Dark Mode On / Off

WUUFF.dog kutya: tenyésztő vagy szaporító? – 1. rész

Szeretnél kutyát, de nem tudod honnan és milyen úton szerezz be egyet? Vagy talán a “beszerezni szó” sem elég illendő, ha kutyára vágyunk? Mai témánk szakértője a WUUFF.dog.

Akinek volt már kutyája biztosan tudja, hogy amellett, hogy egy közel 20 éves elköteleződés a kutyatartás, ráadásul nagyon nem mindegy, hogy az a kutya habitusra, viselkedésre, méretre mennyire passzol a mi életvitelünkhöz. Volt nekem már törzskönyves újfundlanditól a keverék ebeken át az örökbefogadott vizsláig, de egy biztos, hogy mindegyik kutyából és kutyától rengeteget lehetett tanulni. Sorozatunk első részében a lehetséges “beszerzési helyekről” lesz szó és beszélgetőtársunk nem más, mint a WUUFF.DOG alapítója Fagyal Sándor, aki talán az egyik legnagyobb tudással rendelkezik ezen a területen.

Nézzük is rögtön az elejétől, hogyan lehet nekem kutyám?


3 forrást tudok tiszta szívvel ajánlani. Ne feledd, hogy választásoddal akaratlanul is elkötelezed magad valami mellett, állj ki a minőségi kutyatenyésztés vagy az örökbefogadás mellett és ne támogasd a felelőtlen és kegyetlen szaporítást. – adja is meg a választ rögtön Sándor.

Fontold meg jól, hogy kiket támogatsz…és máris megkapjuk azt a három lehetséges választ, ami kicsit a szívünket is megdobogtatja, mert ugyebár a menhely is fontos része a “Hogyan legyen kutyám” kérdéskörnek:

  1. Menhelyeket
  2. Fajtamentőket
  3. Igazi Tenyésztőket

de semmiképpen se a szaporítókat és az olyan felelőtlen kutyatulajdonosokat, akik minden tudás és háttér nélkül fialtatják a kutyájukat, csak hogy egyszer átélje az “anyai örömeket”. – fogja meg a lényeget Sándor.

Ez látszólag könnyű, de rögtön felmerül egy újabb kérdésem. Hogyan lehet megkülönböztetnie egy laikusnak a szaporítót a tenyésztőtől?


Erre a kérdésre a válasz talán könnyebb, ha a leendő gazdi már a döntése előtt megnézi a kiskutyát. A helyszínen a körülmények sokat elmondanak arról, hogy milyen gondoskodást kap a leendő kiskutya, van-e szocializálva. De sajnos az esetek többségében nem így történik ugyanis a döntés már az e-mailben vagy az interneten látott fotó után megszületik és ezután ez a személyes meggyőződés kevésbé lesz fontos. Éppen ezért már a keresés során kell olyan információk birtokában lenni, amely segítségével kizárható, hogy szaporítót támogassunk a vásárlásunkkal.

Itt rögtön eszembe is jutott a magyar vizslánk története. Talán az összes olyan hibát elkövettük, amit lehetett: internetes kép alapján beleszerettünk, nem tájékozódtunk előtte a fajta tulajdonságairól, csak annyit tudtunk róla, amit az interneten képek formájában láttunk: szupercuki. El is dőlt, hogy lesz vizslánk, aminek az lett a vége, hogy egy lelkileg sérült, fajtáját tekintve inkább keverék vizsla lett, mint tisztavérű, ráadásul ha előbb nézünk Ceasar Milant, mint ahogy elhozzuk a kutyát, rögtön tudtuk volna, hogy mit NE csináljunk.

