Dark Mode On / Off

Kerti begónia szaporítása

Közeleg a tavasz, így időbe el kell kezdeni a dísznövények szaporítását is ahhoz, hogy virágokkal teli kertünk legyen.

Korábbi cikkünkben írtunk már arról, mennyire apró magja van a begóniáknak, ezért többnyire pillírozott magokat lehet kapni szaporítóanyagként.

Magmennyiség: 70.000 – 120.000 mag/g.

A begónia magja pillírozott (drazsírozott) formában is kaphatóak. A pillírozott magot könnyebb vetni, különösen, ha szemenkénti vetőgéppel, illetve szivarba vetünk. A pillírozott mag érzékenyebb a csírázás alatti kiszáradásra.

A vetést takarni nem kell, de hogy a drazsé megfelelően felvehesse és megtarthassa a vizet, tanácsos kissé belenyomni a talajba. Különösen vigyázzunk arra, hogy a vetés ki ne száradjon. (Erre a legalkalmasabb megoldás, ha a szaporítóládát üveglappal fedjük.)  A csírázás ideje kissé meghosszabbodhat.

Vetés és csírázás

A vetőmagot laza komposztba vessük, amely főleg finom tőzeget tartalmaz.

A magokat ne takarjuk. Az optimális csírázáshoz mind a talajhőmérsékletnek, mind a levegő hőmérsékletének kb. 22°C-nak kell lennie, és magas páratartalom szükséges.

Mivel a magvak könnyen kiszáradnak, ezért javasolt a párásítás.

Védekezzünk a palántadőlés ellen. A kaptán használatával legyünk óvatosak, mert ez levélperzselést okozhat.

A kelés 14-21 napot vesz igénybe. Átültetés, cserepezés Vetés után 4-7 hét múlva történjék az átültetés tálcákba 4-5 cm-es távolságra egymástól.

További 3-4 hét múlva a tűzdelt növényeket végcserépbe cserepezhetjük.

A növényeket egyenesen a 7-10 cm-es végcserépbe vagy pack-be is ültethetjük 6-8 héttel a vetés után. Ezúttal is laza komposztot használjunk, melyben magas a jó minőségű tőzeg aránya. Ügyeljünk arra, hogy a talajt ne tömörítsük túl erősen.

Hőmérséklet

Az átültetést követő időszakban a hőmérsékletet 20-22°C-on kell tartani.

Ajánlott a talpfűtés is – bár ezt leginkább fólia és üvegházakban tudják megoldani, házilag ezt nehezebb. Később a hőmérséklet lassan 15°C-re csökkenthető.

Fény

Erős napsütés esetén a jó árnyékolás igen fontos, főleg a kultúra elején, a kezdeti állapotban. Később a növényeket teljes napon, vagy félárnyékban lehet edzeni.

Öntözés

A kezdeti stádiumban fontos, hogy a levegő páratartalma magas legyen, és kellő nedvességtartalmú legyen a talaj. A növény a termesztés későbbi szakaszában szárazabb körülményeket is elvisel.

Tápoldatozás

Amint a növények begyökeresedtek, szükséges a rendszeres, alacsony koncentrációjú tápoldatozás. A tápoldatozást kezdhetjük p1. 20:20:20 NPK arányú tápoldattal 0,5-1 g/1/hét dózisban. Később a tápoldatozás gyakoriságát és töménységét a talajvizsgálat eredményétől függően növelhetjük.

Különösen fontos tápoldatozni az úri. “szivarpalántás” termesztés során, mert a kis gyökerek a talaj felső rétegét érik csak el.

Betegségek

A begónia általában nem nagyon érzékeny a kártevőkre és a betegségekre. A lisztharmat kissé károsíthatja. A botritiszt általában a magas páratartalom, a gyenge szellőzés és az alacsony hőmérséklet okozza. Ilyenkor foltok jelennek meg a levélen. Biztosítsunk jó klímát és végezzünk megelőző kezeléseket.

A kultúra időtartama,vagyis mennyit kell várni a kiültetésre? 

A kultúra időtartama 12-16 hét, a termesztési módtól és a kívánt növénymérettől függően.

IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE HASZNOS TARTALMAKÉRT!

Ajánlott cikkek

What Our Clients Say
44 vélemény
×