Dark Mode On / Off

Rózsa metszése

Mikor és hogyan érdemes rózsát metszeni?

Mikor metszünk?


Tavaszi metszés: ebben az időszakban növényeinket felkészítjük a következő idényre. Megalapozzuk rózsáink növekedését, alakját. Erre a típusú metszésre a tél elmúltával, kora tavasszal kerítsünk időt. Amint látjuk, hogy rózsáink hajtani kezdenek (friss, piros rügyek, hajtások) kezdjük meg a metszést, ne várjuk meg a hajtásrendszer növekedésének erőteljes megindulását.

Nyári metszés: nyáron a legfontosabb feladat az elhalt virágok eltávolítása. Nagyon fontos, mégis sokszor elhanyagolt feladat! Ha eltávolítjuk az elhalt virágokat, akkor növényünket újra virágzásra késztetjük.

Őszi metszés: növényeinket felkészítjük a télre. Eltávolítjuk az elhalt, esetleg letört ágakat, visszavágjuk a hajtásokat, így szélvédelmet biztosítva a rózsáknak (bokorrózsáknál).

Frissen ültetett rózsák metszése: a fútórózsák kivételével az frissen ültetett rózsákat mindig vissza kell metszeni.


Hogyan metszünk?

A metszést mindig éles szerszámmal (metszőollóval) végezzük, minimálisra csökkentve a szövetek roncsolását, elősegítve a gyors gyógyulást. A metszést mindig egy egészséges, kifele néző levélrügy felett 5 mm-rel végezzük. A metszlap mindig a rüggyel ellenkező irányba lejtsen (kb 45 fokban).

Bokorrózsák metszése

A metszést kezdjük az elhalt, sérült hajtások eltávolításával. Ezután vizsgáljuk meg a növényt, majd távolítsuk el a legidősebb, vastag hajtásokat a növény tövénél. Ez lehetőséget ad a növénynek a regenerálódásra.

Távolítsuk el, vágjuk vissza azokat a hajtásokat, melyek egymáshoz dörzsölődnek, akadályozzák egymást a növekedésben.

Alkalmazzuk az egyharmad metszést. Minden megmaradt (nem elhalt, nem összenőtt) hajtást vágjunk vissza egyharmadával. Ezen metszés során alakíthatjuk igényünknek megfelelően a növény alakját, formáját. Ha egy idősebb, vastagabb hajtást erősebben visszavágunk, akkor azt pótolhatjuk egy fiatalabb, egy-két éves hajtással. Ne féljünk attól, hogy elrontjuk a metszést, vagy hogy elpusztítjuk a növényt. Ha csak néhány centiméter egészséges hajtást meghagyunk, a rózsánk ki fog hajtani, és virágozni fog.


Futórózsák metszése

A metszést itt is az elhalt, sérült, egymást keresztező, egymást akadályozó hajtások eltávolításával kezdjük.

A vezérhajtások visszavágásával rózsánk méretét, növekedési irányát szabályozhatjuk.

Az oldalhajtásokat a vezérhajtások minden oldalán vágjuk vissza kb 8 cm-es nagyságra (3-5 rügy). Ne bántsuk azokat az oldalhajtásokat, melyek a metszés időpontjában éppen virágoznak, vagy a kapaszkodásban fontos szerepük van.


Hibrid tearózsák metszése

A metszést itt is az elhalt, sérült, egymást keresztező, egymást akadályozó hajtások eltávolításával kezdjük.

A nagyon vastag, idős, nem produktív hajtásokat tőből, teljesen távolítsuk el, helyet adva a fiatal, egészséges hajtásoknak.

Válasszuk ki a legegészségesebb, legéleterősebb hajtásokat (egészséges zöld színűek) és az összes többi hajtást távolítsuk el. Ezen hajtások kiválasztásánál figyeljünk, hogy a növény közepét elég szellősé tegyük. Fiatal növények esetében 3-5 hajtást hagyjunk meg, míg idősebb növények esetében többet.


Elhalt virágok eltávolítása

Az elhalt virágok eltávolításával, a növényt újra virágzásra tudjuk késztetni. Ha az elhalt virágokat a rózsán hagyjuk, akkor termés érlel, és azon a hajtáson nem hoz több virágot. A helyes eltávolítás az alább ábrán látható.

Ajánlott cikkek

What Our Clients Say
66 vélemény
×