Fajtatiszta kutya esetén a legfontosabbak:

  • fajtatiszta kutya esetén a tenyésztőnek van érvényes, bejegyzett kennel neve
  • a kiskutyához nem kell kérni a törzskönyvet, hanem alapból jár (ez olyan mint az autóknál a törzskönyv, tudni szeretnénk az eredetét, így az esetleges jövőbeni segítség esetén van kihez fordulni)
  • a szülők rendelkeznek kiállítási és/vagy egészségügyi szűrés és/vagy egyéb vizsga (képesség, munka) eredményekkel
  • a kutya már rendelkezik chippel és az összes kötelező oltással, van oltási könyve a kutyának

Ezekkel az “úri” mulatságokkal egy szaporító nem foglalkozik, mert költséges, időigényes és szakértelmet igényel. – mondja Sándor, a WUFF.DOG tulajdonosa.

Erős kell legyen a gyanú, hogy szaporítóval van dolgunk ha:
– nem támogatja azt, hogy személyesen menj el hozzá és ott nézd meg a kiskutyát, helyette benzinkúton, parkolóban akarja átadni a kutyust
– ha túlságosan alacsony a kutya ára és nincs rá ok, indok, amit őszintén megoszt veled (Ilyen az ingyen elvihető magyar vizsla is… – szerk.)
– ha úgy érzed túlságosan könnyen adja a kiskutyát, nem érzed, hogy fontos lenne neki hova kerül

Fontos megjegyezni, hogy nem abban látom a problémát, hogy nem tudja valaki megkülönböztetni a szaporítót a tenyésztőtől, hanem hogy nem akarja, mert akkor kiderülne, hogy a kis összegért kínált kutya szaporítótól származik és akkor nem tudná megvenni amit kinézett. drágábban. Felelős tenyésztőtől általában drágábban lehet kutyát venni.

Rengeteg a kóbor, majd befogott kutya a menhelyeken és sokan a menhelyről való örökbefogadás hívei. Milyen fontos tudnivalók (érvek és ellenérvek) vannak a menhelyekről való befogadásról? Mire kell egy családnak felkészülni egy ilyen kutyus esetében?

Két cikket tudok javasolni a kérdés megválaszolásához:
https://blog.wuuff.dog/hu/menhely-fajtamentes-tenyeszto/
https://blog.wuuff.dog/hu/miert-a-wuuff-on-valassz-kiskutyat/

Menhelyről örökbefogadni kutyát nemes dolog, egy kutya életét mented meg. Ugyanakkor számolni kell azzal, hogy ez a nemes tett áldozattal jár. Sajnos a menhelyen, fajtamentőknél levő kutyák sorsa hányatott és már egy olyan “csomaggal” érkeznek új otthonukba (hozzád), amivel neked kell megbírkózni. Sok esetben ezek a kutyák nem fajtatiszták vagy ha azok, hátterükről sokat nem lehet tudni. Nem tudjuk milyen lelki traumák érték, a szocializálás teljes hiánya miatt milyen viselkedési problémái vannak, nem tervezett párosítás miatt milyen egészségügyi betegségeket hordoznak. Ezek külön-külön és együttvéve is nagyon sok nem várt költséget és lelki megterhelést jelenthetnek az új családnak. Szerencsére a menhely dolgozói mindent megtesznek, hogy az örökbefogadó teljesen felkészülten várja a kutyát, így elkerülve, hogy a kutya ismét az utcára kerüljön.

Sokan anyagi okokból döntenek az örökbefogadás mellett. A fentiek miatt sajnos az évek során nagyobb anyagi terhet jelenthet viszont, mint amivel számolnak. De még ekkor se lehet alternatíva egy olcsó megvásárolt kutya, ami szaporítótól származik. – vallja Sándor.

Akik nem érzik úgy hogy mindent megtennének a kutyáért azok számára az örökbefogadás nem biztos, hogy jó választás. 

Akkor még egy fontos dologról nem beszéltünk ebben a témában, ami szintén része a kutyatartásnak. Saját magunk, hiszen a kutyára mi is hatással vagyunk. Amellett, hogy felelősségteljes dolog a kutyatartás, egy jól nevelt és jól szocializálódott ebet is el lehet rontani. Ez viszont már a mi hibánk lesz, elvégre a kutya ugyanúgy tükröt tart a gazdájának, mint ember az embernek. Egy állandóan zivatarokkal tarkított családban a kutya ugyanúgy nyugtalan lesz és fegyelmezetlen, mintha egy gyerekkel türelmetlenül bánnak.

