Dark Mode On / Off

Hogyan válassz állatorvost? Íme 5+1 szempont, amit figyelembe kell venned!

Hogyan válassz állatorvost? Ez az egyik legfontosabb kérdés és döntés, amelyet kedvenced érdekében meg kell hoznod. A választott orvos fontos partnered lesz abban, hogy szeretett állatod hosszú és egészséges életet élhessen. Összeszedtük az 5 legfontosabb szempontot, amit figyelembe kell venned az állatorvos kiválasztásakor. És egy ráadást is hoztunk!

A gazda-állatorvos kapcsolat legfontosabb alappillére a kölcsönös bizalom! Ennek hiányában a gazdi részéről állandó kételyek merülhetnek fel, ami az állat egészségére és szakszerű ellátására is hatással van. Gondolj csak bele! Egy súlyosabb betegség, vagy egy műtéti beavatkozás esetén különösen fontos, hogy maximálisan meg tudj bízni az állatorvosban.

Számos olyan tényező van, amelyek befolyásolhatnak, amikor egy állatorvos mellett végül leteszed a voksod, összeszedtük hát, mi az a legfontosabb öt, amire mindenképpen gondolnod kell.

Dr. Paál Csaba állatorvost kérdeztük, mint tapasztalt, hosszú évek óta praktizáló állatorvos, mik a tapasztalatai, tanácsai ebben a kérdésben.

„Ha már az állattartó közösségbe tartozunk, akkor van személyes tapasztalatunk és ez jelentősen megkönnyíti a választást. Bár az is gyakori, hogy rossz tapasztalatok alapján egy csalódás indít el valakit az újraválasztás irányába”

– kezdte a szakember, majd hozzátette:

„Ha friss keletű állattartókká váltunk, akkor érdemes idejekorán körülnéznünk és választanunk, mire esetleg bajba kerülünk legyen kéznél a segítség! 

A választás megkönnyítésére alkalmasak a kölyök kori védőoltások, szűrővizsgálatok, parazita mentesítések, ahol saját bőrünkön tapasztalhatjuk meg egy állatorvos, vagy egy állatorvosi intézmény miliőjét és az ott tapasztalt vásárlói élményt vagy éppen az ellenkezőjét, viszonylag kis tét árán!”

Hogyan válassz állatorvost? Az 5 legfontosabb szempont!

Arra a kérdésre, miket tart a legfontosabb szempontnak az állatorvos kiválasztása során, dr. Paál Csaba a következőket mondta el:

„Az egyik legfontosabb szempont általában az állatorvos közelsége, hiszen ha csak átsétáltunk hozzá, nem kell kedvencünket járműbe tuszkolni, máris mindketten jól érezzük magunkat.

A második az állatorvos személye, amibe a szaktudás, tapasztalat, habitus, kommunikáció, manualitás, empátia, bánásmód mind-mind beletartozik. 

A következő az intézmény felszereltsége, ami abból a szempontból fontos, hogy milyen gyorsan derül ki egy helyes diagnózis, az mennyire megalapozott, ami alapjául szolgál egy célirányos kezelésnek. Ez sürgős, életveszélyes esetekben növelheti az életesélyeket és a gyógyulási időszakot is lerövidítheti! 

A személyzet az állatorvoshoz hasonlóan meghatározó tényező, mivel az ő képére formált. Itt is számít a szakmai felkészültség, a kommunikáció, az empátia.

A gyors elérhetőség és rendelkezésre állás sokak számára meghatározó szempont, hiszen nehéz helyzetekben ki a biztos bázis, ha nem egy szakember!?”

Plusz egy hasznos tipp, ha épp állatorvos választás előtt állsz!

A fentieken kívül persze lehetnek teljesen egyedi igényeid is, amit az állatorvossal szemben támasztasz. A speciális választási szempontok közé tartozik, hogy kedvenced akár sajátos, különleges kezelési módokat is megkaphasson. Sport kutyásoknak egy ortopéd-traumatológiai specialista, egy érzékeny bőrű állatnak egy bőrgyógyász lehet ideális választás, míg egy tenyésztő andrológiai vagy ginekológiai szakrendelést, nőgyógyászati műtéteket magas szinten végző szakorvost részesít előnyben.

Borítókép és képek: Freepik.com

Ajánlott cikkek

What Our Clients Say
66 vélemény
×