Dark Mode On / Off

Öreganyáink tudománya

Ikon Stúdió alkotása, Korgáné dr. Jánosik Zsuzsa biokonyhász alig 40 perces kisfilmje, mely nagyon tanulságos.

Hátrányos időszakban született, kortalan hölgy, élete és életszeretete lenyűgöző. Már gyermekkorában “megfertőzték” az erdők szeretetével. Az arácsi falu végén kezdődik a természet patikája, ami minden betegségre gyógyír. A javasasszonyok és papok tudását ismeri, az apróbojtorján szépsége, jósága és ráadásul segítő ereje is itt van lábunk alatt.

Zsuzsa egy fa alatt ülve meséli el, mennyi csodálatos kincs van körülöttünk.

Cickafark gyulladás gátló hatásáról beszél, mely az azulénes kenőcsök alapanyaga, a nők elsőszámú gyógynövénye. Patikai párlófű a kis alsó leveleivel begyűjtve, a virágzó szárral együtt gyűjtve vörös teának való. A párlófű teája baktériumölő hatású, szinte mindenki kedvence.

Vadfokhagyma a szendvicskrémek plusz íze szintén a mező ékessége. A magja cserépbe elvethető, pici fokhagymaszárak fejlődnek belőle hamar.

Ahogy Zsuzsa mondja, a fogyasztói agyrém álszükségleteket teremt. Gandhi után szabadon: A Föld mindenkinek a szükségletét ki tudja elégíteni, csak a kapzsiságát nem…”.

Mit jelent anyagi értelemben igénytelennek lenni és mit jelent mégis maximalistának lenni? Hiszen a gazdagságnak nem az a fokmérője, hogy milye van az embernek, hanem kije van. Ahogy mondja létrehoztunk egy kultúrát, amit nem lehet kábítószer nélkül elviselni. A termesztésben és a konyhában vegyszerekkel, kemikáliákkal vagyunk körülvéve, ahelyett, hogy a “kapatox” lenne a “menő”, vagyis a két kezünkkel védenénk meg a számunkra hasznos növényeket.

Öreganyáink tudománya from IKON STÚDIÓ on Vimeo.

Steiner szerint a csalánt a szívünk körül kéne viselni. Zsuzsa számára is csodaszer. A család nagy mennyiségű vitamin, ásványi anyagot és szerves savakat rejt, ami a nőknek is kihagyhatatlan. Hol kell keresni? Ahol térdig ér: hiszen a leghasznosabb számunkra a nagy csalán (Urtica dioica).  Megmutatja azt is, hogyan lehet a csalán csípősségét megszűntetni.

Zsuzsa elmondja, hogy lehetőség szerint mindent nyersen együnk, amit csak lehet, hiszen a legértékesebb a szervezetünknek a nyers zöldség és gyümölcs.

Gondoltad volna, hogy a sóskaborbolya a Candida-ellen is hatékony?

A szalicil feltalálása előtt a fehér fűz kérgéből és vékony hajtásából készültek a lázcsillapító szerek – most ezt is megtudhattuk tőle. A friss fenyőhajtásokat is felhasználták, frissítő teákat készítettek apróbojtorjánból, dicséri a gyógynövénykönyveket és hasznosságukat. Tüdőgyulladást az antibiotikum nélkül kakukkfűvel gyógyították, ahogy Zsuzsa mondja.

De inkább nézze meg mindenki a kisfilmet, hiszen szavakba így leírni a lényeget nem lehet. A mondanivalót át kell érezni, hiszen úgy teljes.

Ajánlott cikkek