A tenyésztőknek van-e valami elvárása a leendő gazdikkal szemben, vagy bárki vásárolhat tenyésztőtől kutyát?

Talán kevesen tudják, de a legtöbb kutya azért kerül az utcára, mert a gazdi, család meggondolja magát, nem arra számított, nem tudja tovább megtartani a kiválaszott vagy megvásárolt kutyát. Ezért is elengedhetetlen, hogy mindenki az élethelyzetének, körülményeinek megfelelő kutyát válasszon. (Erről egy későbbi cikkben fogunk még írni.) Ennek a fontosságával a jó tenyésztő tisztában van, kiváltképp ha olyan fajtáról van szó, ami nem minden gazdihoz való. Így a felelős tenyésztő még a foglalás/vásárlás előtt meg akar győződni arról, hogy felkészült gazdához, jó helyre kerül a kutya, tudod-e mi vár rád, mit kíván annak a fajtának a tartása. Így tudja biztosítani, hogy a kutya nem fog az utcára kerülni. Illetve egy felelős tenyésztő hajlandó visszafogadni a kutyát, ha a gazdi valamilyen okból kifolyólag már nem tudja megtartani (na ez egy szaporító esetén soha nem fordulna elő). – javasolja a szakértő.

Most már szépen körvonalazódik, hogy mekkora nagy különbség van a szaporító és a tenyésztő között. De van-e még valami, ami alátámasztja, hogy megbízható tenyésztőtől válasszunk kutyát magunknak és hol tudunk utánanézni annak, hogy egy tenyésztő valóban az-e, akinek mondja magát?

A fenti okokon kívül természetesen ott van az örök támogatás. Egy jó tenyésztőt mindig kereshetsz, ha tanácsra, segítségre van szükséged (olyan, mint amikor az első babát várod, beszélni akarsz másokkal, kérdéseket feltenni).

De még ennél is fontosabb, hogy azért válassz megbízható tenyésztőtől kutyát, mert döntéseddel nem csupán egy kutya mellett kötelezed el magad 12-15 évre, hanem több száz, sőt ezer másik kutya sorsát is befolyásolod! Bármennyire is úgy tűnik, hogy Te csak egy kiskutyát hoznál el egy ismeretlen helyről, ennél ez sokkal többről szól. Így anyagilag támogatod, sőt validálod a szaporító munkáját, aki folytatja erkölcstelen tevékenységét mivel van rá kereslet. Ne tedd! Ha leendő kiskutyádat egy szaporítótól hozod el, az olyan mintha véres gyémántot vásárolnál, melyből kegyetlen háborúkat finanszíroztak. Ugye ezt te sem szeretnéd?

A 21. században kell, hogy legyen olyan felület ahonnan a szaporítók ki vannak zárva, mert csak ellenőrzött tenyésztők találhatók. Őket és a kínált kiskutyákat pedig könnyű megkülönböztetni, mert minden információ ami fontos (törzkönyv, oltás, csip, stb.) egy helyen, könnyen érthető formában megtalálható. Így nem kell aggódni amiatt, hogy kihasználják tájékozatlanságod. Ilyen felület a Wuuff

Még pár kérdés nem hagy nyugodni, mert akár szaporításról, akár tenyésztésről van szóm azért a beltenyészet, mint olyan, egy szintén fontos kérdés.

Igaz az, hogy egyes kutyafajtáknál nagy a beltenyészet már és ezért “csak” betegeket lehet kapni? Gondolok itt a magyar vizslára, yorkshire terrierre vagy épp a német juhász kutyákra, hogy csak a megszokott köztudatból válogassak fajtákat.

