Dark Mode On / Off

Nem is gondolnád: Tipp burgonyabogár ellen

burgonyabogár ellen

Egyszerű és nagyszerű megoldás a krumplibogár ellen hobbikertészeknek, amikor már meggyűlik a bajuk vele annyira, hogy a megszokott megoldások nem segítenek.

Aki krumplitermesztésre adja a fejét az tudja csak igazán, mennyire bosszantó napi szinten vesződni a burgonyabogarakkal. A kis csíkos bogarak lerágják a növény teljes lombozatát, rontják ezzel a termésmennyiséget. Burgonyabogár ellen védekezni kell, mert különben már a fiatal hajtások is veszélybe kerülnek.

Az imágó alakjuk igen élénken rágcsál, könnyen észrevehető, hiszen akár egy nap alatt is tarrágásig fajul a helyzet. Az évek során számos lehetséges megoldást kipróbáltunk már: vegyszerrel permeteztük, de ez sem nyújtott hosszútávú megoldást, majd gyűjtögettük – elvégre nem akartuk állandóan fújni a veteményest vegyszerekkel. A gyűjtögetés odáig jó, hogy összeszedjük, de a keserű ízük miatt se a némakacsák, se a tyúkok nem eszik meg. Így valójában a gyűjtögetés sem a legjobb megoldás, kivéve akkor, ha utána tudjuk mi a teendő velük.

Az imágó vagy a lárva a gondunk?

Az imágó mellett a lárvák is rágnak, sőt, őket nehezebb összegyűjteni.

Az egyik megoldás a krumplibogarak ellen még a telepítéskor van. Gyűjtsd össze télen a fahamut, vagy a kerti grillezés után, és a vetőgumók alá szórd be, majd takard vissza a talajt és öntözd be. Ugyanígy a fahamut később is használhatod, a már kifejlődött növények közé szórd be, vagy vízbe feloldva, azt leszűrve permetezd ki a levelekre.

A makacs krumplibogár ellen kitartónak kell lenni

Ha nagyon makacs a krumplibogarak jelenléte, akkor gyűjtsd össze őket, daráld le a bogarakat, és lárvákat, rothasszuk vízbe, és a kapott lével öntözzük be a krumplinövényeket. Ez a lé riasztó hatású lesz a fajtársaikra.

A lárvákat porozzuk be többször is kőzetőrleménnyel, főleg a levelek fonákát kezeljük.

Emmellett a réztartalmú szerek erős riasztó hatást gyakorolnak rájuk, és ez biogazdálkodásban is engedélyezett. (Kivétel a biodinamikus gazdálkodás, mert ott a réz nem engedélyezett.)

Jó eredményeket lehet elérni Bouveria bassiana gombával és a Bacillus thuringiensis Tenebrionis (Novodor vagy Dipel) bacillus készítménnyel is.

Próbáljátok ki, mi már kipróbáltuk ezeket a módszereket – elsősorban a fahamut és a visszadarált bogarak kijuttatását és hatásos volt a krumpliültetvényünkben.

Természetesen sokan próbálkoznak burgonyabogár ellen a vödörbe szedegetéssel, de ez valljuk be nagy földterületnél nem megoldás. Vagyis persze az, de kertész legyen a talpán aki az idejét erre tudja feláldozni. Az meg, hogy krumplibogár vagy burgonyabogár nevet adunk neki, az meg már oly mindegy. A jó krumplibetakarításhoz bogármentes övezetre van szükségünk.

Borítókép: GD eppo

kertportal-banner-applikacio-1
Töltsd le applikációnkat androidos telefonodra!

IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE HASZNOS TARTALMAKÉRT!

Ajánlott cikkek

What Our Clients Say
66 vélemény
×