓ Facebook oldalán ITT találsz egy könnyű kérdést ma délutántól, amelyre kommentben kell válaszolnod. A válaszhoz nincs más dolgod, mint végigolvasni a bejegyzésemet, mert a választ benne fogod megtalálni! Lájkolj, kommentelj, és a Tiéd lehet egy “Tegyél egy próbát” csomag, hogy két hét alatt friss és vegyszermentes mikrozöldeket tálalhass Te is szeretteidnek! 🙂

HA TETSZETT ÍRÁSUNK, OSZD MEG BARÁTAIDDAL, ISMERŐSEIDDEL IS FACEBOOKON VAGY INSTAGRAMON

KÉRDÉSED VAN? FÓRUMUNKAT A FACEBOOKON TALÁLOD!

Ajánlott cikkek

What Our Clients Say
66 vélemény
×