Dark Mode On / Off

Őszibarack metszése tél végén

őszibarack - barack

A metszés az mindig egy olyan témakör, amit kevesen tudnak megfelelően, mégis igen megosztó vélemények vannak a helyes módszerről. Varga Szabolcs agrármérnök lassan 20 éve, kifejezetten a gyümölcsfák metszésére szakosodott és a legismertebb szakmabelitől tanulta: Dr. Mihályfi Józseftől, aki nagy tudásának eme szeletét Szabolcsra hagyta.

Az évek során elhanyagol vagy a nem szakszerű metszés sokára jelentkezik egy fán: évekkel később bosszulja meg magát.

A kommunizmus vívmányaként ismert katlan koronát már rég érdemes lenne elfelejteni, hiszen ennél sokkal korszerűbb és fenntarthatóbb koronaformák is léteznek már. Így ültetvények rehabilitálásánál is a váza korona kialakítása a legkézenfekvőbb. Igen, még őszibarackban is.

Elengedhetetlen a nyári zöldválogatás a váza korona szakszerű kivitelezéséért és a magas termésátlagok és minőségi termés kivitelezéséért. – vallja a szakember.

Az Alföldön hosszú évekig alig ismerték a nyári zöldválogatás fontosságát. Vagy télen, vagy csak nyáron metszettek, rengeteg tévhit kering a téli metszés körül. Természetesen a megfelelő minőséghez mindkettőre szükség van.

Az őszibarack egyik veszélye a késői fagy, másik a tafrína, melyet időben meg kell tudni állítani. Célszerűen viszont megelőzni. Bio megoldások közül a fahéjolajat alkalmazzuk sikerrel, de aki a vegyszeres megoldásokat részesíti előnyben, természetesen nekik is megvan erre a lehetősége.

IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE HASZNOS TARTALMAKÉRT!

Ajánlott cikkek

What Our Clients Say
44 vélemény
×