Dark Mode On / Off

Paradicsom: feketetalpasság, zöldtalpasság és a sárgatalpasság

feketetalpasság paradicsomon

A három fogalom, a zöld-, sárga- és feketetalpasság nem ugyanaz a tünet paradicsomon. Nézzük meg melyik mi valójában, hogy életerős paradicsomot tudj nevelni otthon is!

Egyik olvasónk kért segítséget tőlünk is és egy másik Facebook zárt csoportban, ahol a legtöbb válasz ugyan jó volt, de rögtön felbukkant pár téves diagnózis a paradicsomjával kapcsolatban.

A fenti képet is ő küldte Budapest környéki kertjükből, melyen jól látszik a még zöld paradicsomok alján látható feketetalpasság. Pár tipp viszont a zöldtalpasság válasszal illette. Nézzük is sorra, melyik melyik?

Feketetalpasság – Kalcium hiánytünet

Amikor a paradicsom “alja” lesz fekete, az a feketetalpasság. Talán közérthetően így lehetne a legjobban leírni. Ilyenkor először rothadásnak indul, majd foltszerűen “bekeményedik” a paradicsom alja, ami látványosan fekete színű lesz (vagy nagyon mélysütétbarna). Ilyenkor az esetek nagy százalékában ez kalcium hiány okozza (vagy a relatív Ca-hiány…).

A relatív kalcium-hiány annyit jelent, hogy a talajban ott van a tápanyag, ásványianyag, stb., de a növény valamiért nem tudja felvenni. Ennek sok oka lehet. Ilyen okok többek között a nem megfelelő talaj-pH, a pH-ban nem megfelelő öntözővíz, időjárási anomáliák (túl hideg, túl meleg) vagy a váltakozó hőmérséklet, mint ami az utóbbi időben igen jellemző a mi vidékünkön is az Alföldön (2020-as termelési évben).

Zöldtalpasság – Kálium-hiány

A zöldtalpasság esetében a paradicsom a kocsányhoz közeli oldalon kezd el hiánytüneteket mutatni. Ugye az előbbi esetben pont az átellenről volt szó, a paradicsom bogyójának aljáról.

A közhiedelemmel ellentétben a zöldtalpasság oka nem a kalcium hiányából ered, hanem többnyire a káliuméból vagy a magas sótartalomból fakadhat, vagy a túl erős napsütés is lehet az okozója. A tünetek nagyban hasonlítanak a következő változathoz, a sárgatalpassághoz.

Sárgatalpasság – amikor nem érik be a paradicsom

A paradicsom egy rendkívül kalciumigényes növény, ahogyan a paprika is. Míg a paprikánál magházrothadást okoz(hat), addig a paradicsomnál a feketetalpasság mellett felelős lehet az un. sárgatalpasságért is. Bár a sárgatalpasságnak is több oka lehet, így nem kizárt, hogy csak relatív tápanyaghiány okozza, a káliumnak, kalciumnak is bőven lehet szerepe benne. A sárgatalpasságot már akkor vesszük észre, amikor a paradicsom nem érik normálisan. Sárgás lesz a paradicsombogyók teteje, az alja felé fokozott szinátmenettel pirosodik csak, míg belül akár a teljes termés fehéres húsú marad és kemény, íztelen lesz.

Ez a tünet nem keverendő össze a poloskák szívogatásából eredő igen látványos tünettel sem. A poloskák munkáját az érő termés deformáltsága jellemzi főleg, míg a sárgatalpasságnál “csak” színbeli változás figyelhető meg kívülről.

Ha további tippekre vágysz kövesd Youtube csatornánkatInstagram és Facebook oldalunkat is!

OLVASS TOVÁBB:

Rezisztens paradicsomfajták, amit érdemes ültetned biokertbe is

Fotó: Mészáros Orsolya engedélyével

IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE HASZNOS TARTALMAKÉRT!

V. Topor Erika Kertész- mérnök

V. Topor Erika Kertész- mérnök

V. Topor Erika Okl. kertészmérnök, szakújságíróként 2003 óta foglalkozom a hobbikertészek mindennapjaiban felmerülő kérdések megválaszolásával.

Ajánlott cikkek

What Our Clients Say
66 vélemény
×