Dark Mode On / Off

Cserjék: Nyugati fűszercserje

Calycanthus_floridus - fűszercserje

Egy nagy kedvencem a fűszercserje és régi vágyam is a saját kertembe telepíteni. Ebben a mai videóban a fűszercserje lesz a témánk.

Ha tetszett a videó, bátran iratkozz fel csatornánkra!

fűszercserjefélék (Calycanthaceae) a babérvirágúak rendjébe tartozó, 1 kivétellel lombhullató cserjék 3 nemzetségben 9-10 fajt számláló családja. Magyarországon legjobban az illatos fűszercserje ismert, mely megtalálható botanikus kertekben és kerti dísznövényként is árusítják.

Illatos cserjék vagy kis fák. A levelek átellenes állásúak, a levélszél ép vagy a fiatal hajtásokon gyéren fogazott. Virágai magánosak, a vacok kehelyszerűen kiszélesedő (hyphantium), a virág tagjai spirálisan rendeződnek rajta, a virágtakaró lepel.

Calycanthus nemzetségben előfordul egy calycanthin nevű alkaloid, mely a sztrichninhez hasonló, emberre és legelő állatokra mérgező hatású.

Forrás: FNA: Flora of North America: Calycanthaceae

Borítókép: Wikipedia

V. Topor Erika Kertész- mérnök

V. Topor Erika Kertész- mérnök

V. Topor Erika Okl. kertészmérnök, szakújságíróként 2003 óta foglalkozom a hobbikertészek mindennapjaiban felmerülő kérdések megválaszolásával.

Ajánlott cikkek

You have successfully subscribed to the newsletter

Hupsz....valami elromlott. Kérjük, próbáld újra! :)

A Kertportál az általad ezen az űrlapon megadott információkat arra használja, hogy kapcsolatba lépjünk veled, valamint frissítéseket és kertészeti tippeket küldjünk neked.