Dark Mode On / Off

A muskátli teletetése: 5 tipp a sikerért

muskátli teleltetése

A muskátli teleltetése pár apró trükkel már sikeres lesz, ha ezekre odafigyelünk rá. Így akár több évig is nevelheted a muskátlit ha a muskátli teleltetése jól sikerül.

A muskátli teleltetése egyszerűen – száraz teleltetés

Bár a muskátli nem túl drága növény és viszonylag olcsón lehet vásárolni palántaként tavasszal, mégis nagy öröm, amikor a ritkább és kedvenc színeket mutató példányokat át tudjuk teleltetni. Az állómuskátli (Pelargonium zonale) és a futómuskátli (Pelargonium peltatum) nem egyforma teleltetést igényel, erre viszont érdemes odafigyelni. Muskátli teletetési tippeket hoztam mára!

Bevett gyakorlat, hogy a muskátlit még a mínusz fokokhoz közel is kint hagyjuk és csak utána kerülnek be a teleltetésre. Erre a futómuskátli érzékenyebb, könnyebben megfagyhatnak már +1 fok körül, de az állómuskátli jobban bírja a kiképzést.

Álló muskátlinál világos és hűvös helyiség az ideális, ahol a hőmérséklet nem emelkedik 4 -10 °C fölé. Az alacsony hőmérsékleten megáll a fejlődése, nem jelennek meg rajta a gyenge hajtások. Saját cserepében is maradhat, de ha egyszerre sokat kell teleltetni, akkor érdemes kiemelni őket és szorosan egymás mellé helyezve földben tárolni a töveket. Ilyenkor egy nagyobb balkonládába is tehetjük, de újságpapírral is körbetekerhetjük a földlabdákat és nagy almásrekeszekbe tehetjük. Ezt nevezik száraz teleltetésnek. Ilyenkor a gyökereknek és a földlabdának teljesen száraznak kell lennie.

Garázs, lakás, pince: hol a jobb?

A kérdés igen gyakori! Nem Te nálad merül fel csak, hogy vajon helyileg hol teleltess. Nyilván minden növény más helyet szeret. Míg a citrusféléket érdemes fényes, de hűvösebb helyen teleltetni, ahol egy stabil 10-15 fok van télen, addig a muskátlinál lehet száraz, hűvösebb és sötét helyet is választani. Nekem a leginkább a sötét és 1-5 C fokos pince szokott beválni, ahol a szárazteleltetés módján teszem el őket. Ugyanígy telelnek a virághagymáim is, melyeket késő ősszel szedek fel.

Fényes helyen azért nem praktikus a tapasztalataim alapján, mert hamarabb beindul növekedésnek és sok felnyurgult, gyenge és világos hajtást hoz a muskátli. Teleltettem már lépcsőházban még társasházi életem idején, majd miután az nem vált be, így került le a sötét teremgarázsba az autónk mögé a kisszekrény tetejére. Bár ott fűtött volt a garázs, így havi egyszer kellett egy kevés vizet adni neki a meleg levegő miatt, de mégsem nyurgult fel.

Felakasztva tárolás – tilos a locsolás

Mivel dallamos ez a cím, könnyen megjegyezhető is! Tehát ha a gyökereket letisztítod a földtől, fejjel lefelé kampókra felakasztod egy hűvös helyre csüngeni, akkor tilos télen megöntözni! Ne ijedj meg! Amint tavasszal előveszed és balkonládába vagy dézsába ülteted, hamar új életre kelnek és elkezdenek hajtani. Tehát: felakasztva tárolás – tilos a locsolás!

Lakásban, lépcsőházban

Az előbb már említettem kudarcomat a társasház lépcsőházával kapcsolatban. Mivel a lépcsőházak világosak és fűtöttek, pont azt nem teszik lehetővé, hogy a növény télen pihenjen. Márpedig erre lenne szüksége. Ilyenkor elkezdenek tovább hajtani, lehullanak a levelek és elkezd a növény vékony, gyenge hajtásokat hozni, ami hosszútávon a tő kimerülését is eredményezi.

Álló muskátli és futó muskátli: melyiket akkor hogyan?

Tehát a muskátli teleltetése esetén az első lépés tisztába lenni azzal, melyik fajunk van kint az erkélyen, ablakpárkányon. Az álló muskátli (~parasztmuskátli, P. zonale) a felakasztásos módszert szereti a legjobban és a száraz teleltetést hűvösben 1-5 C fok között. Ne legyen fagyponton!

A futómuskátli (P. peltatum és az egyéb illatos citromillatú muskátli is ezt igényli majd) kicsit melegebb teleltetést igényel, ott az 5-10 fok közötti száraz teleltetés lesz a megoldás.

Teleltetési 5 tipp

  1. Fokozatosan csökkentsd az öntözést még a fagyok beálltáig, hogy felkészüljön a növény a télre. Ha tartósan az éjjeli 1 fok köré ér a léghőmérséklet, akkor itt az idő bevinni a teleltető helyiségbe a növényeket.
  2. Bontsd le a gyökérről a földkeveréket és tisztítsd meg a növényeket. Ha kártevők vannak rajta vagy védekezz ellene vagy zuhanyozd le a kád felett.
  3. Várd vissza a hajtásokat, de még a gyökeret is visszavághatod.
  4. Vegyél kampót barkácsboltban és akasztgasd fel rá fejjel lefelé a muskátlikat.
  5. Legyél türelmes és ne ijedj meg: a muskátli elmegy téli álmot “aludni”. Le fogja a maradék leveleket is hullatni és a tő pihenni megy. Tavaszig ne öntözd, ne permetezgesd vízzel, nem lesz semmi baja. Kora tavasszal ültesd bele földbe és kezd el FOKOZATOSAN öntözni, hogy a gyökerek újra elkezdjék felvenni a vizet és később a tápanyagot!
[ays_poll id=”10″]

Borítófotó

V. Topor Erika Kertész- mérnök

V. Topor Erika Kertész- mérnök

V. Topor Erika Okl. kertészmérnök, szakújságíróként 2003 óta foglalkozom a hobbikertészek mindennapjaiban felmerülő kérdések megválaszolásával.

Ajánlott cikkek

What Our Clients Say
66 vélemény
×