Dark Mode On / Off

Fűkasza vásárlás előtt

A megfelelő bozótvágó kiválasztásához tisztában kell lennünk azzal, hogy milyen célra és mennyit szeretnénk használni a gépet. A belépőszintű, hobbi modellektől kezdve – melyek alkalmankénti, házkörüli, főként lágyszárú gaz irtására valók – a professzionális, napi nyolc órás használatot lehetővé tevő gépekig roppant széles a termékkínálat. Oleo-Mac kereskedőként a gyártó egyik legsikeresebb termékén, egy belépő kategóriájú bozótvágón, a Sparta 250 T modellen mutatjuk be a bozótvágókkal kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat.

Néhány szó a gyártóról: Az Oleo-Mac a két, hazánkban legnépszerűbb kertigépgyártó mellett a kevésbé ismert harmadik a prémium/professzionális kertigépek piacán. Termékeik kiváló ár-érték aránnyal bírnak, a márka kiterjedt szervizhálózattal és alkatrészutánpótlással van jelen a magyar piacon. Termékkínálatuk legerősebb, legtöbbet fejlesztett szegmense a bozótvágók és láncfűrészek.

A bozótvágók esetében – a legtöbb kertigéphez hasonlóan – is az egyik legfontosabb kérdés, hogy mekkora területet szerenténk karbantartanimilyen gyakorisággal, és egy-egy alkalommal mennyi ideig tart majd a munkavégzés. További szempont, hogy milyen jellegű növényeket szeretnénk vele vágni: főleg térdmagasság alatt, főleg lágyszárúakat, esetleg jobban elgazosodott területet, kisebb cserjéket, fásszárúakat is. Ezek alapján megkülönböztetünk hobbi, félprofi és ipari kategóriájú gépeket, melyek teljesítményben, felépítésben, illetve a használható kiegészítőkben (csak damilfej, illetve fűrészes vágótárcsa, magassági ágvágó adapter, sövényvágó, vagy akár kapálógép kiegészítő) térnek el egymástól.

Fűkasza vagy szegélynyíró? Nem ugyanaz!

Avatatlan szem számára elsőre hasonló lehet a kettő – azonban véletlenül se keverjük őket össze, funkciójuk és a teherbírásuk egészen más. A szegélynyíró a fűnyíróval nehezen hozzáférhető helyeken történő nyírásra, igazításra alkalmas, hosszú ideig tartó munkavégzésre, gaz vágására semmiképpen sem. A szegélynyírók ugyan szintén damillal működnek, formájuk azonban többnyire hajlított, és motorteljesítményük – készülhetnek elektromos és benzinmotorral egyaránt – kisebb. Ezzel szemben fűkaszák szára egyenes, a meghajtást merev tengely viszi tovább az alsó dobhoz, így ezek már sokkal nagyobb teljesítményreképesek.

Használat és karbantartás

Ha kiválasztottuk a számunkra legmegfelelőbb bozótvágót, néhány tipp a használatához.

Bozótvágó használata közben mindenképpen viseljünk megfelelő védőfelszerelést, a fű és a kavicsok ugyanis nagy sebességgel tudnak felverődni. A munkavégzés 15 m-es körzetében ne tartózkodjanak rajtunk kívül más személyek, állatok!

Kétütemű motorhoz használjunk a gép specifikációjában leírt arányú keveréket – pl. Oleo-Mac kaszáknál a gyártó saját olajából 1:50 (2%) arányú, egyéb, gyengébb vagy ismeretlen minőségű olaj esetén 1:25 (4%) arányú keveréket.

Mivel a benzin megromolhat, szétválhat alkotóelemeire, gépet ne tároljuk 30 napnál tovább úgy, hogy üzemanyagot hagytunk benne, vagy használjunk benzinstabilizáló adalékot. Mielőtt hosszabb időre elrakjuk a gépet, öntsük ki az üzemanyagot és a maradékot járassuk ki a motorból.

Fontos, otthon elvégezhető karbantartási feladat a levegőszűrő tisztítása – átlagosan 10 üzemóránként, porosabb terület esetén gyakrabban – és szükség esetén cseréje.

Szintén nagyon fontos, hogy a szöghajtást a gyártó ajánlásának megfelelő időközönként – általában 25 üzemóra – ellenőrizzük és zsírozzuk, kifejezetten erre ajánlott szöghajtászsírral. A szöghajtászsír magas fordulatszámon, magas hőmérsékleten alkalmazható, speciális zsír.

Damil vagy vágótárcsa

A legtöbb gép gyárilag damilfejjel szerelve kapható. A damilfejeknek két elterjedt fajtája van – az automata illetve a félautomata – vagy koppintós. Az automata damilfej kevésbé gazdaságos, jobban fogyasztja a damilt, ezért mi az utóbbit ajánljuk. Ennek a gombját lenyomva mindig egy egységnyi damilt tudunk kihúzni.  Egy minőségi damilfej szinte minden alkatrésze cserélhető, a szálkivető nyílások pedig fémből vannak – amennyiben a damil a műanyagot koptatná, a damilfej sokkal gyorsabban tönkremenne.

A damilfejben magunk is cserélhetünk damilt. A gyári damilméret általában a megadott típushoz optimális, ettól jelentősen eltérő méretet ne használjunk. Mindig csak a megengedett maximális damilmérettel használjuk a gépet, és vegyük figyelembe, hogy a nagyobb damil jobban terheli a kaszát.

Fém vágótárcsát 30 ccm-nél kisebb gépekre általában nem ajánlatos tenni. A háromágú, lágyszárúakhoz való vágótárcsa kevsébé terheli a gépet, mint a cserjékre való fűrészes tárcsa. Vágótárcsával való vágáshoz fém védőlemez használata szükséges. Vágótárcsával óvatosan használjuk a gépet, lassabban mozogjunk, ilyenkor ugyanis jobban terheljük a szöghajtást.

web: oleomac.hu
blog: kertigepbolt.blogspot.com

Ajánlott cikkek