Általánosítás lenne ha erre egyszerű igennel vagy nemmel válaszolnék. Az úgynevezett beltenyészetről törzsköny nélküli kutyák esetén (akár fajtatiszta, akár nem) egyszerűen képtelenség meggyőződni, mert a szülők, nagyszülők kiléte nem ismert vagy nem nyilvántartott. Ez egy újabb érv a törzskönyv fontossága mellett. Ha a kutyának van törzskönyve, akkor pedig egy laikus is megtudja nézni, hogy nevek ismétlődnek-e rajta vagy sem. Tehát az általános kijelentések helyett győződjünk meg a törzskönyv megvizsgálásával.

Volt már szó sok mindenről, viszont egy kicsit fajtákról is érdemes tudni pár dolgot. Ha azt nézzük, hogy embere válogatja, kinek milyen kutyát “illene” választani, akkor a megint egy érdekes témában találjuk magunkat. Munkakutyák és házikedvencek. Vannak igazi kanapéebek, mint a magyar vizslák többsége és igen nehéz például vadász családból származóhoz hozzájutni. Ugyanígy az agarakat is elsősorban díványkutyának tartják, pedig régi vadászfajta.

Fotó: Bali Atrem

Van-e különbség olyan kutyák között, akiket a fajtájuk szerint nevelnek és aszerinti szülőktől származik és a “háziasítottak” között? Például legutóbb mikor vadászatra agarat kerestünk, többnyire szobaagarakkal futottunk össze, ahol a vérvonal elsősorban kanapékutya volt munkakutya helyett.

Van-e különbség fajtán belül ebben? Nem tudom jól fogalmazok-e, de talán így másnak is érthető a felmerült kérdésem.

Értem a kérdést és ez valóban fontos kérdés. Minden olyan fajtát érint, amelyiknek még napjainkban is van valamilyen sport vagy munka célja. Ilyenek lehetnek a sport, vadász, terelő, őrző és egyéb kutyafajták. A válasz természetesen, hogy igen van különbség és nem is kicsi. Én nagyon fontosnak találom, hogy a fajtajelleg megőrzése céljából a kutyát a fajtájának megfelelően tartsák, neveljék, szocializálják és képezzék ki. Ezért is van az, hogy egyes fajtáknál a tenyésztéshez szükséges egy képességi vagy munkavizsga, bizonyítva, hogy a kutya megőrizte a fajtajelleget, megfelelően terel, apportozik, őriz, stb. Ha például tetszik a vizsla külalakra, de nem szeretjük, hogy túl aktív akkor ne egy nyugodt vizslát keressünk, hanem egy másik fajtát. – adja is meg a választ a szakértő.

Egy kiskutya egy életre szóló döntés. Hiszen egy kiskutyával azt vállalod, hogy az élete végéig szeretni és gondozni fogod. Jóban és rosszban, betegségben, egészségben egyaránt egy kutyaéleten át…. Nem válhatsz meg tőle, hiszen 100%-ban tőled függ az élete. Éppen ezért válaszd bármelyik utat is – akár az  örökbefogadást, akár egy kiskutyát egy felelős tenyésztőtől –  tisztában kell lenned döntésed következményeivel, az életedre gyakorolt hatásával, sőt azzal is, hogy ez milyen hatással lesz a kutyák világára. Ez a Wuuff küldetése.

Most hogy sorravettük a fontosabb alapkérdéseket a következő cikkben a fajtákról fogunk beszélgetni, hiszen itt is többször felmerült már az első részen is, hogy a család és a kutya összhangja adja meg azt a felelős döntést, amit egy egész “kutyaéleten” át vállalni kell. Ehhez viszont nem árt tisztába lenni az olyan alapdolgokkal, amelyek nagyban segítik a döntést és alaptudást adnak a fajtakérdésekben.

Tehát ha felelős leendő kutyatartóként szeretnél a jövőben egy új házikedvencet vagy épp egy munkatársat, akkor a WUUFF.dog oldalán megtalálod azokat a tenyésztőket, akik 100%-an tudnak neked ebben segíteni, hiszen ez a küldetésük.

IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE HASZNOS TARTALMAKÉRT!

Ajánlott cikkek

What Our Clients Say
40 vélemény
×